Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming   Ziektes   Hoe kun je sterroetdauw bestrijden?

Hoe kun je sterroetdauw bestrijden?

Rozen

Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 16-06-2020

Sterroetdauw, ook wel Diplocarpon rosae genoemd, is een schimmelziekte die ernstige schade aanricht in de rozenteelt. Je ziet deze schimmel voornamelijk in het voorjaar in de buitenteelt, onder glas komen ze nauwelijks voor.  De sporen zijn afkomstig van afgevallen bladeren of van aangetaste plekken op de plantstengel. Verspreiding van sterroetdauw vindt vooral plaats onder vochtige weersomstandigheden. De schimmel is lastig te bestrijden, neem daarom preventief maatregelen.  Schadebeeld  

Indien er sterroetdauw in het gewas zit, herken je deze aan de bruin- en/of grijszwarte vlekken op het blad van de rozen. Deze vlekken zijn onregelmatig van vorm en grootte. Wel lijken de vlekken vaak op een ster. Als je goed naar de vlekken kijkt, zie je veelal hele dunne schimmeldraden en zwarte puntjes zitten. Rondom deze grijszwarte vlekken verkleurt het blad vaak naar een gelige, soms geelrode, kleur. Zit de schimmel al langere tijd op het blad, dan loopt deze verkleuring in elkaar over. Met als gevolg dat het gehele blad vergeelt en afsterft.


Sterroetdauw bestrijden is lastig

Sterroetdauw is lastig te bestrijden, maar niet onmogelijk. Je kunt bijvoorbeeld de middelen Ortiva, Signum en Collis inzetten tegen de bestrijding van sterroetdauw. Deze middelen werken voornamelijk preventief tegen schimmels.


Gerela

Sterroetdauw voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden, helemaal als bestrijding vervolgens lastig is. Daarom is het nog belangrijk om hier aandacht aan te besteden, dit doe je door: 
  • Afgevallen en afgestorven plantresten regelmatig te verwijderen;
  • Te zorgen voor een goede ventilatie, zodat het gewas nooit lang nat blijft. De schimmel houdt namelijk van vocht;
  • Extra calcium of silicium toe te voegen aan het voedingsschema. Zo verstevig je de celwand;
  • De weerstand van de plant te bevorderen, waardoor het rozengewas minder vatbaar is tegen schimmelziektes, bacteriën en plagen;
  • Preventief inzetten van het biologische middel Serenade.
Vragen over het bestrijden van sterroetdauw 

Heb je vragen over het bestrijden van sterroetdauw (Diplocarpon rosae), of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Kees Kouwenhoven, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”


Do not delete this link