Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Tips voor het ophangen van kweekzakjes in de kas

Tips voor het ophangen van kweekzakjes in de kas

Tips voor het ophangen van kweekzakjes
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 26-02-2018

Voor het uitzetten van natuurlijke vijanden zijn verschillende methodes mogelijk. Eén van die uitzetmethodes is het ophangen van kweekzakjes. Het is belangrijk om te weten waar je rekening mee moeten houden als je kweekzakjes in gebruik neemt en ophangt. Op die manier zorg je namelijk voor de hoogste effectiviteit van het product. Onze specialist zet in dit artikel een aantal tips op een rij. 

Gebruik van kweekzakjes

Kweekzakjes bevatten zemelen, roofmijten en voedingsmijten. Via een gaatje in het kweekzakje kunnen de roofmijten het zakje uit lopen, waardoor scheuren overbodig is. Het zakje bevat voedsel voor zo’n 4 tot 6 weken, waardoor de roofmijten zich ontwikkelen en vermeerderen. Dit zorgt voor een langdurige uitloop van de bestrijders. 

Er zijn verschillende soorten kweekzakjes, die je elk op een andere manier in het gewas dient te plaatsen:
  • Mini: dit zijn kleine kweekzakjes met een haakje. Meer zakjes met minder roofmijten zorgt voor meet uitzetpunten, waardoor je een betere verdeling van de roofmijten over het gewas krijgt. 
  • Gemini: dit zijn waterbestendige tweelingzakjes. Deze zijn toepasbaar in teelten waarbij van bovenaf water wordt gegeven. Vouw het tweelingzakje op de scheurrand (met de geprinte kant naar buiten toe) en hang deze over een stam, tak of draad.
  • Stick: dit zijn kleine kweekzakjes op een stokje. Deze worden gebruikt in de vermeerdering en in aardbeien op stellingen. Plaats het stokje in het kweeksubstraat, dicht bij de plant. 
  • Bugline: dit is een lint met kweekcellen. Deze worden gebruikt in gewassen die groeien in bedden/rijen of op plantentafels. Plaats het lint horizontaal tussen het gewas met de geprinte kant naar boven toe.

Om de kwaliteit van de natuurlijke vijanden te waarborgen, is het van belang om het product na ontvangst zo snel mogelijk in gebruik te nemen. Indien dit niet mogelijk is, bewaar de kweekzakjes dan op een donkere plek bij een temperatuur van 15 – 20 °C.  Voer voor gebruik altijd een kwaliteitscontrole van de roofmijten uit. 

Gerelateerde producten


Ophangen van kweekzakjes

Bij het ophangen van kweekzakjes is het belangrijk om met een aantal aspecten en factoren rekening te houden. Zo is het belangrijk om de kweekzakjes zo goed mogelijk te verdelen over het gewas, zodat er een juiste verdeling van het aantal roofmijten is. Wanneer je gemini zakjes gebruikt, hang deze zakjes dan met de gaatjes naar de binnenzijde en de bedrukte zijde naar de buitenkant. Op deze manier kunnen de roofmijten zich goed verspreiden. 

Het zonlicht is daarnaast een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden. De kweekzakjes dienen in het gewas aan de schaduwzijde van plant gehangen te worden, om fel zonlicht te voorkomen. Fel zonlicht leidt namelijk tot uitdroging van het kweekzakje, doordat het zakje te warm wordt. De kwaliteit van de voermijten zal verminderen, want zij leven het liefst in een vochtige omgeving. Hierdoor vindt er geen vermeerdering van de roofmijten plaats, met als gevolg een versnelde leegloop van het kweekzakje. Voorkom om dezelfde reden ook dat de kweekzakjes met verwarmingsbuizen in contact komen.Vragen over het uitzetten van kweekzakjes
Heb je vragen over de aandachtspunten bij het ophangen van kweekzakjes, of wil je graag advies op maat? Neem dan contact op met onze specialist Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link