Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Gewasbescherming & desinfectie   Ziekten   Stengelbasisrot


Hoe kun je stengelbasisrot bestrijden?

Stengelbasisrot
Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 16-06-2019

Stengelbasisrot wordt veroorzaakt door de schimmel Phytophthora cactorum en is een veel voorkomende ziekte in de aardbeienteelt. De schimmel leeft op plantenresten in de grond en dringt de plant binnen via wonden. De stengel wordt vervolgens aangetast en dit kan uitval tot gevolg hebben. Ook de vruchten en wortels kunnen worden aangetast. De schimmel is makkelijker te voorkomen dan te bestrijden. In dit artikel geven onze specialisten hun advies en tips over het voorkomen en bestrijden van stengelbasisrot.


Stengelbasisrot herkennen

De kans op stengelbasisrot is het grootst bij volle bloei en begin van de pluk. Het eerste opvallende symptoom van stengelbasisrot is het slaphangen van de hartblaadjes van de plant. Vervolgens worden de blaadjes dofgroen en gaan ze slap hangen. De buitenste blaadjes kleuren rood of oranje-geel, waarna ze verwelken en afsterven. Besmetting van de wortels begint bij de wortelpunten.

Ook de vrucht kan besmet raken, al komt dit minder vaak voor. Dit gebeurt wanneer de vruchten in aanraking komen met schimmelsporen, bijvoorbeeld via de bodem of door opspattend water. Jonge vruchten krijgen bruine tot donkerbruine plekken en verkleuren ten slotte helemaal bruin; vruchten die al rood kleuren, worden eerst roze en daarna ook bruin. Uiteindelijk drogen de vruchten in en blijven ze aan de stengels hangen. Als ook de wortels aangetast raken, sterft de hele plant binnen korte tijd af. 

Het schadebeeld van stengelbasisrot lijkt op een verticillium aantasting en wordt hier in de praktijk wel eens mee verward. Twijfel je of je te maken hebt met stengelbasisrot of verticillium, raadpleeg dan je gewasbeschermingsspecialist. Beide schimmelziektes vragen namelijk om een andere aanpak.


Stengelbasisrot voorkomen

De schimmel dringt binnen via wonden. Zorg daarom dat oogstmateriaal en gereedschap grondig gereinigd en ontsmet wordt en laat medewerkers hun handen goed ontsmetten. Stel verder een hygiëneprotocol op voor bezoekers. 

Om het risico op schimmelinfectie te verkleinen is het verder belangrijk om elke teelt met gezonde planten te starten, niet te diep te planten en een zo optimaal mogelijke ondergrond te creëren die niet te nat is en een niet te hoog zoutgehalte heeft. Denk ook aan een goede waterafvoer en houd rekening met het zoutgehalte in mest- en kunststoffen. Daarnaast is het beter om ziektevrij giet- of beregeningswater te gebruiken. Stengelbasisrot bestrijden

Kom je een besmette plant tegen, verwijder deze dan zo snel mogelijk en controleer de planten in de omgeving ook op besmetting. Gebruik fungiciden om verdere verspreiding tegen te gaan en de schimmel te bestrijden. Voor een overzicht van alle toegelaten middelen kun je gebruik maken van de Spuitadvieswijzer.

Gerelateerde producten
Meer informatie over stengelbasisrot

Heb je vragen over het bestrijden van stengelbasisrot, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met Leonie van Rooijen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen is productspecialist gewasbescherming. Met 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector adviseert zij over geïntegreerde gewasbescherming en over de mogelijkheden van het inzetten van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met haar brede kennis en ervaring is zij in staat om persoonlijk advies te geven. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. Advies op maat waar je mee aan de slag kunt.
Do not delete this link