Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Wortelknobbelaaltje 

Hoe kun je wortelknobbelaaltje bestrijden?

Wortelknobbelaaltje
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 19-06-2020

Wortelknobbelaaltje (Meloidogyne) is een plantenparasitair aaltje dat de wortels van planten aantast. Het wortelknobbelaaltje dringt de plant binnen via de wortel, waarna er op de plaats van binnendringen gallen of reuzencellen worden gevormd, die opzwellen tot knobbels. De aaltjes leven in deze knobbels en zuigen voedingsstoffen uit de plantencellen. Ze veroorzaken alleen ondergronds schade en in de meeste gevallen is er bovengronds niets te zien aan de plant. Deze plaag komt voor in onder andere chrysant en tomaat. In de meeste gevallen hebben we te maken met het noordelijk wortelknobbelaaltje (Meloidogyne hapla).


Wortelknobbelaaltje signaleren

Het wortelknobbelaaltje is slechts 0,3 tot 0,5 millimeter groot en dus alleen met een microscoop waar te nemen. Hierdoor wordt het aaltje vrijwel altijd pas gesignaleerd op het moment dat er al aantasting aan de plant is ontstaan. Er vormen zich wortelknobbeltjes en meer vertakking van het wortelgestel van de plant. In het veld is een aantasting van wortelknobbelaaltjes te herkennen aan plekken met duidelijke groeiachterstand van het gewas. Zeker in grondgebonden kasteelten als de chrysantenteelt is aantasting van het wortelknobbelaaltje in toenemende mate een probleem.


Wortelknobbelaaltje en wortellesieaaltje

Het wortelknobbelaaltje verschilt van het wortellesieaaltje, doordat niet alle stadia van het wortelknobbelaaltje mobiel zijn. Bij het wortellesieaaltje is dit wel het geval: hier kunnen alle stadia zich naar andere wortels kunnen verplaatsen. Bij het wortelknobbelaaltje kan dit alleen bij het juveniele stadium.

In tegenstelling tot het volwassen vrouwelijke wortellesieaaltje, blijft het volwassen vrouwelijke wortelknobbelaaltje verder niet aalvormig.Wortelknobbelaaltje bestrijden

Het bestrijden van het wortelknobbelaaltje kan met behulp van chemische en biologische gewasbeschermingsmiddelen. Het stomen van de kasgrond is vooralsnog de enige echte remedie, evenals het zorgen voor een voldoende organische stof % in de grond. Wanneer eenmaal sprake is van een aantasting (besmetting) van wortelknobbelaatjes breng deze plaats duidelijk in kaart, een goede bedrijfshygiëne is cruciaal ter voorkoming van verder verspreiding. Denk hierbij aan het ontsmetten van schoeisel en grondbewerkingsmachines. Voor een overzicht van alle toegelaten middelen voor jouw teelt, kun je gebruik maken van de Spuitadvieswijzer.Meer informatie over wortelknobbelaaltje

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van het wortelknobbelaaltje, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”


Bron foto: Flickr
Do not delete this link