Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Trips

Trips bestrijden: de meest voorkomende soorten trips in de tuinbouwsector

Trips
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 06-11-2020

Trips is een klein insect dat grote problemen veroorzaakt in verschillende gewassen. Er bestaan veel verschillende soorten trips met elk een ander uiterlijk en een ander schadebeeld. In dit artikel vertellen onze specialisten meer over het bestrijden van trips en ook zetten zij de meest voorkomende soorten trips in de tuinbouw voor je op een rij. 
  

Aantasting door trips

Trips kan zowel in het blad als in de bloemen schade veroorzaken. De eieren worden afgezet in het blad, de kelkbladeren of de kroonbladeren. Doordat ze erg beweeglijk zijn, verspreiden tripsen zich snel door het gewas. De larven van de trips prikken vervolgens cellen aan in het oppervlakteweefsel van de plant en veroorzaken hiermee inklapping van de cellen. Het totaalbeeld dat na vele prikken op het blad ontstaat, is een waas van zilvergrijze vlekken met daarin zwarte stippen. Vooral tripsschade in bloemen kan voor veel economische schade zorgen. Door het aanprikken van de bloemen ontstaat er bruinverkleuring en misvorming waardoor de bloemen waardeloos worden. In de groente kan door bloembeschadiging het vruchtbeginsel schade oplopen waardoor de vrucht kan beschadigen.

Naast aantasting van het gewas door vraatschade, kan trips ook andere schade aanrichten, namelijk door het overdragen van virussen. Trips staat met name bekend om het overdragen van het tomatenbronsvlekkenvirus (Tomato spotted wilt virus (TSWV)). 


Bekijk in de video hieronder wat de ervaring van SK Roses is met trips in rozen:  


Trips signaleren

Tripslarven zijn oranje, geel of groen van kleur, en ongeveer 1 mm lang. Een volwassen trips is meestal bruin tot zwart van kleur en ongeveer 1-2 mm lang. Tripsen zijn het makkelijkst te signaleren met behulp van signaalrollen of -platen


Soorten trips

De meest voorkomende en schadelijkste vormen in kas gewassen zijn de californische trips Frankliniella occidentalis en de tabakstrips Thrips tabaci, maar ook de rozentrips Thrips fuscipennis en Echinothrips americanus komen soms in de kas voor. Een relatief nieuwe tripssoort is de Japanse bloementrips Thrips setosus, die vooral in hortensia en lelie voorkomt. 

Voor een effectieve bestrijding is het belangrijk dat je kunt herkennen welke soort trips er in het gewas aanwezig is. Daarom hebben Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw en Glastuinbouw Nederland een tripsherkenningskaart opgesteld voor de veertien belangrijkste trips soorten in de Nederlandse glastuinbouw. 

Klik hieronder op een van de verschillende tripssoorten voor meer informatie.

Frankliniella occidentalis
Thrips tabaci
Thrips fuscipennis (rozentrips)
Californische trips
Tabakstrips
RozentripsEchinothrips americanus
Thrips setosus
Royal Brinkman kroon
Echinothrips americanus
Japanse bloementrips
ZebratripsRoyal Brinkman kroon


OrchideeëntripsTrips bestrijden

Het chemisch bestrijden van trips is lastig...

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link