Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasverzorging   Voorbehandelingsmiddelen  Waarom is voorbehandelen van bloemen zo belangrijk?

Waarom is voorbehandelen van bloemen zo belangrijk?

Voorbehandelen van bloemen
Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 10-06-2020

Voorbehandelingsmiddelen, middelen die niet onbekend zijn in de sierteelt. Vaak is het gebruik van bepaalde middelen verplicht voor het aanleveren van de bloemen bij de veiling. Maar waarom is het eigenlijk nog meer van belang om snijbloemen voor te behandelen? En waar moet je hierbij op letten? De specialist vertelt het in dit artikel. Het belang van voorbehandelen van snijbloemen

Als je bloemen kweekt dan werk je er keihard voor om een zo hoog mogelijke kwaliteit product af te leveren. Helaas houdt het hier niet op. Daar komt heel wat bij kijken. 

De bloemen hebben nog een hele weg te gaan naar de eindbestemming: de huiskamer van de consument. Het is natuurlijk de wens om bloemen zo lang mogelijk mooi te houden voor een teler.
Om ervoor te zorgen dat de bloemen tijdens hun lange reis sterk, mooi en vers blijven is voorbehandeling essentieel. Doe je dit niet dan is er veel meer uitval door de keten heen en heb je minder tevreden klanten. Om deze reden stelt de veiling voorbehandelen van sommige bloemsoorten zelfs verplicht. 


Aandachtspunten bij voorbehandeling van snijbloemen

Zoals eerder benoemd is voorbehandeling van snijbloemen essentieel voor het behoud van een gezonde en sterke bloem. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van voorbehandelingsmiddelen, is het wel verstandig om een aantal factoren in acht te nemen. 
Er zijn drie randvoorwaarden voor een optimale voorbehandeling waar je rekening mee moet houden: 

  • Hygiëne
    Het lijkt heel simpel, maar een goede hygiëne is heel belangrijk voor de kwaliteit van de bloemen. Zorg daarom altijd dat je werkt met schone emmers, schoon gereedschap en zorg dat de werkomgeving ook goed schoon is. Gebruik je oud en vervuild water dan is dat  desastreus voor je bloemen;

  • Koeling
    Alle bloemtypen hebben een eigen optimale bewaartemperatuur, welke enorm uiteen kunnen lopen. Een paar graden te warm of te koud, heeft al negatieve effecten op de kwaliteit en kan mogelijk schade veroorzaken. Houd daarom altijd rekening met deuren van de koelcellen, maar ook de verwerkingsruimte die open en dicht gaat. Daarbij is de luchtvochtigheid belangrijk en moet er rekening worden gehouden met schimmels die kunnen ontwikkelen door condensvorming en slechte hygiëne op het bedrijf;

  • Waterkwaliteit
    De herkomst van het water dat je gebruikt, is enorm belangrijk voor de ideale voorbehandeling. Enkele veel voorkomende waterbronnen zijn ‘Reversed Osmose’ water, bronwater, grondwater, bassinwater en leidingwater. Het is belangrijk je bewust te zijn van de eigenschappen van deze waterbronnen en wat je het beste kunt doen met de waterbron die jij gebruikt.


Welk voorbehandelingsmiddel is geschikt?

Voldoe je aan al deze voorwaarden, dan heb je de ideale situatie gecreëerd voor een zo goed mogelijke voorbehandeling. De beste voorbehandeling verschilt enorm per bloemtype. Wil je graag met ons in gesprek over de ideale voorbehandeling voor jouw bloemen, of wil je meer informatie, of wellicht een test opzetten? Neem dan contact met ons op. Wij denken hierover graag met je mee.


Vragen over het voorbehandelen van bloemen?

Heb je vragen over het voorbehandelen van bloemen of wil je een advies op maat? neem dan contact op met gewasverzorgingsspecialist Jaap Lubbersen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op, op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jaap Lubbersen Over Jaap Lubbersen

Jaap Lubbersen is intern productspecialist Gewasverzorging bij Royal Brinkman en heeft al ruim 13 jaar ervaring in de Glastuinbouw. “Als intern productspecialist houd ik me dagelijks bezig met allerlei vraagstukken van telers. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om in samenwerking met een teler op zoek te gaan naar het juiste antwoord op zijn vraagstuk, of het nou gaat over een gezond en vitale teelt, wetgeving of veiligheid.”


Do not delete this link