Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Kennisbank Mechanisatie

Een advies nodig? Via de Kennisbank heb je alle antwoorden bij de hand. Of je nu op zoek bent naar een keuzehulp voor de juiste spuitdop, of een handleiding voor het kalibreren van meetapparatuur: online staan onze specialisten 24/7 voor je klaar.

Kennisbank Mechanisatie

Machines, installaties & pompen

▲ Tips voor onderhoud van een Pulsfog
De Pulsfog is geschikt voor het eenvoudig en snel uitvoeren van een ruimtebehandeling en is zeer effectief bij insectenbestrijding. Om met de Pulsfog het beste resultaat te bereiken, is goed onderhoud van het apparaat van belang. 
» Lees meer

▲ Hoe stel je een controle schema voor machines op?
Het regelmatig controleren van uw machines is van groot belang voor een zo goed mogelijk draaiend bedrijf en voor het waarborgen van de werkveiligheid. Door eventuele gebreken tijdig vast te stellen, kun je snel schakelen, waardoor je (langdurige) stilstand kan voorkomen.
» Lees meer

▲ Onderhoudsvideo's voor machines en apparaten
Goed onderhoud van machines en apparaten is van groot belang om storingen te voorkomen, maar ook om een veilige werkomgeving te kunnen waarborgen. Verschillende onderhoudsvideo's kunnen je helpen om het onderhoud op de juiste manier uit te voeren.
» Lees meer

▲ Onderhoudstips voor compressors
Omdat een compressor werkt met lucht of andere gassen onder hoge druk, is het belangrijk dat er regelmatig onderhoud wordt uitgevoerd aan compressors. Mankementen kunnen namelijk leiden tot gevaarlijke situaties. 
» Lees meer

▲ Hoe vind je het juiste onderdeel?
Met de Onderdelenzoeker vind je in slechts drie stappen het juiste onderdeel voor een machine of installatie. Selecteer de juiste groep, het merk en het type onderdeel en vind vervolgens eenvoudig het benodigde onderdeel via het referentienummer op de bijbehorende onderdelentekening
» Lees meer

▲ Hoe werkt een Dosatron?
Gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen kunnen met behulp van een Dosatron via de watergift worden meegegeven aan een teelt. Op deze manier kan de juiste hoeveelheid en concentraat middelen worden toegediend. 
» Lees meer

▲ Hoe stel je een Dosatron in?
Bij de eerste keer in gebruik nemen van de Dosatron is het van belang om de dosering in te stellen. Daarnaast is het ook belangrijk om de pomp eerst te ontluchten. Op deze manier werkt de pomp het meest optimaal.
» Lees meer

▲ Hoe onderhoud je een Dosatron?
Door regelmatig onderhoud van de Dosatron verleng je de levensduur van de pomp. Opgedroogd vuil en uitgekristalliseerd concentraat kunnen namelijk de werking van de pomp verminderen. Vervang en reinig dus regelmatig de onderdelen van de Dosatron.
» Lees meer

▲ Hoe los je een storing van een Dosatron op?
Wanneer een Dosatron een storing of andere problemen vertoont, is het van belang om zo snel mogelijk actie te nemen. Het is namelijk van belang dat er zo min mogelijk watergeefbeurten komen te vervallen. 
» Lees meer

 Hoe onderhoud je een accu?
Voor een goede werking van een accu is het heel belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Onderhoud je een accu namelijk niet goed, dan kan de accu verzuren of uitdrogen, of er kan zuurafzetting in de accu ontstaan. Met onderhoud voorkom je storingen en verleng je de levensduur van de accu. 
» Lees meer

 Hoe kies je de juiste dompelpomp?
Een dompelpomp is een pomp die je gebruikt om water weg te pompen. De meest voorkomende soorten zijn de schoonwater-, vuilwater-, vuilwater met vaste delen-, hogedruk- en vlakzuigende dompelpomp.
» Lees meer

Waar kan je tweedehands tuinbouwmachines en -materialen kopen?
Op deze pagina vind je een overzicht van de grootste partijen op het gebied van tweedehands tuinbouwmachines en -materialen in Nederland.
» Lees meer

Transportmiddelen

▲ Tips voor veilig werken met een Robocar
De Robocar is een volautomatische elektrotrekker voor intern transport die zelf zijn weg zoekt over een inductiedraad in de vloer. Dit zorgt voor een arbeidsbesparing, maar dit vraagt wel om een veilige manier van werken. 
» Lees meer

▲ Hoe onderhoud en repareer ik een Robocar?
De Robocar is een robuuste elektrotrekker en heeft daardoor weinig regulier onderhoud nodig. Wel raden wij aan om het bjjbehorende onderhoudsschema goed op te volgen om problemen en stilstand zoveel mogelijk te voorkomen. 
» Lees meer

