Hoe kan je pH en EC bijsturen?

De pH en de EC beïnvloeden de opname van meststoffen door het gewas. Factoren zoals meststofkeuze, pH, EC en het uitgangswater hebben grote invloed op de maximale resultaten die behaald kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je de pH en EC van de voedingsoplossing kan bijsturen. In dit artikel geeft onze specialist 3 tips.

Wat is pH?

De term pH staat voor de concentratie zuurdeeltjes (H+ ionen) die zich in een oplossing of medium bevindt. De pH is van grote invloed op de beschikbaarheid van voedingselementen voor de plant. Bij een te lage pH zijn veel elementen niet beschikbaar, bij een te hoge pH zal er snel een tekort zijn aan fosfaat en mangaan. Het is van belang om een goede controle van de pH uit te voeren in mestbakken, voedingswater en drainwater. Dit kan met behulp van een pH-meter. De pH-waarde is naar beneden bij te sturen met verzurende meststoffen als ammonium en nitraat. Met loogmeststoffen (KL-50, KBL, KFL) kan de pH waarde omhoog worden bijgestuurd.

Wat is EC?

EC staat voor elektrische geleidbaarheid van de elementen die in water zijn opgelost. Zodra een meststof in water oplost, valt deze uit elkaar in positieve en negatieve deeltjes. Hoe meer meststoffen in water zijn opgelost hoe hoger de EC is. Ureum verhoogt daarentegen niet de EC na het oplossen in het water. Uiteindelijk bepaalt de EC waarde in de plant en buiten de plant hoe gemakkelijk een plant water op kan nemen. Een plant streeft naar een gelijke EC waarde en zal water opnemen om de EC in de plant te verlagen. Om de EC waarde te kunnen meten is er een goede EC-meter belangrijk voor een zo efficiënt mogelijke gebruik van meststoffen.

Vloeibare meststoffen, pH en EC

Vloeibare meststoffen bevatten een aantal zuren. Dit zijn producten met een zeer lage pH waarde. De tegengestelde stof van zuren zijn logen die een hoge pH waarde bevatten. Wanneer een zuur en een loog in de mestbak bij elkaar komen, gaan ze reageren. In deze reactie ontstaan water en warmte. Bij een overschot aan zuur zal er een te lage pH ontstaan. Daarom is controle van de pH in kunstmestbakken van groot belang.
Peter en Jaap
Vragen over pH en EC bijsturen

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, of wil je meer informatie? Neem dan contact op met een van onze gewasverzorgingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- Gebreksverschijnselen in planten
- Hoe ontlast ik de pH-regeling?
- Hoe bereken ik de opslagcapaciteit van mijn meststoffen?

- Hoe voorkom ik een verstopte mestbak?
- pH-meter kalibreren
- EC-meter kalibreren
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten