Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Vermiculiet bij natuurlijke vijanden

Waarom worden sommige natuurlijke vijanden verpakt met vermiculiet?

Vermiculiet

Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 24-07-2019

Bij natuurlijke vijanden heb je te maken met levend materiaal. Dat vraagt om een speciale verpakkingswijze. Bij het verpakken van sommige natuurlijke vijanden -  waaronder roofmijten, roofwantsen en galmuggen - wordt gebruik gemaakt van vermiculiet. In dit artikel geeft onze specialist meer uitleg over de voordelen van vermiculiet bij het verpakken van natuurlijke vijanden. Voordelen van vermiculiet 

Vermiculiet is een minerale delfstof (een gesteente) met verschillende eigenschappen die bijdragen aan de kwaliteit en toepassing van het product. Zo voorkomt het schimmelvorming, zorgt het voor een goede vochtbalans in de verpakking, zorgt het voor lucht en ruimte en maakt het een product makkelijker strooibaar. 


Schimmel voorkomen 

Schimmelvorming kan een negatief effect hebben op biologische bestrijders, met name op de uitkomst van poppen. Daarom wordt vaak gekozen voor vermiculiet als dragerstof; dit is namelijk een inert materiaal. Dat wil zeggen dat het geen voedingswaarde bevat waarop schimmels of bacteriën kunnen groeien.


Vochtbalans en klontvorming

De belangrijkste functie van vermiculiet bij het verpakken van natuurlijke vijanden, is het reguleren van de vochthuishouding gedurende opslag, transport en eventueel de toepassing (in geval van poppen die nog moeten uitkomen in de kas). Ook zorgt het voor drinkwatervoorziening voor de bestrijders. Vermiculiet werkt als volgt. Bij verhitting ploft het net als popcorn. Hierdoor ontstaat een zeer lichte korrel die over een groot vochthoudend vermogen beschikt. Dit is erg belangrijk voor natuurlijke vijanden, want zowel een te hoog als een te laag vochtgehalte heeft negatieve effecten op de bestrijders. Een te laag vochtgehalte leidt tot een hogere sterfte door uitdroging, maar een te hoog vochtgehalte kan anderzijds juist leiden tot condensatie waarin biologische bestrijders kunnen verdrinken. Ook kan teveel vocht zorgen voor klontvorming (wat het verstrooien van een product bemoeilijkt) en geeft het meer kans op schimmel of bacteriegroei. 

Iedere natuurlijke vijand kent een ander ideaal vochtpercentage en wordt daarom gecombineerd met een specifieke soort vermiculiet die hierop aansluit. Dit draagt bij aan het behouden van de kwaliteit van producten gedurende transport en opslag. Wanneer andere bestanddelen in het product van nature al een vrij hoge vochtigheid hebben, kan droog vermiculiet juist dienen om het dragermateriaal minder snel te laten klonteren. 


Lucht en ruimte voor biologische bestrijders 

Een andere belangrijke functie van vermiculiet, is het creëren van een optimale omgeving voor de natuurlijke vijanden. Hierbij speelt vooral de grootte van de vermiculietkorrel een rol. De juiste grootte zorgt ervoor dat bestrijders voldoende lucht en ruimte hebben in de verpakking. Een grotere korrel zorgt voor meer lucht en ruimte, maar kan ook leiden tot verdrukking vanwege het gewicht. Daarom worden er verschillende groottes vermiculiet gebruikt.


Strooibaarheid 

Vermiculiet maakt het verder makkelijker om een product te verdelen of te verstrooien. Ook hierbij zijn de grootte van de korrel en de hoeveelheid vermiculiet ten opzichte van andere bestanddelen belangrijk. Door de toevoeging van vermiculiet aan kleinere verpakkingen, zoals een fles MACROcontrol, kan de inhoud over verschillende uitzetpunten verdeeld worden. Bij grotere producten, zoals een zak MONcontrol Chrysanthemum, zorgt vermiculiet ervoor dat het product goed over het gewas verdeeld kan worden met de Bioverdeler
Meer informatie over vermiculiet

Heb je vragen over het gebruik van natuurlijke vijanden, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met specialist Kevin van Kester via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”