Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Meststoffen  Schermmiddelen   Wat is een krijtmiddel en het schermingspercentage


Wat is een krijtmiddel en wat zegt het schermingspercentage hierover?

Schermingspercentage

Geschreven door Lars Ammerlaan | Laatste update: 12-10-2021


Veel gewassen zijn niet bestand tegen de volle zon of hoge temperaturen. Een krijtmiddel biedt dan uitkomst. Hiermee kan een kas in de zomerperiode eenvoudig worden voorzien van een krijtlaag die licht reflecteert en warmte vermindert. Het schermingspercentage zegt iets over de mate waarin het middel (zon)licht van buiten de kas tegenhoudt. 


In dit artikel gaan we in op de volgende vragen:

Wat is een krijtmiddel?

Een krijtmiddel is een middel dat telers met name in de zomermaanden op het kasdek aanbrengen.  Op deze manier wordt het licht gereflecteerd en wordt de warmte in de kas verminderd. 


Krijtmiddel verbetert kasklimaat

Een krijtmiddel reflecteert dus het licht en vermindert op die manier de warmte in de kas. Hierdoor treedt minder verdamping op in het gewas, waardoor de plant minder snel uitdroogt en slap gaat hangen. Anders gezegd verbetert een krijtmiddel het kasklimaat. Uiteindelijk leidt dit tot minder plantstress en een beter teeltresultaat.


Nokslijtage voorkomen

Voor het beste resultaat is het van belang dat er zo min mogelijk nokslijtage optreedt. De nok is namelijk zeer belangrijk bij het schermen, omdat op dit gedeelte van de kas het zonlicht van vroeg in de ochtend tot laat in de avond schijnt. Echter is de nok van de kas ook het meest kwetsbaar voor regen, hagel en wind. Het is daarom van belang dat de nok altijd zo goed mogelijk bedekt is. Hiervoor kan je gebruik maken van een kwalitatief hoogstaand krijtmiddel dat slijtvast is, of meerdere malen krijten met een goedkoper middel dat minder slijtvast is. Laat je altijd adviseren bij de keuze voor een bepaald middel.

geen noksijtage       nokslijtage
       
           Geen nokslijtage                                    NokslijtageKrijtmiddel aanbrengen
In de meeste gevallen kiezen telers ervoor om een krijtmiddel machinaal aan te laten brengen door een loonwerker. Hiermee ben je ervan verzekerd dat het krijtmiddel op de juiste manier en in de juiste hoeveelheid wordt aangebracht. Je kan er ook voor kiezen om het middel zelf handmatig aan te brengen op het kasdek. Het gevaar hiervan is echter dat je minder precies kan werken. Hierdoor kan het gebeuren dat bepaalde delen van het kasdek niet genoeg bedekt worden met het middel, waardoor 'gaten' of 'vlekken' ontstaan in de krijtlaag. Op deze plekken biedt het krijtmiddel het gewas geen (optimale) bescherming.

Schermingspercentage: wat houdt het in?

Met schermingspercentage wordt het licht in de kas als percentage van het licht buiten de kas weergegeven. Het is gebruikelijk om schermmiddelen te voorzien van een schermingspercentage. Dit geeft je een indicatie in hoeverre het middel effect heeft op instraling van de zon. Op die manier kun je schermmiddelen met elkaar vergelijken en een keuze maken. 


Het belang van schermingspercentage
Veel automatische regelingen in de kas reageren op lichtinval. Denk bijvoorbeeld aan het dichttrekken van een vast scherm. Met de invloed die lichtinval heeft, is het handig om te weten welke hoeveelheid licht wordt gereflecteerd door een bepaald (scherm)middel.


Verschil tussen bruto en netto schermingspercentage
Standaard wordt op een specifiek schermmiddel het bruto schermingspercentage gezet. Maar er zijn meer factoren, naast een schermmiddel, die het lichtinval in kassen beïnvloeden. Denk aan een coating, specifiek glas, ruitmaten etc. Dit totale percentage heet het bruto schermingspercentage. Heb je het over de bijdrage van één specifiek product op de lichtinval, dan heb je het over netto scherming. Daarom is het belangrijk om te weten of het percentage dat vermeld staat op een middel het bruto- of netto schermingspercentage is.