Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop Kennisbank Gewasbescherming & desinfectie Welke plagen zijn er?   Orchideeëntrips

Hoe kun je orchideeëntrips bestrijden?

Orchideeëntrips
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 05-05-2021

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de orchideeëntrips Chaetanaphothrips orchidii vooral voor in de teelt van orchideeën, maar ook in de teelt van anthurium vormt deze plaag een groot probleem. Daarnaast wordt deze tripssoort regelmatig gesignaleerd in de teelt van begonia en chrysant.


Orchideeëntrips signaleren

Je kunt de orchideeëntrips herkennen aan het doorzichtig gele tot lichtbruine lichaam met donkerrode ogen. Het insect heeft een lichaam van 0,8 tot 1,3 mm en is ongeveer 0,15 mm breed. Kenmerkend zijn de zeer lichtbruine vleugels met twee duidelijke donkerbruine tot zwartgekleurde strepen die beginnen vanaf de aanzet van de vleugels. De twee antennes zijn licht van kleur en hebben een donkerbruin uiteinde. Goed om te weten is dat deze tripsoort niet erg bewegelijk is; hij verstopt zich liever tussen bladeren en op andere beschutte plekken. 

Voor een effectieve bestrijding is het belangrijk dat je kunt herkennen welke soort trips er in het gewas aanwezig is. Daarom hebben Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw en Glastuinbouw Nederland een tripsherkenningskaart opgesteld voor de veertien belangrijkste trips soorten in de Nederlandse glastuinbouw. 


Levenscyclus

In totaal doorloopt de orchideeëntrips zes stadia: ei, twee larvenstadia, twee popstadia en het volwassen stadium. De hele levenscyclus van ei tot volwassen trips duurt gemiddeld een maand, maar kan ook zomaar drie maanden duren in de koudere periodes. 

De vrouwtjes leggen meestal tussen de 20 en 100 eitjes in het plantweefsel, de bloem of de bladschede. Eieren zijn maanvormig en wit van kleur. Zodra de eieren uitkomen, bewegen de larven niet veel. Hierdoor zie je vaak clusters met larven op het blad zitten. De larven hebben geen vleugels; die ontwikkelen zich pas tijdens de popstadia. 


Schadebeeld

De orchideeëntrips voedt zichzelf met plantcellen, waardoor zuigschade ontstaat op vooral jonge bladeren en knoppen. Die zuigschade uit zich in bruingekleurde roestvlekken en verkleuringen. Aangetasten knoppen en bloemen krijgen vooral last van vervorming of gaan niet meer open, waardoor ze onverkoopbaar worden. 

Gerelateerde producten

Orchideeëntrips voorkomen en bestrijden

Omdat de orchideeëntrips zich vaak schuilhoudt in de bloemknoppen, is het raadzaam om deze regelmatig te controleren met behulp van een handmicroscoop. Tevens kunnen signaalplaten je helpen bij het signaleren van de orchideeëntrips. Aangetaste bloemen en bladeren dienen verwijderd te worden om verspreiding te voorkomen. 

Voor het bestrijden van orchideeëntrips kun je gewasbeschermingsmiddelen of natuurlijke vijanden inzetten. Aan te raden natuurlijke vijanden zijn onder andere de gaasvlieg Chrysoperla, de bodemroofmijt Macrocheles en lieveheersbeestjes.
Meer informatie over het bestrijden van orchideeëntrips

Heb je vragen over het bestrijden van orchideeëntrips, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”


Do not delete this link