Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Taxuskever

Hoe kun je taxuskever bestrijden?

Taxuskever
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 18-02-2021

De taxuskever Otiorhynchus sulcatus - ook wel gegroefde lapsnuitkever genoemd - is een kever die veel schade aanricht in verschillende sierteeltgewassen, maar ook in de boomkwekerij en bepaalde fruitgewassen. Het is een van de meest voorkomende snuitkevers in Nederland. Taxuskever bestrijden gebeurt steeds vaker met behulp van insectparasitaire nematoden (ook wel aaltjes genoemd).  


Schadebeeld van taxuskever

De taxuskever komt onder andere voor in cyclamen, kalanchoë, fuchsia, hortensia, azalea, taxus en vele sierplanten die in de tuin staan. De larven veroorzaken de meeste schade, doordat zij zich voeden met haarwortels en de stengelbasis. Hierdoor stopt de groei en kan de plant uiteindelijk zelfs afsterven. Ook kunnen schimmels en bacteriën via de wonden de plant binnendringen.

Ook de volwassen kever veroorzaakt schade: deze vreet ronde happen uit de bladeren, waardoor de sierwaarde van de plant vermindert. Dit noem je 'hapvreterij'. Taxuskever is uitsluitend ’s nachts actief. 

Taxuskevers kunnen niet vliegen en verspreiden zich daardoor niet heel snel in het gewas. Toch kan de populatie zich redelijk snel opbouwen, doordat de kever zich ongeslachtelijk voortplant. Met andere woorden: ze hebben geen paring nodig om zich voort te planten. Hierdoor kan met de aanwezigheid van een vrouwtje al een populatie opgebouwd worden. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat zo min mogelijk larven in het volwassen stadium terecht komen. Alleen volwassen taxuskevers kunnen zich namelijk voortplanten. 


Taxuskever signaleren

De eieren van de taxuskever zijn in eerste instantie wit, maar verkleuren in korte tijd bruin. De larven zijn wit of roomwit en hebben een bruine kop. Ze hebben geen poten en een C vormige vorm en zijn als ze volgroeid zijn 10-14mm groot. Ze bevinden zich in de bodem en voeden zich met de wortels van het gewas (al kunnen ze zich ook bovengronds voeden met plantenstengels). 's Winters overwinteren de larven in de bodem en in het voorjaar verpoppen ze in de grond, op zo'n 2 tot 20 centimeter diep.

Een volwassen taxuskever is 7 tot 10 millimeter. Hij heeft een bruine tot zwarte kleur met gele vlekken en heeft geen vleugels. Taxuskevers zijn lichtschuw en verbergen zich op de dag in de pot of tussen gevallen blad op de grond. In de nacht kruipen ze omhoog in de plant om te eten van het blad.

Deze eigenschap kunnen we ook gebruiken om ons te vergewissen of we inderdaad met taxuskevers te maken hebben. Een jutte zak of een stuk plank op de grond is een schuilplaats die gemakkelijk overdag te controleren is.


Taxuskever bestrijden

Taxuskever bestrijden kan met behulp van chemische of biologische gewasbescherming. Vanwege het wegvallen van chemische gewasbeschermingsmiddelen worden steeds vaker biologische bestrijders ingezet ter bestrijding van de taxuskever. Lees hieronder meer.

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link