Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Shop  Kennisbank  Meststoffen  Voedingsschema  Plantweerbaarheid in koude periodes (winterstress)

Plantweerbaarheid in koude periodes (winterstress)

Winterstress

Geschreven door Maarten Casteleijn | Laatste update: 23-07-2021


Plantweerbaarheid zorgt ervoor dat het gewas sterker en minder vatbaar is voor stress. Stress bij planten wordt ook veroorzaakt door groeiproblemen in onbelichte teelten. Het is van belang om preventief de plantweerbaarheid te vergroten, voordat het kouder wordt. Chemische gewasbeschermingsmiddelen worden minder vaak ingezet, dus is het nodig om de plantweerbaarheid met alternatieven te vergroten.


 

Wat is winterstress bij planten?

Een plant kan stress ervaren door verschillende factoren zoals ziektes, plagen, temperatuur en weinig licht. Dit heeft negatieve gevolgen voor de schimmels van planten. Lees meer over de soorten stress die planten kunnen ervaren. In de winter heeft een plant vooral last van stress die veroorzaakt wordt door ‘niet levende’ factoren zoals wind, te weinig licht, instraling of droogte. Door de omgeving van de plant continu te controleren en door een complete voeding ter beschikking te stellen voor de plant is het mogelijk de abiotische stress van planten te voorkomen. 

 

Plantweerbaarheid in de tuinbouw

Het gewas kan sterker worden en sneller genezen door gebruik te maken van plantweerbaarheidsmiddelen. Deze middelen zijn te verdelen in producten voor bovengrondse en ondergrondse plantweerbaarheid. 


Bovengrondse plantweerbaarheid

De plantweerbaarheid kan ondergronds en bovengronds versterkt worden. Voor bovengrondse plantweerbaarheid kan dit door plantversterkende bladmeststoffen in te zetten en door het plant-immuunsysteem te activeren. Verhoog daarnaast de plantvitaliteit met plantversterkende middelen. Een goede gezondheid van de plant zorgt voor een verbeterde resistentie tegen plagen en ziektes. 

 

Ondergrondse plantweerbaarheid

Door plantversterkende meststoffen in te zetten kun je de ondergrondse plantweerbaarheid versterken. Maak bijvoorbeeld gebruik van organische of minerale meststoffen. Versterk daarnaast de ondergrondse plantweerbaarheid door het bodemleven te stimuleren en door opname- en bodemverbeteraars in te zetten. Zet bijvoorbeeld compostwormen in die het bodemleven op peil houden. 


Hoe vergroot je de plantweerbaarheid van planten in koude periodes?

De focus van menig tuinder ligt meer op het voorkomen dat een plant ziek wordt en minder op het beter maken van de plant. Van curatief naar preventief. Vooral in de wintermaanden zien telers het belang van preventieve bestrijding. Het is mogelijk om de plantweerbaarheid van planten te vergroten in koude periodes door gebruik te maken van:
Het natuurlijke afweermechanisme van planten;
Producten die de plantweerbaarheid bevorderen;
Biologische gewasbescherming;
Aangepast voedingsregime voor de winter.

Hieronder lichten we elke optie toe. 


Het natuurlijke afweermechanisme van planten

Planten kunnen door hun natuurlijke afweermechanisme zichzelf beschermen en versterken. Als de plant stress ervaart, maakt de plant stoffen aan die hem beschermt tegen verschillende gevaren. Dit is voordelig voor de plantweerbaarheid van de plant. Het is mogelijk om het afweermechanisme van een plant te versterken. Planten kun je in stressvolle situaties helpen door producten te gebruiken die het natuurlijke afweermechanisme versterken. Zonder inzet van chemische middelen.  


Producten die de plantweerbaarheid bevorderen

De weerbaarheid via het substraat wordt een steeds belangrijker onderdeel van de bestrijding van bovengrondse ziekten en plagen. Door organische toevoegingen, in de vorm van compost, wordt het bodemleven beïnvloed. De plantweerbaarheid kan ook versterkt worden door plantversterkende bladmeststoffen. Deze meststoffen ondersteunen de groei, de processen in de plant en de opname en omzetting van mineralen en sporenelementen. Door toepassing van deze producten wordt de behoefte van de plant altijd voldoende gedekt.


Biologische gewasbescherming

De planten kunnen ondergronds en bovengronds beschermd worden en de plantweerbaarheid kan vergroot worden door biologische gewasbescherming. Biologische gewasbescherming is de bestrijding van schadelijke organismen in het gewas middels de inzet van natuurlijke vijanden, biologische gewasbeschermingsmiddelen en gewasbescherming van natuurlijke oorsprong. Door de inzet van biologische gewasbescherming in de winter houd je ziektes en plagen in je teelt onder controle, waardoor je een gezonder gewas krijgt. 


Aangepast voedingsregime voor de winter?

Een aangepast voedingsregime een paar maanden voor de winter kost mogelijk iets meer, maar kan hiermee de uitval beperken. Een aangepast voedingsregime betekent dat je het meststoffenschema verrijkt met verschillende plantweerbaarheidsproducten of meststoffen, waaronder bijvoorbeeld Compete Plus, Algan, calcium-, magnesium- of siliciumproducten. Deze elementen harden de plant namelijk af.

 

Drogestofgehalte verhogen?

Preventief kun je voorafgaan aan een koude periode het drogestofgehalte verhogen. Dit moet altijd vlug en goedkoop. Het drogestofgehalte van de plant is door middel van een drogestofmeting altijd inzichtelijk, zodat je hem altijd gemakkelijk kunt monitoren.
Meer informatie over plantweerbaarheid in de koudere periodes?

Heb je vragen over plantweerbaarheid in koudere periodes of over het gebruik van bovenstaande middelen? Neem dan contact op met productspecialist Maarten Casteleijn via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Maarten CasteleijnOver Maarten Casteleijn

Maarten Casteleijn is productspecialist plantweerbaarheid bij Royal Brinkman. Naast ervaring in de tuinbouw heeft hij ook ervaring in het lesgeven en het coördineren van onderzoeken in de medische sector. Door zijn werkervaringen te combineren kan hij met verschillende blikken naar een probleem kijken en out of the box denken. Zijn passie is, zoals hij zelf zegt en blijkt uit zijn werkervaring: kennis ontvangen en delen. “Ik heb een brede interesse gericht op innovatie en duurzaamheid. Samen met de teler wil ik door de plantweerbaarheid te verhogen een uiteindelijke nullozing bereiken.”

Do not delete this link