Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Hoe moet ik handelen bij vergiftiging door gewasbescherming?

Hoe moet je handelen bij vergiftiging door gewasbescherming?

Vergiftiging door grasbeschermingsmiddelen

Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 06-09-2019

Op een glastuinbouwbedrijf komen medewerkers dagelijks in aanraking met verschillende chemische stoffen, waaronder gewasbescherming. Inademen en inslikken van gewasbeschermingsmiddelen of huidcontact met deze middelen kan allerlei negatieve gevolgen hebben, waaronder vergiftiging. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk dat je de juiste eerstehulpmaatregelen kunt treffen. In dit artikel lees je hoe je dient te handelen in het geval van vergiftiging door gewasbescherming.


Vergiftiging oplopen

Je kan een vergiftiging oplopen door een gewasbeschermingsmiddel in te ademen, in te slikken, of wanneer er sprake is van huidcontact met het middel. Dit kan onder andere gebeuren bij het aanmaken van de spuitvloeistof en het vullen van de tank, tijdens een bespuiting, tijdens het reinigen van de spuitapparatuur of bij het betreden van de kas voordat de herbetredingstijd verstreken is.


Verpakking bij de hand

In het geval van vergiftiging, dien je snel te kunnen handelen. In het veiligheidsinformatieblad van een gewasbeschermingsmiddel staat beschreven welke maatregelen je moet nemen wanneer er sprake is van vergiftiging. Dit staat vermeld onder rubriek 4 ‘Eerstehulpmaatregelen’. Houd bij het uitvoeren van een bespuiting daarom altijd de productverpakking bij de hand, zodat een (professionele) hulpverlener zo snel mogelijk kan nagaan hoe hij moet handelen.


Slachtoffer veilig stellen

Wanneer iemand vergiftiging oploopt, dien je het slachtoffer allereerst veilig te stellen. Haal hem weg uit de ruimte waar het middel aanwezig is en breng hem naar een schone omgeving. Heel belangrijk hierbij is dat je een masker draagt. Dit is niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van het slachtoffer: raak jij namelijk (ook) bewusteloos, dan kan je hem niet helpen!


Eerstehulpmaatregelen treffen

Nadat je het slachtoffer in veiligheid hebt gesteld, voer je de in het veiligheidsinformatieblad beschreven handelingen uit en neem je contact op met een arts. Hou de verpakking van het product bij de hand, zodat je de arts van de benodigde informatie kan voorzien wanneer hij daarom vraagt. Neem de verpakking en/of het veiligheidsinformatieblad ook mee naar het ziekenhuis wanneer het slachtoffer hierheen vervoerd moet worden, zodat de arts dit kan lezen voordat hij de behandeling start.


Persoonlijke beschermingsmiddelen

Om te voorkomen dat je een vergiftiging oploopt, dien je gebruik te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen. Raadpleeg voordat je aan de slag gaat met een gewasbeschermingsmiddel het bijbehorende veiligheidsblad. Hier staat in vermeld welke persoonlijke beschermingsmiddelen er nodig zijn wanneer je met het middel werkt. Zorg ook dat medewerkers goede voorlichting krijgen, zodat zij weten hoe zij op een veilige manier kunnen werken met gewasbeschermingsmiddelen.Gerelateerde productenVragen over veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen

Heb je vragen over veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen of wil je een advies op maat, neem dan contact op met productspecialist Leonie van Rooijen, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uu
r.

Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen is productspecialist gewasbescherming. Met 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector adviseert zij over geïntegreerde gewasbescherming en over de mogelijkheden van het inzetten van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met haar brede kennis en ervaring is zij in staat om persoonlijk advies te geven. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. Advies op maat waar je mee aan de slag kunt.

Do not delete this link