Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasverzorging   Plantweerbaarheid   Wat is Reduktan en waar gebruik je het voor?


Wat is Reduktan en waar gebruik je het voor?

Reduktan

Geschreven door Tom de Haas | Laatse update: 11-06-2021 | Bron foto: Yara Benelux


Een rookkanaal waar witte rook uit komt; je ziet ze in veel industriegebieden, maar ook bij glastuinbouwbedrijven. Om deze rookgassen om te zetten naar schone en onschadelijke stoffen, gebruik je Reduktan. Maar hoe kun je Reduktan gebruiken? En waarom zou je het gebruiken in een rookgasreiniger?Wat is Reduktan 40A?

Reduktan is een vloeibare ureumoplossing, met een hoge zuiverheid.  Het wordt primair toegepast in rookgasreinigers, maar kan ook als meststof worden ingezet. Het bevat tot 18,4% stikstof, heeft een pH-waarde van maximaal 10 en een dichtheid van 1,11. Het product wordt geproduceerd in de Yara fabriek in Sluiskil en wordt geleverd in bulk en IBC’s, ook wel multiboxen genoemd.Reduktan 40A in rookgasreinigers

Een WKK (warmtekrachtkoppelingsinstallatie) produceert energie, waarbij rookgassen vrij komen. De rookgassen van een WKK bevatten niet alleen CO2 maar ook NOx en etheen. NOx en etheen zijn niet alleen schadelijk voor gewassen in de kas, maar ook voor het milieu. Daarom is het verplicht dat als er een WKK draait, de rookgassen altijd gereinigd worden. Reduktan is een reactiemiddel voor de rookgasreinigers, wat deze reiniger goed werkend houdt. Het reinigingsproces vindt plaats in een de katalysator van de rookgasreiniger, waarbij  de rookgassen door een ureumoplossing worden geleid. NOx en etheen (C2H4) worden omgezet in schone en onschadelijke producten als CO2, H2O en N2. De schone gassen kunnen nu in de kas worden gebruikt (CO2) of kunnen via de schoorsteen de installatie verlaten.

reduktan
Bron: Yara Benelux

Omdat de katalysator (veelal titanium, wolfraam of vanadium) zeer gevoelig is voor verontreinigingen is het heel belangrijk dat de ureumoplossing geen onzuiverheden bevat. Reduktan 40A voldoet hierbij aan alle gestelde eisen.

Hoe wordt Reduktan 40A geleverd?

Bij de productie van Reduktan, wordt in de fabriek een constante kwaliteit gegarandeerd. Als het product klaar is, wordt het rechtstreeks vervoerd naar de eindgebruiker door tankauto’s. Deze tankauto’s vervoeren uitsluitend ureum, waardoor er geen risico is op vermenging met andere producten. Om de kwaliteit van het product te waarborgen, worden tijdens het beladen van de tankauto en bij het lossen op de tuin, monsters genomen. De monsterflesjes worden vervolgens een jaar lang met verzegeling bewaard, om controle op het transport en overslag te kunnen verzekeren. Dit geeft extra zekerheid aan zowel de producent, als aan de transporteur en eindgebruiker. Reduktan 40A wordt ook geleverd in IBC’s. Bij het verpakken van Reduktan 40A in IBC’s, worden alleen nieuwe verpakkingen gebruikt. Er wordt zowel bemonsterd na verlading op de fabriek als voor de verlading in multiboxen. Ook wordt iedere box na het afvullen verzegeld.

reduktan vrachtwagen
Bron: Yara BeneluxReduktan 40A als meststof

Reduktan 40A is ook inzetbaar als meststof. Het kan als onderdeel van de meststoffenpakketten Substrafeed en Fertigro worden ingepast in teelten waar ureum tot het standaard bemestingsschema behoort. Denk hierbij aan potorchideeen, chrysant en lelie. De molinbreng van Reduktan is 13 mol N per kg (11,7 mol N per liter).
Meer informatie over Reduktan?

Heb je vragen over Reduktan of wil je een adies op maat? Neem dan contact op met specialist Jaap Lubbersen door onderstaand formulier in te vullen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op- op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Tom de HaasOver Tom de Haas

Tom de Haas is intern productspecialist meststoffen bij Royal Brinkman en heeft al ruim 30 jaar ervaring in de tuinbouw. Door de jaren ervaring en kennis, weet Tom de Haas alle ins en outs van de tuinbouw en vooral op het gebied van meststoffen en andere gewasverzorging. “Het vinden van oplossingen voor problemen in de teelt die te relateren zijn aan voeding is altijd een uitdaging. De combinatie zoeken tussen bemesting en plantweerbaarheid en het dagelijks contact met klanten maakt mijn functie en het werken bij Royal Brinkman gevarieerd, leuk en uitdagend.”

Do not delete this link