Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasverzorging    Welke elementen kunnen elkaar verdringen of tegenwerken?

Welke elementen kunnen elkaar verdringen of tegenwerken?

Elementen die elkaar verdringen of tegenwerken
Geschreven door Han van der Kooij | Laatste update: 06-03-2020

Het gewas groeit ineens een stuk minder hard en er is ineens een roodpaarse verkleuring tussen de nerven van het blad te zien. Het bemestingsschema is op orde, maar wat kan er dan aan de hand zijn? In dit artikel legt de productspecialist uit wat er mis kan gaan bij de bemesting van het gewas.


Tegenwerking van meststoffen

Bij het telen van elk gewas zijn meststoffen nodig. Voor het correcte meststoffengift, is het belangrijk om een goed en kloppend schema te hebben. Los van het berekenen van de hoeveelheid van alle benodigde nutriënten, moet er niet worden vergeten dat de verschillende elementen, die de verzamelnaam meststoffen hebben gekregen, elkaar ook tegen kunnen werken. 

Wanneer verschillende elementen elkaar tegenwerken, noemen we dit een ‘antagonistische werking’. Dit antagonisme wordt omschreven als een situatie waarin stoffen niet bij elkaar passen en dus worden afgestoten. Dit is een effect wat verschillende elementen in meststoffen ook op elkaar kunnen hebben.  

Het is niet altijd gemakkelijk om te voorkomen dat meststoffen elkaar tegenwerken. Hoe kan je hier dan het beste mee omgaan? Daarvoor is het ten eerste belangrijk om op de hoogte te zijn van welke meststoffen op welke manier op elkaar reageren.  

Het antagonisme van verschillende (mest)stoffen gaat erover dat ze met elkaar kunnen concurreren. Hieronder is ‘Mulder’s Chart’ te zien, waaruit duidelijk wordt welke meststoffen goed met elkaar samengaan en welke elkaar verdringen. 


Reacties van verschillende meststoffen

Dat onderling tegenwerken van verschillende meststoffen, heeft niks te maken met onbedoelde contaminatie, waarbij bepaalde stoffen een vaak ongewenste reactie, maar logische reactie met elkaar aangaan. 

Het antagonisme van verschillende (mest)stoffen gaat erover dat ze met elkaar kunnen concurreren. Hieronder is ‘Mulder’s Chart’ te zien, waaruit duidelijk wordt welke meststoffen goed met elkaar samengaan en welke elkaar verdringen

  • In deze afbeelding is aan de blauwe lijnen te zien welke meststoffen elkaar tegenwerken. De richting van het pijltje geeft aan welke meststof ‘dominant’ is in dat geval. 

  • Elementen die elkaar verdringen of tegenwerken


    Bron: Pireco


Begeleidend aan de afbeelding hierbij een lijst van meststoffen die een tegenwerkende, concurrerende werking op elkaar hebben: 

Bij het eerste voorbeeld is te zien dat mangaan een tegenwerkend element is voor koper. Dus wanneer er al koper aanwezig is en er wordt mangaan toegevoegd, zal mangaan ‘winnen’ van koper. De plant zal dan dus alleen mangaan opnemen. 
Fosfor en magnesium zijn aan elkaar gewaagd. Deze elementen kunnen worden gezien als even sterk, dus als deze de strijd aangaan zullen beiden verliezen en dus niet opneembaar zijn voor de plant. Samenwerkende meststoffen

Gelukkig zijn de meeste nutriënten/elementen in de “meststoffen-wereld” goed met elkaar te combineren. Deze gaan de samenwerking met elkaar aan, waardoor de werking wordt versterkt en er nieuwe behoeftes kunnen worden gecreëerd. 
Net zoals bij de meststoffen met een antagonistische werking, hoeft het niet te betekenen dat als calcium goed samengaat met mangaan, mangaan ook goed samengaat met calcium. Dit is namelijk geheel afhankelijk van de hoeveelheden waarin de elementen worden toegediend.Hoe zorg ik toch voor een optimaal meststoffengift?

Zoals te zien in Mulder’s Chart, zijn sommige meststoffen niet gemakkelijk samen te gebruiken. Maar hoe kan je dan toch zorgen dat alle elementen door de plant worden opgenomen? 
Hiervoor is een stabiele basis heel belangrijk. Deze basis wordt gevormd door de grond of het substraat waarop het gewas groeit. Als hier de structuur, pH en eventueel het bodemleven op orde zijn, is de kans dat alle voedingselementen beter worden opgenomen, groot. 
Uiteindelijk is de kern van het verhaal, een goede balans van alle losse voedingselementen. Daarvoor is een uitgebalanceerd voedingsschema onmisbaar. 

Meer informatie over meststoffen?

Heb je vragen over welke meststoffen samen kunnen en welke problemen zullen veroorzaken? Of heb je vragen over iets anders gerelateerd aan meststoffen? Neem dan contact op met met Han van der Kooij. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op- op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Han van der KooijOver Han van der Kooij

Han van der Kooij, productspecialist meststoffen bij Royal Brinkman, begrijpt de klant als geen ander. Na zelf ruim 26 jaar teler te zijn geweest, weet hij wat er allemaal bij komt kijken en waar telers tegenaanlopen. Zijn eigen kennis ervaringen omzetten in een stuk advies waar een telers iets aan heeft, is iets wat hij zo leuk vindt aan zijn werk. “Als ik zie dat dit goede resultaten oplevert, dan ben ik tevreden.”


Do not delete this link