Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke ziektes zijn er?   Bloemrot

Hoe kun je bloemrot (Itersonilia perplexans) bestrijden? 

Bloemrot

Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 03-12-2020


Bloemrot (Itersonilia perplexans) is een schimmelziekte die schade aanricht in de knop van een chrysant. Bij ernstige aantasting ontstaat een onverkoopbaar product. Ook op andere producten kan de schimmel aanwezig zijn, echter vaak zonder symptomen te vertonen. In dit artikel geven onze specialisten advies en tips voor het voorkomen en bestrijden van bloemrot.


Bloemrot herkennen

Wanneer de bloem is aangetast door het binnendringen van de schimmel in het plantenweefsel, ontstaan er semi-transparante vlekjes met een rode ondertoon. Bloemrot verspreidt zich het snelst bij een hoge luchtvochtigheid en bij een temperatuur van 18 °C. Onder deze omstandigheden zal je dan ook zien dat de vlekjes snel toenemen. Uiteindelijk kan zelfs de hele bloem wegrotten. Bloemrot kan zich ook verspreiden naar het blad, maar hier zijn geen symptomen zichtbaar. 

Het schadebeeld van bloemrot lijkt op een botrytis aantasting en wordt hier in de praktijk wel eens mee verward. Twijfel je of je te maken hebt met bloemrot of botrytis, raadpleeg dan je gewasbeschermingsspecialist. Beide schimmelziektes vragen namelijk om een andere aanpak.


Bloemrot voorkomen

Je kunt verschillende maatregelen treffen om bloemrot te voorkomen. Omdat de schimmel goed gedijt bij een hoge luchtvochtigheid, is het belangrijk dat het klimaat in de kas droog is. Dit kan bereikt worden door te stoken of te ventileren. Zorg ervoor dat het gewas na een beregening of bespuiting voor de nacht goed is opgedroogd. Ook gedijt bloemrot goed op plantresten en onkruid. Zorg dus dat je onkruid en plantresten met grote regelmaat verwijdert. Reinig en desinfecteer de kas tijdens de teeltwisseling verder grondig om de schimmel volledig uit te roeien en stoom de grond na een aantasting om te voorkomen dat het nieuwe gewas besmet raakt. 


Bloemrot bestrijden 

Het voorkomen van een aantasting is veel beter als een bestrijding ervan. Op het moment dat je moet bestrijden ben je het gewas opnieuw aan het natmaken. Dit kan averechts werken als het gewas niet snel genoeg opdroogt. Zorg voor een actief kasklimaat. Zie je een besmette plant in het gewas, onderneem dan direct actie en verwijder de plant in een gesloten zak. Zo verklein je de kans dat meerdere planten worden besmet. Bij een beginnende aantasting kun je er ook voor kiezen om fungiciden in te zetten om de bloemrot te lijf te gaan. Voor een overzicht van alle toegelaten middelen kun je gebruik maken van de Spuitadvieskaarten.

Gerelateerde producten
Meer informatie over bloemrot

Heb je vragen over het bestrijden van bloemrot, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met Kees Kouwenhoven via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”


Do not delete this link