Home ​​​​>​​​​ Kennisbank​​​​

Schoonmaken met kleurcodering

In de kantine of keuken een bezem gebruiken die je net nog in het toilet gebruikt hebt? Niet echt hygiënisch, dit vergroot de kans op verspreiding van virussen en ziektes. Kies daarom voor schoonmaken met kleurcodering. Een handig systeem dat zorgt voor echt schone ruimtes. Bovendien is het voor en door iedereen bruikbaar. 
Schoonmaken met kleurcodering
Martin Meuldijk
Productspecialist Teeltwisseling | 13 juni 2020 | 3 min. lezen

Wat is schoonmaken volgens kleurcodering?

Wanneer je gebruikmaakt van een kleurcoderingssysteem deel je de werkomgeving op in verschillende kleurzones. Belangrijk hierbij is dat medewerkers hierdoor weten dat er bijvoorbeeld voor het schoonmaken van de toiletten een gele schrobber wordt gebruikt en bij de keuken reinigen een groene. Op deze manier neem je de bacteriën uit de toiletruimte niet mee naar de keuken. 

Toepassing kleurcodes in de schoonmaak

Welke kleurcode je aan de schoonmaakartikelen geeft verschilt per bedrijf. De kleurcodes hieronder worden het meest toegepast door bedrijven:
    Code groen: publieke ruimtes. Bijvoorbeeld lobby’s, recepties en gangen.
    Code rood: wasruimtes en toiletten. Hieronder worden ook doucheruimtes en badkamers gerekend
    Code blauw: restaurant en bar. Kantines, eetruimtes en lounges vallen hier ook onder.
    Code geel: keukens, buffetten en andere voedselbereidingsruimtes.
Je bent echter vrij om de kleuren aan de ruimtes binnen jouw teeltbedrijf toe te wijzen, zolang je personeel hier ook van op de hoogte is.

Kleurcodering is HACCP-conform

Wanneer een bedrijf gebruikmaakt van kleurgecodeerde schoonmaakmaterialen, maken ze hun werkomgeving ook gelijk HACCP-conform. HACCP staat voor ‘’Hazard Analysis and Critical Control Points’’. De HACCP-richtlijn is een wettelijk voorgeschreven regelgeving die moet worden nageleefd door bedrijven die te maken hebben met de productie, opslag of vervoer van voedsel. Het doel hiervan is dat het risico van besmetting zoveel mogelijk verkleind wordt. Het grootste risico bij bedrijven werkzaam in de groenteteelt is kruisbesmetting en door een kleurcoderingssysteem toe te passen verklein je de kans hierop.

Wat zijn de voordelen van kleurcodering?

Kleurcodering voorkomt niet alleen kruisbesmetting, het heeft ook andere voordelen:
  • Processen worden versneld. Apparatuur is makkelijk te vinden en makkelijk te onderscheiden. Schoonmaakproducten kunnen goed opgeborgen worden. Ze komen niet in aanraking met vuiligheid op de grond wanneer er gebruik wordt gemaakt van kleurgecodeerde ophangsystemen
  • Het systeem is makkelijk te begrijpen en universeel. Ongeacht taalbarrières begrijpt iedereen de kleurcodering. Uiteraard kan kleurenblindheid wel voor verwarring zorgen. Kies daarom altijd voor kleuren die contrasteren en combinaties die kleurenblindheidvriendelijk zijn. Tip: maak een foto en zet deze om in zwart-wit. Als de kleuren dan nog steeds goed te onderscheiden zijn, heb je een kleurenblindvriendelijke combinatie.
  • Schoonmaakartikelen blijven schoner. Dit verhoogt de levensduur. Hiermee bespaar je op vervangingskosten.
  • Een kleurcoderingsysteem zorgt voor een nette, goed georganiseerde en schone werkvloer. Hiermee maak je een goede indruk op klanten, autoriteiten en andere bezoekers van jouw teeltbedrijf.

Kleurzones indelen met Vikan-app

Wij hebben diverse kleurcoderingsproducten in ons assortiment van Vikan. Vikan heeft een handige eigen app waarin je de werkomgeving kunt indelen in de verschillende kleurzones. Deze app heet ‘’Vikan Hygienic Zone Planner’’ en kun je eenvoudig downloaden op een iOs-apparaat

Bekijk het gehele Vikan assortiment.
Gerelateerde producten
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Martin Meuldijk neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Schoonmaken met kleurcodering

In de kantine of keuken een bezem gebruiken die je net nog in het toilet gebruikt hebt? Niet echt hygiënisch, dit vergroot de kans op verspreiding van virussen en ziektes. Kies daarom voor schoonmaken met kleurcodering. Een handig systeem dat zorgt voor echt schone ruimtes. Bovendien is het voor en door iedereen bruikbaar. 
Zoek in de Kennisbank
Vind antwoord op je vraag in onze kennisbank. 600+ artikelen, geschreven door onze specialisten.
Categorieën:
Productspecialist Martin Meuldijk
Martin Meuldijk
Productspecialist Teeltwisseling | 13 juni 2020 | 3 min. lezen
Deel dit artikel
Schoonmaken met kleurcodering
Onderwerpen in dit artikel

Wat is schoonmaken volgens kleurcodering?

Wanneer je gebruikmaakt van een kleurcoderingssysteem deel je de werkomgeving op in verschillende kleurzones. Belangrijk hierbij is dat medewerkers hierdoor weten dat er bijvoorbeeld voor het schoonmaken van de toiletten een gele schrobber wordt gebruikt en bij de keuken reinigen een groene. Op deze manier neem je de bacteriën uit de toiletruimte niet mee naar de keuken. 

Toepassing kleurcodes in de schoonmaak

Welke kleurcode je aan de schoonmaakartikelen geeft verschilt per bedrijf. De kleurcodes hieronder worden het meest toegepast door bedrijven:
    Code groen: publieke ruimtes. Bijvoorbeeld lobby’s, recepties en gangen.
    Code rood: wasruimtes en toiletten. Hieronder worden ook doucheruimtes en badkamers gerekend
    Code blauw: restaurant en bar. Kantines, eetruimtes en lounges vallen hier ook onder.
    Code geel: keukens, buffetten en andere voedselbereidingsruimtes.
Je bent echter vrij om de kleuren aan de ruimtes binnen jouw teeltbedrijf toe te wijzen, zolang je personeel hier ook van op de hoogte is.

Kleurcodering is HACCP-conform

Wanneer een bedrijf gebruikmaakt van kleurgecodeerde schoonmaakmaterialen, maken ze hun werkomgeving ook gelijk HACCP-conform. HACCP staat voor ‘’Hazard Analysis and Critical Control Points’’. De HACCP-richtlijn is een wettelijk voorgeschreven regelgeving die moet worden nageleefd door bedrijven die te maken hebben met de productie, opslag of vervoer van voedsel. Het doel hiervan is dat het risico van besmetting zoveel mogelijk verkleind wordt. Het grootste risico bij bedrijven werkzaam in de groenteteelt is kruisbesmetting en door een kleurcoderingssysteem toe te passen verklein je de kans hierop.

Wat zijn de voordelen van kleurcodering?

Kleurcodering voorkomt niet alleen kruisbesmetting, het heeft ook andere voordelen:
  • Processen worden versneld. Apparatuur is makkelijk te vinden en makkelijk te onderscheiden. Schoonmaakproducten kunnen goed opgeborgen worden. Ze komen niet in aanraking met vuiligheid op de grond wanneer er gebruik wordt gemaakt van kleurgecodeerde ophangsystemen
  • Het systeem is makkelijk te begrijpen en universeel. Ongeacht taalbarrières begrijpt iedereen de kleurcodering. Uiteraard kan kleurenblindheid wel voor verwarring zorgen. Kies daarom altijd voor kleuren die contrasteren en combinaties die kleurenblindheidvriendelijk zijn. Tip: maak een foto en zet deze om in zwart-wit. Als de kleuren dan nog steeds goed te onderscheiden zijn, heb je een kleurenblindvriendelijke combinatie.
  • Schoonmaakartikelen blijven schoner. Dit verhoogt de levensduur. Hiermee bespaar je op vervangingskosten.
  • Een kleurcoderingsysteem zorgt voor een nette, goed georganiseerde en schone werkvloer. Hiermee maak je een goede indruk op klanten, autoriteiten en andere bezoekers van jouw teeltbedrijf.

Kleurzones indelen met Vikan-app

Wij hebben diverse kleurcoderingsproducten in ons assortiment van Vikan. Vikan heeft een handige eigen app waarin je de werkomgeving kunt indelen in de verschillende kleurzones. Deze app heet ‘’Vikan Hygienic Zone Planner’’ en kun je eenvoudig downloaden op een iOs-apparaat

Bekijk het gehele Vikan assortiment.
Gerelateerde producten
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Martin Meuldijk neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Productspecialist Martin Meuldijk
Ook interessant voor jou
Hoe stel je een hygiëneplan op? 
Voor het hanteren van een zo hygiënisch mogelijke werkwijze, is het raadzaam om een hygiëneplan op te stellen. Dit helpt je om de bedrijfshygiëne zo goed mogelijk te kunnen controleren en daarmee te waarborgen.
Wat houdt HACCP in?
HACCP-richtlijnen helpen bij het waarborgen van de voedselveiligheid door de risico’s in het productieproces in kaart te brengen.
Waarom is hygiënisch werken van belang?
Hygiënisch werken is van belang omdat dit de kans op besmetting in het gewas verkleint. Simpele maatregelen komen ten goede van de gezondheid en kwaliteit van het gewas én de productie.