Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Wat is het verschil tussen systemische, contactwerkende, translaminaire , bodemwerkende en bedekkingsmiddelen?

Wat is het verschil tussen systemische, contactwerkende, translaminaire, bodemwerkende en bedekkingsmiddelen?

Verschill tussen middelen

Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 16-09-2019

Gewasbeschermingsmiddelen kunnen onderverdeeld worden in verschillende groepen: insecticiden, fungiciden, herbiciden, acariciden, mollusciciden, nematiciden, rodenticiden en algiciden. De verschillende middelen binnen deze groepen worden onderverdeeld in verschillende categorieën: systemische middelen, contactwerkende middelen (ook wel niet-systemische middelen genoemd), translaminaire middelen, bodemwerkende middelen en bedekkingsmiddelen. Onze specialist zet deze categorieën op een rij. Systemische middelen

Systemische middelen zijn gewasbeschermingsmiddelen die worden opgenomen door de plant. Nadat het gewasbeschermingsmiddel in contact komt met de plant, neemt de plant het product op in zijn plantsappen en wordt het door de plant heen getransporteerd via de vaatbundels. Zodra een plaag of ziekte de plant aanvreet en het plantsap opzuigt, krijgt hij het gewasbeschermingsmiddel binnen, waarna hij sterft.


Contactwerkende middelen

Contactwerkende middelen zijn gewasbeschermingsmiddelen die niet worden opgenomen door de plant. Het middel hecht zich aan het contactoppervlak van de plant, maar dringt daar niet doorheen. Zodra een plaag in aanraking komt met het middel, wordt het opgenomen in de huid van het insect, waarna hij sterft.


Translaminaire middelen

Translaminaire middelen dringen door het blad van het gewas heen, waardoor de onderkant van het blad makkelijker bereikt wordt. Hierdoor werkt het middel zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van het blad.

Gerelateerde producten


Bodemwerkende middelen

Verschillende bodemherbiciden maken gebruik van een bodemwerking. Deze werken goed tegen kiemende onkruiden, maar niet tegen wortelonkruiden. Ze dringen namelijk niet diep door in de bodem, maar blijven hierop liggen. 


Bedekkingsmiddelen

Bedekkingsmiddelen zijn gewasbeschermingsmiddelen die zich hechten aan een plant en de plant op die manier afdekken. Hierdoor kan een schimmel de plant niet aantasten. Een bedekkingsmiddel zet je preventief in.Vragen over werking van gewasbeschermingsmiddelen

Heb je vragen over de werking van de verschillende soorten gewasbeschermingsmiddelen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Leonie van Rooijen of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen is productspecialist gewasbescherming. Met 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector adviseert zij over geïntegreerde gewasbescherming en over de mogelijkheden van het inzetten van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met haar brede kennis en ervaring is zij in staat om persoonlijk advies te geven. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. Advies op maat waar je mee aan de slag kunt.

Do not delete this link