Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank   Gewasbescherming & desinfectie    Ziektes & plagen   Plagen    Hoe kun je stengelaaltjes bestrijden?

Hoe kun je stengelaaltjes bestrijden? 

Schade stengelaaltjes
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 16-06-2020

Het stengelaaltje (Ditylenchus dipsaci) is een extreem klein rondwormpje dat wel twintig soorten kent en met het blote oog niet te zien is. Het organisme veroorzaakt Kroefziekte, wat de planten ernstig aantast. Het stengelaaltje is dan ook te vinden op de EPPO A2 Lijst van plaagorganismen die worden aanbevolen voor regelgeving als quarantaineorganismen. De plaag komt in de tuinbouw voor in verschillende sierteelt- en boomkwekerijgewassen. In dit artikel geven onze specialisten hun tips en adviezen om stengelaaltjes tegen te gaan. 


Stengelaaltjes herkennen 

De symptomen van stengelaaltjes zijn goed te herkennen. Bij aantasting raken de planten misvormd, scheurt het plantenweefsel en/of wordt dwerggroei veroorzaakt. Verder kunnen er zwellingen ontstaan op de stengels. Ook laten ondergrondse plantdelen wegrotting of necrose zien. Geïnfecteerde bollen zijn licht van gewicht, kunnen scheuten hebben, of zijn in twee bollen opgesplitst. Ook kan de bol een bruine kleur en melige structuur hebben. Stengelaaltjes ontwikkeling

Bij 15°C en vochtige omstandigheden kunnen stengelaaltjes in 15 tot 25 dagen hun levenscyclus rondzetten en zich daardoor heel snel vermeerderen. Stengelaaltjes kunnen in alle grondsoorten voorkomen tot 60 a 70 cm diepte, door een rustcultuur “aaltjeswol” kunnen ze vele jaren overleven.Stengelaaltjes voorkomen

Bestrijden van stengelaaltjes is erg lastig door de vele regels in verband met de toegestane chemische bestrijdingsmiddelen. Wel zijn er meerdere mogelijkheden om te voorkomen dat het organisme de teelt binnendringt:
  • Laat het zaad of het plantmateriaal dat je gaat gebruiken voor de teelt vooraf onderzoeken en controleren op besmetting.
  • Zorg dat afvalhopen en onkruid worden verwijderd voordat je start met planten.
  • Een schone omgeving is altijd belangrijk en reduceert de kans op besmetting. Neem daarom hygiënemaatregelen en stel een hygiëneprotocol op voor bezoekers.
  • De stengelaatjes gedijen goed bij een vochtig klimaat, zorg indien mogelijk voor droge omstandigheden door te luchten of te stoken. 


Stengelaaltjes bestrijden

Zoals eerder al aangegeven, is het bestrijden van stengelaaltjes heel lastig. Wij raden aan om bij (vermoeden van) besmetting direct contact op te nemen met een gewasbeschermingsspecialist. Deze kan vervolgens helpen om een strategie voor het bestrijden op te stellen. 


Gerelateerde producten


Vragen over stengelaaltjes

Heb je vragen over het bestrijden van stengelaaltjes, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze specialist Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”Bron foto: Wikipedia
Do not delete this link