Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Gewasbescherming & desinfectie    Hoe reinig je een spuitwagen?

Hoe reinig je een spuitwagen?

Spuitwagen reinigen
Geschreven door Jasper Verhoeven | Laatste update: 06-11-2019

Na het uitvoeren van een bespuiting is het van belang de gebruikte spuitwagen goed te reinigen zodat hij klaar staat voor volgend gebruik. Wanneer je dit niet doet, bestaat namelijk de kans dat gewasbeschermingsmiddelen uiteindelijk op plaatsen terecht komen waar ze niet gewenst zijn, waardoor gewasschade kan ontstaan. Kortom: spuitwagen altijd reinigen na gebruik! Onze specialisten leggen uit hoe je dat het beste kan doen.


Het belang van spuitwagen reinigen

Een spuitwagen reinigen heeft meerdere voordelen. Ten eerste is dit noodzakelijk voor het goed functioneren van de spuitwagen. Ook wordt voorkomen dat er spuitschade ontstaat doordat restanten van een gewasbeschermingsmiddel ongewenst in het gewas terechtkomen. Daarnaast voorkomt het onbedoelde contaminatie, wat ontstaat wanneer twee middelen gemengd worden die eigenlijk niet met elkaar in contact mogen komen (met alle gevolgen van dien).


Restvloeistof verwijderen

Een tank van een spuitwagen heeft altijd een aflopende bodem, waardoor de pomp in principe alle spuitvloeistof eruit kan halen. Wanneer je echter te veel spuitvloeistof hebt aangemaakt en er na het uitvoeren van een bespuiting restvloeistof overblijft in de tank van de spuitwagen, dien je de tank te legen. Dit doe je door de vloeistof te verdunnen met water en dit te verspuiten over het gewas (doe dit steeds op een andere plek). Ook kan je de spuitvloeistof afvoeren naar een verbrandingsinstallatie. De spuitvloeistof mag nooit op oppervlaktewater of het riool worden geloosd!


Uitwendig spuitwagen reinigen

Het uitwendig reinigen van een spuitwagen kost weinig water en tijd. Met een spuitpistool of een hogedrukreiniger die is aangesloten op een bron met schoon water, kan je de buitenkant van de spuitwagen reinigen. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van een oplossing van het reinigingsmiddel Primaclean in water. Reinig de spuitwagen op een weloverwogen plek en voorkom dat de reinigingsvloeistof in het riool of oppervlakte water terecht komt.


Inwendig reinigen

Door de tank te vullen met schoon water, kan je pompen, leidingen en spuitdoppen doorspoelen en zo de spuitwagen inwendig reinigen. Ook hiervoor kan je het beste een spuitpistool gebruiken die onder hoge druk het schone water de tank in spuit. Voor het beste resultaat pomp je het Primaclean rond door de tank. Houd hierbij de volgende werkwijze aan:
  1. Spoel de spuitwagen eerst uit met water. 
  2. Vul daarna de tank opniew voor minimaal 10-20% van de tankinhoud met water. Voeg dan Primaclean toe en pomp het mengsel zo'n 15 minuten rond. 
  3. Spuit vervolgens de tank leeg.


Spoelwater opvangen

Voor zowel het spoelwater van het uitwendige als het inwendige reinigen geldt dat je dit dient op te vangen en af te voeren volgens de richtlijnen.


Persoonlijke beschermingsmiddelen

Draag bij het reinigen van een spuitwagen altijd persoonlijke beschermingsmiddelen.
 Vragen over spuitwagens reinigen

Heb je vragen over het reinigen van een spuitwagen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze desinfectiespecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jasper Verhoeven Over Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”


Do not delete this link