Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke ziektes zijn er?   (echte) Meeldauw

Hoe kun je (echte) meeldauw bestrijden?

Meeldauw
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 28-05-2020

Echte meeldauw is de verzamelnaam voor een groep van schimmels die groeit op groene plantdelen. Op vrijwel ieder gewas komt een verschillende schimmelsoort voor die meeldauw veroorzaakt. De naam van de schimmel is dus voor ieder gewas een andere. Deze schimmels kunnen schade aanrichten in de vorm van bladaantasting. Meeldauw komt voornamelijk voor in komkommer en paprika, maar ook steeds vaker in tomaat. 


Meeldauw herkennen

Vrijwel ieder gewas kent een specifieke soort meeldauw, maar de ziekte is in ieder gewas herkenbaar aan witte, poederachtige vlekken van enkele millimeters op het blad, meestal beginnend op de onderste bladeren. Deze kunnen in eerste instantie makkelijk van het blad geveegd worden. Wanneer de schimmel zich uitbreidt, kan de aantasting het hele oppervlak van het blad bedekken, waardoor het bladweefsel uiteindelijk vergeelt. Ook kan er een groeistilstand ontstaan, kunnen bladeren gaan krullen en sterven delen van de plant in het ergste geval af. Bij zware meeldauw aantasting kan de schimmel ook onderop het blad gaan groeien.


Echte meeldauw of valse meeldauw

Naast echte meeldauw, komt ook valse meeldauw voor. Dit is - net als echte meeldauw - de verzamelnaam voor een groep schimmels die groene plantdelen aantast in verschillende gewassen. Het verschil tussen echte meeldauw en valse meeldauw is de plaats van de aantasting. De valse meeldauw groeit in het blad, de schimmeldraden over het algemeen aan de onderkant van het blad. Omdat de schimmel in het blad groeit wordt deze begrenst door de bladnerven waardoor hoekige vlekken in het blad ontstaan. Bij echte meeldauw groeit de schimmel daarentegen juist voornamelijk op de bovenzijde van de bladeren, al kan het soms ook aan de onderkant van het blad voorkomen. 

Echte meeldauw in komkommer
Valse meeldauw in komkommer
Echte meeldauw in komkommerValse meeldauw in komkommer

Meeldauw voorkomen

Er zijn verschillende manieren om meeldauw zo goed mogelijk te voorkomen:
  • Maak gebruik van resistente gewassen (indien mogelijk).
  • Zorg dat het gewas nooit te lang nat blijft en snel kan drogen. 
  • Hoe sterker de celwand van de plant is, hoe lastiger het voor schimmels is om binnen te dringen. Door extra calcium en/of silicium toe te voegen aan het voedingsschema, versterk je de celwanden. 
  • Vermijd anderzijds juist zo veel mogelijk stikstof, want dit bevordert de aangroei van meeldauw.
  • Snoei aangetaste delen van de plant weg en verwijder blad wat van de plant is gevallen, zodat de schimmel zich minder makkelijk kan uitbreiden.
  • Spuit preventief met salicylzuur. Dit versterkt de afweer van de plant.
  • Voorkom te sterke luchtbeweging in de kas, bij ver geopende luchtramen kan het soms waaien in de kas. Dit is een van de voornaamste redenen van het optreden van meeldauw 


Meeldauw bestrijden

Meeldauw bestrijden gebeurt vaak met behulp van ...

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link