Hoe reinig je een spuitwagen?

Na het uitvoeren van een bespuiting is het van belang de gebruikte spuitwagen goed te reinigen zodat hij klaar staat voor volgend gebruik. Wanneer je dit niet doet, bestaat namelijk de kans dat gewasbeschermingsmiddelen uiteindelijk op plaatsen terecht komen waar ze niet gewenst zijn, waardoor gewasschade kan ontstaan. Kortom: spuitwagen altijd reinigen na gebruik! Onze specialisten leggen uit hoe je dat het beste kan doen.

Het belang van spuitwagen reinigen

Een spuitwagen reinigen heeft meerdere voordelen. Ten eerste is dit noodzakelijk voor het goed functioneren van de spuitwagen. Ook wordt voorkomen dat er spuitschade ontstaat doordat restanten van een gewasbeschermingsmiddel ongewenst in het gewas terechtkomen. Daarnaast voorkomt het onbedoelde contaminatie, wat ontstaat wanneer twee middelen gemengd worden die eigenlijk niet met elkaar in contact mogen komen (met alle gevolgen van dien).

Restvloeistof verwijderen

Een tank van een spuitwagen heeft altijd een aflopende bodem, waardoor de pomp in principe alle spuitvloeistof eruit kan halen. Wanneer je echter te veel spuitvloeistof hebt aangemaakt en er na het uitvoeren van een bespuiting restvloeistof overblijft in de tank van de spuitwagen, dien je de tank te legen. Dit doe je door de vloeistof te verdunnen met water en dit te verspuiten over het gewas (doe dit steeds op een andere plek). Ook kan je de spuitvloeistof afvoeren naar een verbrandingsinstallatie. De spuitvloeistof mag nooit op oppervlaktewater of het riool worden geloosd!

Uitwendig spuitwagen reinigen

Het uitwendig reinigen van een spuitwagen kost weinig water en tijd. Met een spuitpistool dat is aangesloten op een bron met schoon water, kan je de buitenkant van de spuitwagen reinigen. Doe dit op een weloverwogen plek en voorkom dat de reinigingsvloeistof in het riool of oppervlakte water terecht komt.


Inwendig reinigen

Door de tank te vullen met schoon water, kan je pompen, leidingen en spuitdoppen doorspoelen en zo de spuitwagen inwendig reinigen. Ook hiervoor kan je het beste een spuitpistool gebruiken die onder hoge druk het schone water de tank in spuit. Voor het beste resultaat pomp je een reinigingsmiddel rond door de tank.

Spoelwater opvangen

Voor zowel het spoelwater van het uitwendige als het inwendige reinigen geldt dat je dit dient op te vangen en af te voeren volgens de richtlijnen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Draag bij het reinigen van een spuitwagen altijd persoonlijke beschermingsmiddelen.
 
Jan
Vragen over spuitwagens reinigen

Heb je vragen over het reinigen van een spuitwagen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde productvideo's
Gerelateerde artikelen

- Waar moet je op letten bij het kopen van een spuitwagen?
- Welke soorten chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn er?
- Waar vind je gebruiksinformatie over gewasbeschermingsmiddelen?
- Veiligheidsbladen
- Welke gevarensymbolen / CLP-pictogrammen zijn er?

- Veelgestelde vragen aan onze specialisten