Shop
Kennisbank
Gewasverzorging
Plantweerbaarheid
Waarom een goed bodemleven belangrijk is voor de teeltWaarom een goed bodemleven belangrijk is voor de teelt

Geschreven door: Maarten Casteleijn | Laatste update: 10-06-2020
Het bodemleven is van groot belang bij de teelt van groente- en sierteeltgewassen. Wat er onder de grond gebeurt, heeft namelijk effect op het bovengrondse groeiproces. Door te zorgen voor een gezond bodemleven, bevorder je een weerbaarder gewas, wat een verbeterde productie en een vermindering van de ziektedruk tot gevolg kan hebben.
Wat is het bodemleven?
Met ‘het bodemleven’ bedoelen we alle levende organismen die in de grond leven. Denk hierbij aan micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en aaltjes, maar ook macro-organismen zoals wormen en larven. Net zoals planten moeten alle micro-organismen die in de grond leven ook gevoed worden om te overleven en zo goed mogelijk te functioneren. Het bodemleven voedt zichzelf voornamelijk met gewasresten, mest en compost.
Het belang van een gezond bodemleven
Zorg je voor een goed bodemleven, dan heeft dit niet alleen een positief effect op het gewas, maar ook op de bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid. Het bodemleven zorgt namelijk voor een goed biologisch evenwicht, waardoor er een natuurlijke balans ontstaat in het bodemleven. Hier heeft de plant een aantal voordelen van:
- Een betere bodemstructuur. Schimmels en wormen maken gangen in de bodem, waardoor wortels dieper kunnen uitwortelen. Dit maakt de beschikbaarheid van voedingsstoffen hoger en het vocht in de bodem wordt beter vastgehouden;
- De afbraak van dood plantmateriaal;
- Het vrijmaken van belangrijke voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de plant. Denk hierbij aan stikstof en fosfor;
- De opbouw en afbraak van organische stoffen;
- Versterken van de planteigen afweer.
Hoe bepaal je of de bodem gezond is?
Het is goed om te weten of de bodem gezond is, of dat je hier met nog wat extra aandacht voordelen uit kan halen. Dit kun je bepalen door middel van analyses. Het wordt aangeraden om jaarlijks een analyse van de grond te laten maken. Hierbij worden namelijk aanwezige voedingselementen zichtbaar, maar ook tekorten en overschotten.
Naast een analyse van de grond, is ook een analyse van het ‘bodemvoedselweb’ interessant. Hierbij wordt namelijk het gehalte aan organisch materiaal aangetoond. Dit organische materiaal kan worden bevorderd door het inbrengen van micro-organismen, of door het gebruik van organische meststoffen. Zo meet je dus gemakkelijk wat het effect van deze middelen in de bodem is.