Hoe voorkom je een tekort aan spoorelementen?

VoedingsschemaEen gewas heeft – naast de hoofdelementen die worden toegediend via meststoffen – behoefte aan verschillende spoorelementen, ook wel micronutriënten genoemd. Dit zijn de kleinste elementen die in de voeding van een plant aanwezig moeten zijn voor een optimale groei. Er zijn acht verschillende spoorelementen: molybdeen, nikkel, koper, zink, mangaan, borium, ijzer en chloor. Spoorelementen spelen onder andere een belangrijke rol bij de stofwisseling van planten. Echter zorgen verschillende factoren – waaronder de zuurgraad – ervoor dat spoorelementen in veel gevallen niet goed opgenomen kunnen worden door een plant en er een tekort ontstaat. Onze specialisten geven hier in dit artikel meer informatie over en geven tips om een tekort aan spoorelementen in je gewas te voorkomen.

Hoge pH

Boven een pH van 6,5 neemt de opneembaarheid van de spoorelementen fors af. Door de hoge pH worden bepaalde elementen vastgelegd in het substraat, of oxideren ze naar een vorm die niet meer opneembaar is voor de plant. Ook kan het gebruik van rood ijzer bij een hogere pH een antagonistische werking hebben op mangaan, wat betekent dat mangaan minder wordt opgenomen door de plant, omdat het door ijzer wordt verdrongen. Hierdoor ontstaat een tekort aan spoorelementen.

Gebreksverschijnselen

Een tekort aan spoorelementen door een hoge pH in het wortelmilieu kan gebreksverschijnselen veroorzaken. Deze zijn niet altijd zichtbaar, maar kunnen wel de groei remmen. In bepaalde fases tijdens de groei kan de pH van het wortelmilieu oplopen. Dit komt omdat de wortels tijdens deze fases bicarbonaat afgeven, wat pH-verhogend werkt. Vooral in deze fases is het belangrijk om alert te zijn op gebreksverschijnselen.

Spoorelementen in chelaatvorm tegen tekort aan spoorelementen

Om te zorgen dat de spoorelementen niet vast worden gelegd of oxideren in het substraat, kunnen de spoorelementen in chelaatvorm worden gedoseerd. Chelaten zijn organische verbindingen die de spoorelementen aan zich binden en in oplossing houden, zodat de spoorelementen wel opgenomen kunnen worden door de plant. Met het gebruik van spoorelementen in chelaatvorm kan je dus een tekort aan spoorelementen voorkomen. Deze chelaten zijn makkelijk in gebruik en kunnen eenvoudig opgelost worden in de A-bak. Hierbij moet de pH tussen de 3 en 5,5 liggen (een hogere of lagere pH zorgt ervoor dat de chelaten afgebroken worden
).
Peter en Jaap
Vragen over spoorelementen

Heb je vragen over het voorkomen van een tekort aan spoorelementen of over het gebruik van spoorelementen in chelaatvorm? Neem dan contact op met onze meststoffenspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Gerelateerde artikelen
- Veilig werken met vloeibare meststoffen
- Gevarensymbolen/CLP-pictogrammen
- Hoe meng je vloeibare meststoffen?
- Hoe bereken je een voedingsschema?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten