Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Chemische gewasbescherming    Hoe moet je spuitvloeistof aanmaken?


Hoe moet je spuitvloeistof aanmaken?

Hoe moet je spuitvloeistof aanmaken?
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 02-09-2020

Spuitvloeistof aanmaken en de tank van een spuitwagen vullen is niet zonder risico. Sterker nog: hierbij is de kans op blootstelling het grootst, omdat je met de geconcentreerde stof werkt. Daarom is het van belang dat je het aanmaken van de spuitvloeistof en het vullen van de spuitmachine op een veilige manier doet. Onze specialist geeft tips.  


Tips spuitvloeistof aanmaken en spuitapparatuur vullen

 • Lees voordat je begint met het aanmaken van de spuitvloeistof altijd het etiket en het veiligheidsinformatieblad van het te gebruiken middel. Hierop staan onder andere de gezondheidsrisico's en de dosering vermeld.
 • Zorg dat je weet waar de oogdouches/EHBO-dozen/etc. zich bevinden in geval van nood. Deze plekken zijn te herkennen aan de waarschuwingsborden.
 • Bereken van tevoren de benodigde hoeveelheid spuitvloeistof, zodat je uiteindelijk zo min mogelijk (of het liefst geen) restvloeistof overhoudt. Zorg er ook voor dat je je spuitapparatuur regelmatig laat keuren en dat je spuitdoppen regelmatig reinigt en controleert, zodat de afgifte overeenkomt met de berekende hoeveelheid spuitvloeistof. 
 • Tijdens het meten en wegen van het gewasbeschermingsmiddel en het vullen van het spuitapparaat, dien je elk rechtstreeks contact met het gewasbeschermingsmiddel te vermijden.
 • Voer nooit werkzaamheden waarbij gewasbeschermingsmiddelen betrokken zijn uit zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. Bij het aanmaken en vullen van spuitvloeistof lopen de handen en onderarmen het meeste gevaar.
 • Laat tijdens het mengen en vullen nooit anderen in de buurt, zeker niet wanneer zij niet op de hoogte zijn van de gevaren en gezondheidsrisico's van gewasbeschermingsmiddelen.
 • Neem de tijd voor het mengen. Onzorgvuldig of haastig doseren kan leiden tot morsen, wat weer kan leiden tot huidcontact of inademing.
 • Vul het mengvat of de tank eerst met de benodigde hoeveelheid water en voeg daarna pas het gewasbeschermingsmiddel toe. Schenk het middel rustig over vanaf een hoogte van maximaal 20 centimeter.
 • Vermijd bij het vullen dat je morst of dat de tank overloopt. Gebruik daarom de vultrechter van het spuitapparaat of een grote trechter die goed in de opening van de tank past.
 • Wanneer je buiten aan de slag gaat met het aanmaken en vullen van de spuitvloeistof, ga dan uit de wind staan.


Benodigdheden

Restvloeistof

Tijdens het vullen, spoelen en reinigen van spuitapparatuur ontstaat restvloeistof. Restvloeistoffen en spoelwater mogen nooit worden geloosd op het riool of oppervlaktewater. Deze vloeistoffen zijn namelijk schadelijk voor het waterleven.

Om te voorkomen dat er tijdens het vullen, spoelen en reinigen restvloeistoffen in het riool- of oppervlaktewater terecht komen, dien je rekening te houden met het volgende:

 • Voer deze werkzaamheden altijd uit op een verhard oppervlak en vang de gemorste vloeistoffen op.
 • Spoel het materiaal dat je hebt gebruikt voor het mengen en vullen van de spuitapparatuur minstens drie keer na. Vang daarbij het spoelwater op.
 • Wanneer je teveel spuitvloeistof hebt aangemaakt, dan kan je dit tijdens de volgende spuitactie over het gewas spuiten. Doe je dit niet en wil je de spuitvloeistof kwijt, dan dien je dit op te slaan.
 • Restvloeistoffen kun je opslaan in een vuilwatersilo. Het water in de vuilwatersilo kun je vervolgens laten zuiveren met behulp van mobiele waterzuivering.Vragen over spuitvloeistof aanmaken en vullen
Heb je vragen over het aanmaken en vullen van spuitvloeistof, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Kees Kouwenhoven via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”


Do not delete this link