Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Potworm

Hoe kun je potworm in orchidee bestrijden?

Potworm
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 19-07-2021

Potworm is een groot probleem in de teelt van orchideeën. Aantasting verschilt per kweker, maar de schade kan oplopen tot in de miljoenen euro’s. De larven van de muggen Lyprauta en Proceroplatus zijn de grootste aanrichters van de schade in potorchidee. In de teelt van Phaleanopsis wordt er veel schade geconstateerd aan de wortelpunten van de plant. Tot op heden is chemische bestrijding niet mogelijk en daarom moet biologische bestrijding een uitkomst bieden. Een duurzame aanpak is van groot belang om de potworm tegen te gaan.
 

Potworm herkennen

Muggenlarven worden ook wel potwormen genoemd. De Lyprauta spint zich in draden, waardoor hij veel bestrijdingstechnieken doorstaat. Schadebeeld potworm

De potworm veroorzaakt voornamelijk schade aan de wortels van een plant. Deze beschadigingen vormen de ingang voor schimmels en bacteriën. Na het aanvreten van de wortels verkleuren de worteluiteinde zwart en rotten deze vervolgens weg. De wortels zullen zich uiteindelijk vertakken, maar dit zorgt wel voor groeivertraging. Daarnaast kent potworm andere schadebeelden, zoals minder bloemtakken en uitval van planten. 


Potworm bestrijden

Tot op heden zijn...

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link