Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Hoe voorkom je vraatschade door muizen aan kweekzakjes en kweeklint?

Hoe voorkom je vraatschade door muizen aan kweekzakjes en kweeklint?

Hoe voorkom je vraatschade door muizen aan kweekzakjes en kweeklint?
Geschreven door: Kevin van Kester | Laatste update: 06-09-2018

Zodra de herfst aanbreekt en het kouder en natter wordt, gaan muizen en andere knaagdieren de warmte opzoeken in kassen. Hier nestelen ze zich, waarna ze op zoek gaan naar voedsel. Vaak gaan ze zich hierbij te buiten aan de kweekzakjes of –linten met roofmijten die in het gewas hangen. Muizen vinden dit namelijk heerlijk. In het najaar en 's winters zie je bij telers dan ook veel gevallen van vraatschade. Dit is uiteraard absoluut niet gewenst: als muizen de kweekzakjes aanvreten, ontstaan er grote gaten in de verpakkingen. Wanneer je het gewas vervolgens water geeft, komt dit water via de gaten ook in de zakjes terecht, waardoor het materiaal gaat schimmelen en rotten. Zo beschadigt dus het complete systeem. Maar hoe voorkom je vraatschade door muizen aan kweekzakjes en kweeklint?

Starten met knaagdierbestrijding

Om te voorkomen dat muizen of andere knaagdieren de kweekzakjes of –linten aanvreten, is het belangrijk om tijdig te starten met het monitoren op de aanwezigheid van knaagdieren en – wanneer blijkt dat er muizen aanwezig zijn in de kas – om zo snel mogelijk te starten met knaagdierbestrijding. Veel telers onderschatten het belang van een goede knaagdierbestrijding. Hierdoor zie je het hierboven beschreven probleem helaas heel vaak langskomen. Daarom is het advies: laat je goed informeren over het weren en bestrijden van muizen en andere knaagdieren. Op die manier voorkom je dat muizen in korte tijd grote schade kunnen aanrichten.

Vraatschade voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Neem daarom maatregelen om knaagdieren zo veel mogelijk te weren. Maak bijvoorbeeld gebruik van bijenbekjes, zorg dat voedsel goed opgeborgen is en houd het bedrijf schoon.

Gerelateerde producten


Wees alert

Wees in de herfst- en winterperiode dus alert op vraatschade bij kweekzakjes en –linten. Kom je aangevreten producten tegen? Neem dan zo snel mogelijk maatregelen!

Schade aan bassins

Het aanvreten van kweekzakjes is trouwens niet de enige overlast die muizen veroorzaken; ze kunnen ook flinke schade aanrichten aan het bassin, met alle gevolgen van dien. Wees ook hier dus alert op. Vragen over het voorkomen van vraatschade

Heb je vragen over het voorkomen van vraatschade aan kweekzakjes en kweeklint? Neem dan contact op met een van onze specialist Kevin van Kester via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link