Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop      Kennisbank     Gewasbescherming & desinfectie     Welke plagen zijn er?    Hoe kun je pepertrips bestrijden?

Hoe kun je pepertrips bestrijden?

Pepertrips

Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 1-10-2021

De pepertrips Thrips parvispinus is een soort trips die te vinden is op verschillende sierplanten en potplanten. Oorspronkelijk komt deze soort uit Indonesië. Het beestje kan niet goed vliegen, waardoor het zich moet verspreiden via de plant zelf. De Thrips parvispinus consumeert vooral jonge delen van de bloemen en planten. Bestrijding van pepertrips is lastig, maar niet onmogelijk.Pepertrips signaleren 

Thrips parvispinus is een zeer klein soort trips. Het beestje is moeilijk te zien met het blote oog. De vrouwtjes zijn bruin gekleurd en hebben gele poten. De mannetjes zijn geler van kleur dan de vrouwtjes. De pepertrips ontwikkelt zich in de kas binnen twee weken van larven naar adult. Nadat de larven volgroeid zijn, verpoppen ze zich in de grond of het teeltsubstraat. Deze soort trips is te vergelijken met de Californische trips. Echter leeft de Californische trips meer bovenop het gewas en is middels chemische gewasbescherming gemakkelijk aan te pakken.


Schadebeeld van pepertrips

De pepertrips zijn zeer schadelijk in de sierteelt. Het schadebeeld van de pepertrips herken je aan:
  • De licht gevlekte en gestreepte bladeren. Niet alleen de larven, maar ook de volwassenen zuigen de plantcellen oppervlakkig leeg. Door de uitwerpselen die ze achterlaten ontstaan verschillende vlekken en strepen op de bladeren. 
  • De bladeren kunnen daarnaast dunner en misvormd zijn. 


Pepertrips bestrijden met chemische middelen is lastig

De thrips parvispinus is moeilijk te bestrijden met zowel biologische als chemische gewasbeschermingsmiddelen. De meeste trips soorten zijn te bestrijden met bijvoorbeeld nematoden of andere middelen. De pepertrips is echter resistent tegen de meeste bestrijdingsmiddelen. En het aantal toegestane middelen neemt sterk af.
 

Pepertrips biologisch bestrijden

Toch zijn er biologische bestrijders die ingezet kunnen worden tegen pepertrips. Denk hierbij aan aan:
- Amblyseius swirskii;
- Transeius montdorensis;

Deze twee soorten roofmijten zijn in staat om het eerste larvale stadium van de pepertrips aan te vallen en op te eten. Deze roofmijten leveren een bijdrage aan de bestrijding van pepertrips, maar moeten worden aangevuld met agressievere vijanden. De bestrijdingsstrategie hangt af van de teelt. 


Producten

Preventie van pepertrips

Voorkom schade aan de bladeren en begin met preventieve maatregelen tegen pepertrips. Begin met het afdekken van de grond met plastic of een gronddoek. Zo kunnen de pepertrips niet in de grond verpoppen. Zorg er daarnaast voor dat er geen onkruid staat waar de trips op kunnen overleven. Meer informatie over de pepertrips? 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het signaleren en bestrijden van de pepertrips, of wil je advies op maat? Neem dan contact op met  onze specialist Kevin van Kester via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk contact met je  op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”

Do not delete this link