Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie     Veilig werken      Wat is een toelatingsnummer?

Wat is een toelatingsnummer?

Wat is een toelatingsnummer?
Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 04-01-2019 

Gewasbeschermingsmiddelen die gebruik maken van een werkzame stof of micro-organisme, mogen in Nederland alleen gebruikt worden wanneer deze officieel zijn toegelaten door het Ctgb. Het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) is de instantie die beoordeelt welke middelen er op de markt komen. Laat het Ctgb een gewasbeschermingsmiddel toe, dan krijgt het middel een toelatingsnummer. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over toelatingsnummers. 


Toelatingsnummer op het etiket

Een toegelaten gewasbeschermingsmiddel herken je dus aan het toelatingsnummer. Dit vind je terug op het etiket van het middel. Een toelatingsnummer bestaat standaard uit vijf cijfers, gevolgd door de hoofdletter N (wat staat voor Nederland). 


Lijst met toegelaten middelen en toelatingsnummer

Het Ctgb publiceert maandelijks een nieuwe lijst met daarop alle in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddelen die in hun toelatingendatabase zijn opgenomen. Op deze lijst vind je ook de daarbij behorende toelatingsnummers.


Verboden middelen

Gewasbeschermingsmiddelen die geen toelatingsnummer hebben, hebben geen officiële toelating en mogen dus niet gebruikt worden. Dit zijn zogenaamde verboden middelen. Naast een lijst met toegelaten middelen, plaatst het Ctgb ook maandelijks een lijst met verboden gewasbeschermingsmiddelen op de website. 


Gebruik alleen toegelaten middelen

Zoals al genoemd, is het niet toegestaan om niet-toegelaten middelen (of verboden middelen) te gebruiken. Controleer voor aanschaf van een gewasbeschermingsmiddel dus altijd of het middel een toelatingsnummer heeft en controleer dit nummer eventueel op de website van het Ctgb. 

Vragen over toelatingsnummers van gewasbeschermingsmiddelen

Heb je vragen over (het gebruik van) gewasbeschermingsmiddelen? Neem dan contact op met productspecialist Leonie van Rooijen, of stel je vraag via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen is productspecialist gewasbescherming. Met 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector adviseert zij over geïntegreerde gewasbescherming en over de mogelijkheden van het inzetten van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met haar brede kennis en ervaring is zij in staat om persoonlijk advies te geven. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. Advies op maat waar je mee aan de slag kunt.

Gerelateerde artikelen 
Do not delete this link