Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasverzorging   Plantweerbaarheid   Wat zijn polyfosfaten?


Wat zijn polyfosfaten?

Polyfosfaten
Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 13-07-2020

Polyfosfaten zijn niet bij iedereen bekend, wanneer we het hebben over bemesting. Vaak wordt er in de bemesting namelijk gesproken over chelaten, het vaker gebruikte alternatief. Maar waarom zijn ook polyfosfaten zeer nuttig en wat is het eigenlijk precies? 


Wat is polyfosfaat? 

Een polyfosfaat is een rij fosfaatverbindingen wat is verbonden door zuurdeeltjes (OH). Deze fosfaatverbinding heeft een open structuur, wat inhoudt dat het in staat is om moleculen te ‘complexeren’. Complexeren kan worden vergeleken met een treintje. Het polyfosfaat is de trein, die onderweg allemaal verschillende moleculen kan meenemen. Dit gaat door tot elke wagon van het treintje vol is. 


Wat is het verschil met een chelaat?

Een chelaat is een organisch eiwit, wat je kan vergelijken met een klauw. Het ortho-ortho gehalte geeft hierin aan met hoeveel ‘’armpjes’’ het molecuul wordt vastgehouden. Zodra een chelaat in het wortelgestel terecht komt en het molecuul beschikbaar komt door het uiteen vallen van het chelaat, waardoor het molecuul uitgewerkt is. Daarnaast kan een chelaat alleen positief geladen elementen, zoals ijzer, koper, zink en mangaan binden. Zouten kunnen niet aan het chelaat worden gebonden. 

Een polyfosfaat is een fosfaatverbinding wat moleculen complexeert. Het verschil met een chelaat is, dat een polyfosfaat moleculen kan vrijgeven zonder dat zijn eigen structuur verloren gaat. Doordat de structuur van het polyfosfaat intact blijft, zal het gedurende ‘de weg’ meer moleculen mee kunnen nemen. Een polyfosfaat kan moleculen, zouten en mineralen aan zich binden (complexeren). 

Een ander verschil tussen chelaten en polyfosfaten zit het in het extra voordeel van polyfosfaten. 


Waarom polyfosfaat gebruiken? 

Omdat een polyfosfaat een fosfaatverbinding is, kunnen producten die dit bevatten, worden gebruikt voor de inbreng van een beter opneembaar fosfaat

Echter, heeft het gebruik van polyfosfaat nog een extra voordeel. Een polyfosfaat heeft namelijk een reinigende werking op bijvoorbeeld druppelleidingen. Anorganisch materiaal wat in deze leidingen achterblijft, wordt meegenomen door het polyfosfaat. Hierdoor worden de leidingen als het ware gereinigd. Het verschil met het spoelen van de leiding met water, is dat water geen moleculen aan zich kan binden en er dus altijd iets achter zal blijven. Wel is het hierbij belangrijk om te weten, dat de fosfaatverbinding geen geoxideerde vormen op kan nemen, zoals neergeslagen ijzer. 

Polyfosfaat bindt niet alleen moleculen aan zich buiten de plant. Ook binnenin de plant, kunnen polyfosfaten moleculen meenemen. Dit kan voordelig zijn voor niet-mobiele elementen, die op één plek in de plant blijven. Doordat het polyfosfaat bijvoorbeeld calcium meeneemt, wordt dit element verspreid door de plant en dit toch overal in de plant te vinden. 

Gerelateerde producten

Toepassing polyfosfaten

Gebruik een middel met polyfosfaat, wanneer je een beter opneembare vorm van fosfaat wil toevoegen aan je teelt. Een goede bijkomstigheid hiervan is, dat het tegelijk een reinigende werking heeft. 

Het advies is om nooit je volledige fosforgift te vervangen met polyfosfaat. De aanbevolen dosering is per teelt afhankelijk, maar varieert van 0,25 – 1 mmol. Bij doseringen boven 1 mmol per liter, worden de effecten van het polyfosfaat niet of nauwelijks meer versterkt.  


Tips bij het gebruik van polyfosfaten

Let bij het gebruik van een polyfosfaat op de pH. Bij een te hoge pH waarde (>7), zal de fosfaatverbinding namelijk de ‘verzamelde moleculen’ loslaten. Wanneer de pH waarde weer goed is, zal de structuur van het polyfosfaat weer herstellen en kunnen er weer nieuwe moleculen worden meegenomen. De moleculen die echter daarvoor door het polyfosfaat mee zijn genomen, zijn verloren gegaan. In sommige gevallen, zoals bij ijzer, is het element dan geoxideerd en daardoor niet meer opneembaar voor zowel de plant en het polyfosfaat. Vragen over polyfosfaten?

Heb je vragen over het gebruik van polyfosfaten of wil je een adies op maat? Neem dan contact op met specialist Maarten Casteleijn door onderstaand formulier in te vullen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op- op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Jaap Lubbersen Over Jaap Lubbersen

Jaap Lubbersen is intern productspecialist Gewasverzorging bij Royal Brinkman en heeft al ruim 13 jaar ervaring in de Glastuinbouw. “Als intern productspecialist houd ik me dagelijks bezig met allerlei vraagstukken van telers. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om in samenwerking met een teler op zoek te gaan naar het juiste antwoord op zijn vraagstuk, of het nou gaat over een gezond en vitale teelt, wetgeving of veiligheid.”


Do not delete this link