Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasverzorging    Wat is het verschil tussen diffuus glas en een diffuus coating?

Wat is het verschil tussen diffuus glas en een diffuus coating?

Wat is het verschil tussen diffuus glas en een diffuus coating?
Geschreven door Lars Ammerlaan | Laatste update: 12-09-2018

Diffuus licht kan je onder andere creëren met behulp van diffuus glas of een diffuus coating. De laatste jaren wordt er in de tuinbouw steeds meer gebruik gemaakt van diffuus licht. Dit heeft namelijk een positief effect in veel gewassen, zoals een betere verspreiding en doordringing van het licht, minder stress van het gewas en een lagere planttemperatuur. Twee manieren om diffuus licht in de kas te creëren, zijn door het gebruik van diffuus glas of een diffuus coating. Maar wat is de beste optie voor jouw situatie? In dit artikel legt onze specialist uit wat het verschil is tussen diffuus glas en diffuus coatings. 


Wat is diffuus licht?

Diffuus licht is verstrooid licht dat gelijkmatig verdeeld wordt en vanuit alle richtingen alle kanten op valt, zodat er geen harde schaduwen te zien zijn. Dit is positief voor het gewas. Vooral hoog opgaande gewassen met grote bladeren profiteren van diffuus licht, omdat de verticale lichtverdeling sterk verbeterd wordt. Op die manier ontvangen de bladeren onderin het gewas meer licht dan bij direct licht. Wanneer de onderste bladeren meer licht ontvangen, leidt dit tot meer fotosynthese en groei van het gewas. Ook kunnen veel gewassen diffuus licht beter en efficiënter benutten dan direct licht.

Hoe werkt een diffuus coating? 

Het effect van zowel diffuus glas als een diffuus coating is hetzelfde: het creëert uiteindelijk diffuus licht in de kas met een lage tot hoge mate van verstrooiing. De verschillen tussen diffuus glas en een diffuus coating hebben betrekking op kosten, flexibiliteit en permanentheid.


Diffuus glas in de tuinbouw

Kassen met diffuus glas zijn de laatste jaren in opkomst, vooral in de groenteteelt. Veel telers die een nieuwe kas bouwen, kiezen hierbij voor diffuus glas. Glas kan op twee manieren diffuus gemaakt worden: door het chemisch te etsen of door er een structuur in te walsen.  


AR-coating

Belangrijk om te weten, is dat lichtdiffusie altijd ten koste gaat van enkele procenten lichttransmissie. Voor sommige gewassen is dit geen probleem, maar voor veel groentegewassen (met name tomaat) is dit niet wenselijk. Deze gewassen kunnen over het algemeen al het beschikbare licht benutten en lichtverlies kan hierbij gepaard gaan met productieverlies, zeker als dit lichtverlies niet op andere wijze gecompenseerd wordt (bijvoorbeeld met CO2). Om het verlies in lichttransmissie te compenseren, kan (zowel diffuus als standaard float) glas daarom bij de productie (enkel- of dubbelzijdig) voorzien worden van een coating die lichtreflectie/weerkaatsing door het glas vermindert, waardoor de transmissie per zijde met enkele procenten toeneemt. 

De AR-coating van glas is echter kwetsbaar en kan bij verkeerd gebruik of onderhoud onherstelbaar beschadigd raken, waardoor de extra procenten transmissie verloren gaan. Van fluormiddelen is bekend dat deze de AR-coating aantasten, maar andere agressieve chemische reinigingsmiddelen kunnen dit ook. Hierover is echter nog niet veel bekend en de schadelijkheid van middelen verschilt per type AR-glas en techniek waarmee de AR-coating aangebracht is. Hierbij wordt onderscheid gemaakt...

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link