Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Meststoffen  Voedingsschema  3 tips voor het bijsturen van pH


Tips voor meten en bijsturen van pH

Hoe onderhoud je een pH meter?
Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 01-06-2017

Bemestingsadviezen worden vaak tot op de millimol nauwkeurig berekend. Dat vraagt om een zeer nauwkeurige werkwijze bij de toepassing van meststoffen. De pH in het gewas is hierbij van doorslaggevend belang. Een te hoge of te lage pH zorgt namelijk voor een verminderde opname van bepaalde voedingsstoffen, met mogelijke gebreksverschijnselen tot gevolg. Wij zetten daarom een aantal aandachtspunten met betrekking tot de pH op een rij. 

Wat is pH?

De term pH staat voor de concentratie zuurdeeltjes (H+ ionen) die zich in een oplossing of medium bevindt. De pH is van grote invloed op de beschikbaarheid van voedingselementen voor de plant. Bij een te lage pH zijn veel elementen niet beschikbaar, bij een te hoge pH zal er snel een tekort zijn aan fosfaat en mangaan. Het is van belang om een goede controle van de pH uit te voeren in mestbakken, voedingswater en drainwater. Dit kan met behulp van een pH-meter. De pH-waarde is naar beneden bij te sturen met verzurende meststoffen als ammonium en nitraat. Met loogmeststoffen (KL-50, KBL, KFL) kan de pH waarde omhoog worden bijgestuurd.

Wat is EC?

EC staat voor elektrische geleidbaarheid van de elementen die in water zijn opgelost. Zodra een meststof in water oplost, valt deze uit elkaar in positieve en negatieve deeltjes. Hoe meer meststoffen in water zijn opgelost hoe hoger de EC is. Ureum verhoogt daarentegen niet de EC na het oplossen in het water. Uiteindelijk bepaalt de EC waarde in de plant en buiten de plant hoe gemakkelijk een plant water op kan nemen. Een plant streeft naar een gelijke EC waarde en zal water opnemen om de EC in de plant te verlagen. Om de EC waarde te kunnen meten is er een goede EC-meter belangrijk voor een zo efficiënt mogelijke gebruik van meststoffen.

Vloeibare meststoffen, pH en EC

Vloeibare meststoffen bevatten een aantal zuren. Dit zijn producten met een zeer lage pH waarde. De tegengestelde stof van zuren zijn logen die een hoge pH waarde bevatten. Wanneer een zuur en een loog in de mestbak bij elkaar komen, gaan ze reageren. In deze reactie ontstaan water en warmte. Bij een overschot aan zuur zal er een te lage pH ontstaan. Daarom is controle van de pH in kunstmestbakken van groot belang.

Keuze van chelaat

Bij de keuze van het juiste type chelaat speelt de pH in de grond of in het substraat een belangrijke rol: een DTPA-chelaat heeft bij een pH van 6,5 al een gedeelte van zijn werking verloren, terwijl dit bij een EDDHA-chelaat pas het geval is bij een pH van 8 of hoger. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van een chelaat.

Klaarmaken van de mestbakken

Een verkeerde pH in de mestbak kan leiden tot vlokvorming en neerslag van uw meststoffen en/of spoorelementen, wat weer kan leiden tot verstopping van de mestbak. Wanneer de pH in de grond te laag is, kan er worden bijgestuurd met pH verhogende meststoffen zoals kalk.
Er zijn uitgebreide tabellen beschikbaar die de juiste pH per type meststof of chelaat weergeven. De volgende stelregel is echter vaak toereikend: een pH tussen 3,5 en 5 is altijd goed, welk type ijzer of meststof er ook gebruikt wordt.

Benodigdheden

pH meten en bijsturen

Meet na het toedienen van de meststoffen altijd de pH in de mestbak. Zorg hierbij voor een goedwerkende pH-meter en ijk deze regelmatig. De praktijk laat zien dat sommige (dure) meters na een paar jaar trouwe dienst worden vervangen, omdat zij niet meer goed werken. Het vervangen van de meetprobe en het kalibreren is echter vaak genoeg om de pH-meter weer goed te laten werken.

Het bijsturen van de pH in de mestbak kan lastig zijn en vraagt om nauwkeurig werken. Met salpeterzuur kan de pH omlaag worden gebracht; met kaliloog gaat de pH omhoog. Let er bij gebruik van deze middelen op dat je de juiste veiligheidsmiddelen gebruikt (een veiligheidsbril en handschoenen).Vragen over het bijsturen van pH

Heb je vragen over het juiste gebruik van meststoffen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasverzorgingsspecialist Jaap Lubbersen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jaap Lubbersen Over Jaap Lubbersen

Jaap Lubbersen is intern productspecialist Gewasverzorging bij Royal Brinkman en heeft al ruim 13 jaar ervaring in de Glastuinbouw. “Als intern productspecialist houd ik me dagelijks bezig met allerlei vraagstukken van telers. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om in samenwerking met een teler op zoek te gaan naar het juiste antwoord op zijn vraagstuk, of het nou gaat over een gezond en vitale teelt, wetgeving of veiligheid.”


Do not delete this link