Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Chemische gewasbescherming     De werkzame stof Cyazypyr® ter bestrijding van insecten

De werkzame stof Cyazypyr® ter bestrijding van insecten 

Werkzame stof Cyazypyr
Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 25-07-2019

Wanneer je een plaag in het gewas signaleert, wil je die zo snel mogelijk uit het gewas hebben. Daarvoor kan je gebruik maken van verschillende gewasbeschermingsmiddelen, waaronder middelen op basis van de werkzame stof Cyazypyr®, ook wel Cyantraniliprole genoemd. In dit artikel vertellen we je meer over Cyazypyr®.


Werkwijze

Cyazypyr® is een werkzame stof die aan gewasbeschermingsmiddelen wordt toegevoegd. Insecten kunnen de stof alleen opnemen door middel van vraat of zuigen. Wanneer de insecten de werkzame stof binnen krijgen, begint het zijn werk te doen. Cyazypyr® verstoort de spierfunctie van de insecten en zorgt voor verlamming. Als gevolg hiervan kan het insect zichzelf na enkele minuten niet meer verplaatsen, waardoor het uiteindelijk sterft van de honger. Op die manier voorkom je verdere schade aan het gewas, zoals groeiremming of misvorming door vraat. Het gewas kan na de behandeling dus ongestoord verder groeien. De meeste insecten sterven ongeveer 4 tot 7 dagen na de opname van de werkzame stof. 


Voordelen van Cyazypyr®

  • Beperkt directe vreetschade
  • Beperkt virusoverdracht
  • Beperkt vruchtbaarheid van de adulten
  • Zorgt voor minder eieren die ook minder vitaal zijn
  • Ovicide werking (gericht op het doden van de eieren)
  • Bestrijdt de larven
  • Doding 4-7 dagen na opname
  • Snelle aanvangswerking door verlamming; uiteindelijke doding duurt enkele dagen


Het effect van Cyazypyr® op verschillende stadia

Plaag  Eieren Larven Adult
Rupsen (motten) +++++++
Kevers ++++++
Snuitkevers  ++
Vliegen incl. mineervlieg ++++++
Witte vlieg+++++++++
Luizen++++++
Trips+++++

Goede werking: +++ / Voldoende werking: ++ / Matige werking: +

Gerelateerde producten


Integreerbaar met natuurlijke vijanden en bestuivers

Een logische gedachtegang is dat Cyazypyr® naast de ongewenste insecten, ook de gewenste insecten (natuurlijke vijanden) doodt. Dit is echter niet het geval. De werkzame stof is namelijk integreerbaar met natuurlijke vijanden en bestuivers. Echter is het wel aan te raden om Cyazypyr® toe te passen op het moment dat hommels niet actief zijn. 


Wissel gebruik af!

Erg belangrijk is om gewasbeschermingsmiddelen die de werkzame stof Cyazypyr® bevatten, af te wisselen met gewasbeschermingsmiddelen die deze stof niet bevatten. Wanneer je deze stof te vaak toepast op de plaag, kan er resistentie worden opgebouwd, waardoor het de bespuiting zal overleven. 

Let op: om het grondwater te beschermen, mogen middelen met Cyazypyr® niet worden gebruikt in grondwaterbeschermingsgebieden. 
Meer informatie over de werkzame stof Cyazypyr®

Heb je vragen over het de werkzame stof Cyazypyr®, of wil je een advies op maat? Vul dan het onderstaand contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen is productspecialist gewasbescherming. Met 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector adviseert zij over geïntegreerde gewasbescherming en over de mogelijkheden van het inzetten van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met haar brede kennis en ervaring is zij in staat om persoonlijk advies te geven. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. Advies op maat waar je mee aan de slag kunt.

Do not delete this link