Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Wat is het verschil tussen een hommel en een bij?

Wat is het verschil tussen een hommel en een bij?

verschil tussen hommel en bij
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 31-08-2020

In de Nederlandse tuinbouw is naar schatting een derde van de gewassen afhankelijk van bestuiving. Dit wordt meestal gedaan door bijen en hommels, maar ook vlinders, vogels en wantsen kunnen bloemen bestuiven. Regelmatig komt de vraag voorbij waarom er voor hommels wordt gekozen als het om bestuiving gaat. In dit artikel leggen onze specialisten uit wat het verschil is tussen een hommel en een bij en waarom bij Royal Brinkman de keuze is gemaakt voor het gebruik van hommels.


Het verschil tussen een hommel en een bij

Eerst ter verduidelijking: hommels en bijen behoren tot dezelfde familie, namelijk de Aphidae (familie: bijen en hommels). Hierdoor lijken ze behoorlijk op elkaar. Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen tussen hommels en bijen. Hommels zijn namelijk groter en hebben meer haar op hun lichaam. Dit maakt ze beter geschikt voor bestuiving dan bijen. Verder produceren hommels, in tegenstelling tot bijen, geen honing. 

Hommel
Bij
HommelBij


Keuze voor hommels

Hommels in plaats van bijen gebruiken voor de bestuiving van een gewas heeft een aantal voordelen, namelijk:

  • Bij relatief lage temperaturen (>8⁰C) en weinig lichtinval (bewolkt weer) vliegt de hommel uit, wat de bij niet doet. Hierdoor is de hommel ook in het voor- en najaar goed inzetbaar.
  • De vluchtpatronen van de hommel zijn erg effectief. De hommel wisselt vaak tussen bomen/planten en verschillende rijen. Dit levert veel kruisbestuiving op.
  • De hommel is een groot deel van de dag actief, zo’n 18 uur per dag.
  • Door de combinatie van het grotere lichaam, de dikke vacht en de sterk trillende vleugels van de hommel, blijft bij een bloembezoek veel stuifmeel hangen in de vacht. Dit zorgt ervoor dat grote hoeveelheden stuifmeel tussen bloemen worden uitgewisseld.
  • In vergelijking met andere bijen of met wespen is de hommel minder agressief richting mensen. Hommels steken bijna nooit, alleen wanneer ze zich bedreigd voelen, of wanneer de kolonie onder vuur ligt.
  • Hommels zijn ook effectief in bestuiving van beschermde teelten of toegedekte teelt (met netten).
  • Hommels verlaten niet snel de kas voor een ‘meer aantrekkelijk’ gewas. Andere bestuivers kunnen nog wel eens wisselen naar een meer aantrekkelijkere plant buiten de kas.

Gerelateerde producten


Productie van hommels

Royal Brinkman verkoopt de hommel Bombus terrestris (ook wel de Aardhommel) van hoofdleverancier Agrobío. De hommel B. terrestris komt van nature veel voor in Nederland en andere Europese landen. Agrobío recreëert de gehele levenscyclus van de hommel in een gecontroleerde omgeving in Zuid-Spanje. De van nature abiotische condities kunnen zo goed worden nagebootst. Dit zorgt voor een hoge kwaliteit van de hommels en zo ondervinden de hommels zo min mogelijk stress tijdens dit proces. Alles binnen dit proces is dan ook natuurlijk; er wordt geen gebruik gemaakt van synthetische producten (bijv. voeding). Een hommelvolk bestaat uit één koningin en 60-70 werksters. Een volk gaat zo’n 6 tot 8 weken mee in de kas. De eerste 4 weken is het volk het meest actief in de bestuiving.


Aanpassing van kassen ten behoefte van bestuiving

Recente grote veranderingen in de technologieën in de kassen, maar ook het veranderende Nederlandse klimaat, hebben invloed op de effectiviteit van de hommels. Vooral hogere temperaturen en lichtintensiteiten hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van de stuifmeelkorrels en daarmee indirect op de bestuiving van de hommel. Door middel van introductie van diffuus licht en een betere klimaatregeling (koeler klimaat) kan de bestuiving weer op orde worden gebracht. Voor vragen over mogelijke aanpassingen in de kas kan je contact opnemen met een van onze gewasbeschermingsspecialisten.Meer informatie over het gebruik van hommels
Heb je vragen over het gebruik van hommels, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link