Waar moet een lekbak aan voldoen?

Wanneer er op een bedrijf gewerkt wordt met vloeibare meststoffen en/ of gewasbeschermingsmiddelen en je hiervan meer dan 50 liter opslaat, is het van belang dat de opslagvoorziening is voorzien van een lekbak (tenzij je een vloeistofkerende vloer hebt laten aanleggen). In de lekbak vang je gelekte vloeibare meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen op, zodat deze niet weg kunnen. Zo  kunnen ze geen schade aanrichten aan de vloer, het gewas of ander materiaal. Bij het aanschaffen van een lekbak dien je wel rekening te houden met een aantal punten. Onze specialist zet deze punten op een rij.

Materiaal

Het is belangrijk dat de lekbak bestand is tegen de bijtende werking van het product dat je opslaat. De meeste lekbakken worden gemaakt van HDPE (High Density Polyetheen of Hoge Dichtheid Polyetheen) of PP (polypropeen of polypropyleen) kunststof. Dit zijn stugge, sterke en waterafstotende kunststofsoorten die heel goed bestendig zijn tegen chemische stoffen zoals agressieve zuren en logen. Materiaal zoals staal is daarentegen niet bestand tegen veel soorten zuur. Let bij het aanschaffen van lekbakken dus goed op de materiaalsoort.

Lekbakken bulkvaten

Opvangcapaciteit

Er zijn lekbakken in verschillende maten, geschikt voor cans, vaten en multiboxen. De wet schrijft het volgende voor: de lekbak in een opslagvoorziening moet een opvangcapaciteit hebben van minimaal 110% van de inhoud van de grootste emballage waaronder hij geplaatst is, of een opvangcapaciteit van minimaal 10% van de inhoud van alle opgeslagen stoffen waaronder hij geplaatst is (let op: de grootste waarde telt!). Om dit te verduidelijken, vind je hieronder twee voorbeelden.

Voorbeeld 1: je hebt 1 vat met 150 liter, 5 vaten met 75 liter en 4 vaten met 50 liter. Gezamenlijk is dit een hoeveelheid van 725 liter.
  • 110% van de inhoud van de grootste emballage = 110% x 150 liter = 165 liter
  • 10% van de inhoud van alle opgeslagen stoffen = 10% x 725 liter = 72,5 liter
De grootste waarde telt, dus de lekbak moet in dit geval een opvangcapaciteit van minimaal 165 liter hebben.

Voorbeeld 2: je hebt 1 van met 25 liter en 20 vaten met 15 liter. Gezamenlijk is dit een hoeveelheid van 325 liter.
  • 110% van de inhoud van de grootste emballage = 110% x 25 liter = 27,5 liter
  • 10% van de inhoud van alle opgeslagen stoffen = 10% x 235 liter = 32,5 liter
De grootste waarde telt, dus de lekbak moet in dit geval een opslagcapaciteit van minimaal 32,5 liter hebben.

GVK rooster

Bij het aanschaffen van een lekbak kan je kiezen voor een lekbak met of zonder GVK rooster. Een GVK (glasvezel versterkt kunststof) rooster is een heel sterk rooster dat bovenop de lekbak bevestigd is en waarop je (afhankelijk van de grootte) vaten, cans of multiboxen kan plaatsen. Bij een lekbak zonder GVK rooster plaats je de verpakkingen in de lekbak; bij een lekbak met GVK rooster plaats je de verpakkingen boven de lekbak op het rooster (waardoor je meer opvangcapaciteit beschikbaar hebt en je de verpakking niet in de lekbak hoeft te tillen).

GVK rooster lekbakken

Zure en basische producten scheiden

Wanneer bepaalde vloeibare meststoffen (zuren en basische producten) onverdund met elkaar in aanraking komen, kan er onbedoelde contaminatie optreden. Daarom moet er voor de zure producten en de basische producten een aparte lekbak gebruikt worden, zodat deze stoffen gescheiden blijven.

Lekbakken plaatsen

Bij het plaatsen van lekbakken dien je rekening te houden met de volgende aandachtspunten:
  • Zorg ervoor dat de grond schoon en egaal is, zodat de lekbak volledig horizontaal geplaatst kan worden.
  • Wanneer je een lekbak met GVK rooster hebt, houd er dan rekening mee dat er maximaal 1000 kg per m2 draagkracht op het rooster geplaatst mag worden.
  • Er mogen geen leidingen of andere doorvoeren in de lekbak gemonteerd worden. Dit veroorzaakt namelijk risico op lekkage.

Lekbakken legen

Je dient een lekbak direct te legen en schoon te maken wanneer er lekkage heeft plaatsgevonden. Op deze manier beperk je de gevarenrisico’s zo veel mogelijk. Het afvoeren van de inhoud van lekbakken moet gebeuren op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (AVP) van de gemeente waarin het bedrijf zich bevindt. Dit betekent dat je de inhoud moet afvoeren als chemisch afval. Let op dat je bij het legen van lekbakken altijd persoonlijke beschermingsmiddelen draagt!

Onderhoud lekbakken

Na het legen van de lekbakken kan je ervoor kiezen om ze schoon te maken. Hierbij mag je geen gebruik maken van schuurmiddelen. Deze kunnen het materiaal van de lekbak beschadigen en daarmee in sterkte doen afnemen, waardoor risico op lekkage ontstaat.

Peter en Jaap
Vragen over het kiezen van de juiste lekbak
Heb je vragen over het kiezen van de juiste lekbak, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met onze meststoffenspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen
- Hoe meng je vloeibare meststoffen?
- Veilig werken met vloeibare meststoffen
- Opslag van (vloeibare) meststoffen
- Hoe bereken je een voedingsschema?
- Hoe bereken je de opslagcapaciteit van meststoffen?
- Hoe kan je je teelt sturen met pH en EC?