Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank    Gewasverzorging    Voedingsschema   Hoe voorkom je een kalium tekort bij planten? 

Hoe voorkom je een kalium tekort bij planten?

Kaliumgebrek
Geschreven door: Han van der Kooij | Laatste update: 21 oktober 2019


Kalium (K) is heel belangrijk voor de stevigheid en structuur van cellen in de plant. Het zorgt voor een goede regulering van de huidmondjes. Deze openen en sluiten voor de vochthuishouding van de plant; wateropname en verdamping. Het speelt dus een belangrijke rol in de bescherming van de plant tegen droogte en (nacht)vorst. Tot slot heeft kalium diverse rollen bij verschillende interne processen, zoals fotosynthese, energievoorziening en de productie en transport van koolhydraten. In dit artikel geeft onze specialist een aantal tips om een kalium tekort in de plant te voorkomen. 


Kalium tekort

Na stikstof, is het aandeel van kalium in de plant het hoogste. Echter, is hier veel minder over bekend. Ten eerste is kalium een heel mobiel element, waardoor de plant zelf actie onderneemt als er dreigt een kalium tekort te ontstaan. Daarnaast, is in tegenstelling tot stikstof in eiwitten en enzymen, het element kalium nergens ingebouwd in te vinden. 


Symptomen van een kalium tekort

Kalium tekorten komen niet heel vaak voor, omdat het element zeer mobiel is. Toch kan het zijn dat er een kaliumgebrek te zien is in het gewas. Een kaliumgebrek kan meerdere symptomen hebben:
  • Algehele groeiremming
  • Slap hangen bij droge omstandigheden
  • Vergeling/afsterving van bladranden
  • Vertraagde/onvolledige bloei
  • Een kalium tekort wordt ook wel eens ‘Randjesziekte’ genoemd en moet zeker niet verward worden met een kalkgebrek, waarbij ook de randen van het blad vergelen of bruin worden. 


Onderscheid kalium tekort en kalkgebrek (calciumgebrek) 

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link