Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Pleksgewijs spuiten met gewasbeschermingsmiddelen | Hoe werkt dat?

Pleksgewijs spuiten met gewasbeschermingsmiddelen | Hoe werkt dat?

Pleksgewijs spuiten met gewasbeschermingsmiddelen | Hoe werkt dat?
Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 01-04-2019

Binnen de tuinbouw wordt er steeds vaker gekozen voor geïntegreerde gewasbescherming, ook wel IPM (Integrated Pest Management) genoemd. Geïntegreerde gewasbescherming houdt in dat er bij het bestrijden van plagen en ziektes altijd eerst geprobeerd wordt om deze te bestrijden met biologische gewasbescherming. Chemische gewasbeschermingsmiddelen worden pas ingezet wanneer biologische bestrijders niet voldoende blijkt te zijn. En worden er chemische gewasbeschermingsmiddelen toegepast, dan gebeurt dit vaak door pleksgewijs te spuiten. In dit artikel lees je meer over pleksgewijs spuiten.


Pleksgewijs spuiten met een gewasbeschermingsmiddel

Telers kiezen er steeds vaker voor om gewasbeschermingsmiddelen niet in het hele gewas toe te passen, maar om juist pleksgewijs te spuiten op de plekken waar plaaghaarden zitten. Echter was het door de introductie van de her-etikettering onduidelijk of pleksgewijs spuiten nog wel mogelijk was. Inmiddels blijkt uit onderzoek van het Ctgb dat het zeker mogelijk is, mits dit goed wordt verwerkt en vastgelegd in een registratie met duidelijk benoemde kappen.
 

Het perceel opdelen in (genummerde) kappen

De gewasbeschermingsmiddelen die telers volvelds inzetten, mogen ook gebruikt worden voor pleksgewijs spuiten. Er zit wel een maar aan: het maximum aantal toepassingen per teeltcyclus of per 12 maanden uit het wettelijk gebruiksvoorschrift mag niet overschreden worden. Daarnaast moet een pleksgewijze bespuiting voldoen aan de voorwaarden die op het etiket vermeld staan. 
De teler dient het perceel verder op te splitsen in duidelijk genummerde kappen. Op deze manier is het duidelijk welk gedeelte de maximale frequentie toegepast mag krijgen en welke niet. Om dit bij te houden, moet er voor dit gedeelte een aparte spuitregistratie worden bijgehouden. De NVWA controleert ook op de aparte spuitregistratie tijdens inspecties. 

Benodigdheden

Meer informatie over pleksgewijs spuiten

Heb je vragen over pleksgewijs spuiten, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Leonie van Rooijen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen is productspecialist gewasbescherming. Met 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector adviseert zij over geïntegreerde gewasbescherming en over de mogelijkheden van het inzetten van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met haar brede kennis en ervaring is zij in staat om persoonlijk advies te geven. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. Advies op maat waar je mee aan de slag kunt.

Do not delete this link