Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasverzorging    Algemeen  Wat is een droge stofmeting?


Wat is een drogestofmeting?

Drogestofmeting en gewascheck
Geschreven door Maarten Casteleijn | Laatste update: 11-10-2021


Met een drogestofmeting of gewascheck krijg je inzicht in de opname van elementen en de voedingstoestand van het gewas. Elementen zijn van levensbelang voor gezond gewas. Maar een teveel of te weinig kan negatieve gevolgen hebben.


Wat is een drogestofmeting?

Met een drogestofmeting meet je het percentage drogestof in een bepaald product . Een drogestofmeter haalt door warmte het vocht uit het product. De meter berekent het percentage drogestof voor en na de meting in het product. Met een drogestofmeting haalt de drogestofmeter door warmte het vocht uit het product. Op het moment dat er geen vocht meer in het product zit, laat de meter zien wat het drogestofpercentage is en hoelang de meting duurde. 


Wat is een drogestofgehalte? 

Het drogestofgehalte geeft aan hoeveel drogestof voorkomt in een product. Een product met een hoog vloeistofgehalte zal een laag percentage aan droge stof hebben. 
Als het aandeel vocht hoger is in een gezonde plant of vrucht, dan is de plant een stuk weerbaarder. Wanneer je twee planten vergelijkt, waarbij de ene plant een extra product heeft gehad (zoals biostimulanten) en deze een hogere drogestof heeft, is dit waarschijnlijk positief. De elementen die overblijven in de drogestof zijn de elementen die je bekijkt met een drogestofmeting. 


De formule drogestofgehalte 

Het drogestofgehalte drukt zich uit in massaprocenten oftewel massa aan drogestof gedeeld door de totale massa van de stof. 


De formule voor het drogestofgehalte is Mges = mw + Mt
- Mges = de totale hoeveelheid materiaal;
- mw = de hoeveelheid water;
 - mt = drogestofgehalte. 


Gerelateerde producten

Wat voegt een drogestofmeting toe?

Aan de hand van het drogestofgehalte uit een drogestofmeting, waarin inhoudsstoffen zijn gevonden in de planten doe je een beoordeling over voedingsmiddelen, biobrandstoffen en landbouwgewassen. 


Wat is een gewascheck?

Met een gewascheck krijg je inzicht in de elementen/mineralen die zijn opgenomen door een plant. Met dit inzicht is het opsporen van een tekort gemakkelijker. Zo kun je tijdig ingrijpen en voorkom je problemen. Het resultaat van een gewascheck kan er uitzien als onderstaande tabel. Voordat je begint met een gewascheck moet je eerst een drogestofmeting doen. Bekijk hieronder een voorbeeld van een gewascheck.
Vragen over drogestofmeting?

Heb je vragen over drogestofmeting, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze specialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Maarten CasteleijnOver Maarten Casteleijn

Maarten Casteleijn is productspecialist plantweerbaarheid bij Royal Brinkman. Naast ervaring in de tuinbouw heeft hij ook ervaring in het lesgeven en het coördineren van onderzoeken in de medische sector. Door zijn werkervaringen te combineren kan hij met verschillende blikken naar een probleem kijken en out of the box denken. Zijn passie is, zoals hij zelf zegt en blijkt uit zijn werkervaring: kennis ontvangen en delen. “Ik heb een brede interesse gericht op innovatie en duurzaamheid. Samen met de teler wil ik door de plantweerbaarheid te verhogen een uiteindelijke nullozing bereiken.”Do not delete this link