Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Ongedierte    Knaagdieren

Hoe kun je knaagdieren bestrijden?

Hoe kan je knaagdieren bestrijden?
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 17-04-2018

Knaagdieren kunnen een groot probleem vormen op glastuinbouwbedrijven: ze brengen schade aan in het gewas, kunnen allerlei ziektes, virussen, schimmels en bacteriën overdragen en vernielen ook elektriciteitskabels, leidingen en kweekzakjes. Door knaagdieren tijdig te bestrijden, kun je deze problemen voorkomen.

Vakbekwaamheid KBA

Sinds 1 juli 2015 is het voor agrarische bedrijven niet meer toegestaan om zonder licentiebewijs rodenticiden aan te schaffen en toe te passen op het bedrijf. Rodenticiden behoren tot de groep van werkzame stoffen anticoagulantia (bloedverdunners), waarmee knaagdieren bestreden kunnen worden. Vanwege resistentievorming bij knaagdieren is het belangrijk te weten hoe je deze rodenticiden op de juiste manier toe kunt passen. Kennis over dit onderwerp doe je op door het vakbekwaamheid KBA te behalen.

Indien je rodenticiden ook buiten agrarische bedrijfsgebouwen wilt toepassen, dien je vanaf juni 2017 in het bezit te zijn van een KBA-GB licentiebewijs hebben Daarnaast geldt een bedrijfsregistratie en een systematiek van bedrijfcertificering. De Licentie KBA en KBA-GB worden o.a. gegeven door TerraTrainingen.

Nieuwe methode voor bestrijden van knaagdieren

Naast de resistentievorming, vormt ook de opstapeling van deze giftige stoffen in de voedselketen een probleem. Door het minder goed afbreken van deze werkzame stoffen ontstaat namelijk een niet wenselijke situatie. Daarom is er een nieuwe methode ontwikkeld voor het effectief bestrijden van knaagdieren, waarbij het strooien van gif als allerlaatste mogelijkheid wordt ingezet. Deze nieuwe methode bestaat uit vier stappen, te weten monitoren, weren, wegvangen en rodenticiden inzetten. Wij geven je uitleg over deze nieuwe methode.

Monitoren

Het is belangrijk om knaagdieren in een vroeg stadium te signaleren. Hierdoor kan het probleem snel worden opgelost. Dit signaleren wordt monitoren genoemd en kan worden gedaan door het vaststellen van sporen, uitwerpselen en knaagschade. Daarnaast kun je ook gebruik maken van onvergiftigd lokaas. Door wekelijks op vaste tijden de controleren op opname, kun je in een vroeg stadium vaststellen of er knaagdieren aanwezig zijn op het bedrijf. Door dit bij te houden in een logboek, krijg je een goed inzicht in de omvang van de plaag. Met behulp van stickers kun je de locatie van de lokdozen aangeven, zodat de gegevens over de opname goed in het logboek verwerkt kunnen worden.

Vervang het lokaas regelmatig. Naar verloop van tijd verliest het namelijk zijn aantrekkelijkheid. Met het weggooien van onvergiftigd lokaas breng je geen giftige stoffen in het milieu. 

Wering

Door de knaagdieren te weren, kan veel overlast en schade worden voorkomen. Met weren wordt bedoeld dat er maatregelen worden genomen zodat knaagdieren het gebouw niet binnen kunnen komen en dat er geen gunstige omstandigheden voor hen zijn, zoals voedsel en schuilgelegenheden. Er zijn voor het weren van knaagdieren bouwkundige, hygiënische en bedrijfsmatige maatregelen.

Benodigdheden

Wegvangen

Het wegvangen van knaagdieren kan met behulp van inloopvallen (levend vangen) en klemmen (doden). Voor deze methode is geen KBA-bewijs nodig. Het wegvangen van knaagdieren heeft een aantal voordelen:
  • Er is geen kans op resistentie
  • De kadavers zijn makkelijk te verwijderen
  • Er is geen kans op doorvergiftiging van andere dieren. 
Het is wel van belang dat je voorkomt dat kinderen en huisdieren in deze vallen kunnen komen. Hiervoor zijn verschillende systemen beschikbaar. Lokdozen zijn ook vast te bevestigen, waardoor ze niet versleept kunnen worden. 

Tip: lokdozen kunnen het best langs muren of objecten geplaatst worden. Door hun slechte zichtvermogen lopen knaagdieren hier namelijk graag vlak langs.

Rodenticiden (vergiftigd lokaas)

Bij de bestrijding van knaagdieren worden vaak rodenticiden gebruikt. Dit is vergiftigd lokaas in verschillende vormen: geperste lokaasblokken, graanproducten en pasta’s. De aantrekkelijkheid van het soort lokaas is populatieafhankelijk. Dit betekent dat een middel op het ene bedrijf wel kan werken, maar op het andere bedrijf niet. Door verschillend lokaas te proberen, kun je erachter komen welk product voor jouw situatie het meest geschikt is. 

Vragen over knaagdierbestrijding

Heb je vragen over knaagdierbestrijding, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan
 zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vind hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”Do not delete this link