▲ Hoe los ik storingen of problemen met een Robocar op?
Het kan voorkomen dat een Robocar een storing vertoont, of dat er andere problemen optreden. Onze specialist zet de meest voorkomende storingen en problemen en de daarbij behorende oplossingen op een rij. 
» Lees meer

▲ Hoe kies je de juiste wielen?
Veel hulpmiddelen voor de oogstverwerking zijn uitgerust met wielen. Om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt, is het belangrijk dat je kiest voor de juiste wielen. De wielen hebben namelijk invloed op verschillende factoren zoals de draagkracht, de schokbestendigheid en het geluidsniveau. 
» Lees meer

Buisrailwagens

▲ Hoe werk ik veilig met een buisrailwagen?
Het werken met een buisrailwagen brengt risico’s met zich mee. Daarom is het heel belangrijk dat werknemers op de hoogte zijn van de veiligheidsmaatregelen, zodat zij weten hoe ze op een veilige manier kunnen werken met een buisrailwagen.
» Lees meer

▲ Hoe onderhoud en repareer ik buisrailwagens?
Wanneer er op jouw bedrijf wordt gewerkt met buisrailwagens, is het heel belangrijk dat deze regelmatig gecontroleerd worden, zodat er indien nodig onderhoud en reparatie uitgevoerd kan worden. Op deze manier zorg je ervoor dat werknemers veilig kunnen werken met de buisrailwagens.
» Lees meer

▲ Hoe los ik een storing of probleem met een buisrailwagen op?
Het kan voorkomen dat een buisrailwagen een storing vertoont, of dat er andere problemen optreden. Onze specialist zet de meest voorkomende storingen en problemen en de daarbij behorende oplossingen op een rij.
» Lees meer

▲ Hoe meet je de hart op hart maat van een buisrailwagen?

Bij de aanschaf van een buisrailwagen wordt altijd gevraagd naar de hart op hart maat. Deze dien je op te meten, zodat de buisrailwagens op de juiste maat gemaakt kunnen worden door de leverancier. Daarom is het belangrijk dat je de juiste maten bij de leverancier aangeeft.
» Lees meer

▲ Hoe werk ik veilig met een Meto spuitwagen?
Het werken met een Meto spuitwagen brengt risico’s met zich mee. Daarom is het heel belangrijk dat werknemers op de hoogte zijn van de veiligheidsmaatregelen, zodat zij weten hoe ze op een veilige manier kunnen werken met een Meto spuitwagen.
» Lees meer

▲ Hoe onderhoud en repareer ik Meto spuitwagens?
Het voordeel van de Meto spuitwagen is dat er niemand mee hoeft te rijden. Het werken met de Meto spuitwagen brengt echter wel risico’s met zich mee. Daarom is het heel belangrijk dat werknemers op de hoogte zijn van de veiligheidsmaatregelen.
» Lees meer

▲ Hoe maak je de accu van een buisrailwagen winterklaar?
De accu's van buisrailwagens dien je goed voor te bereiden voordat ze de winterstalling ingaan. Dit zal ten goede komen van de levensduur. Aan de hand van een stappenplan en een instructievideo laat onze specialist zien hoe je dit doet. 
» Lees meer

 Hoe onderhoud je een accu?
Voor een goede werking van een accu is het heel belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Onderhoud je een accu namelijk niet goed, dan kan de accu verzuren of uitdrogen, of er kan zuurafzetting in de accu ontstaan. Met onderhoud voorkom je storingen en verleng je de levensduur van de accu. 
» Lees meer

Spuitapparatuur

▲ Waar moet je op letten bij het kopen van een spuitwagen?
Spuitwagens zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Bij het kopen van een spuitwagen dien je rekening te houden met een aantal zaken, zodat je uiteindelijk de juiste spuitwagen voor uw situatie kan kiezen en deze kan laten uitrusten met de juiste benodigdheden. 
» Lees meer

Hoe kies je het juiste spuitpistool?
Verschillende werkzaamheden vragen om een ander type spuitpistool. Zo bestaan er spuitpistolen voor gewasbescherming, voor schuimdesinfectie, om te broezen en voor hogedrukreiniging.
» Lees meer

▲ Hoe reinig je een spuitwagen?
Na het uitvoeren van een bespuiting, is het van belang de gebruikte spuitwagen goed schoon te maken en te reinigen zodat hij klaar staat voor volgend gebruik en de gewasbeschermingsmiddelen niet op plaatsen terecht komen waar ze niet gewenst zijn. 
» Lees meer


▲ Spuittabel voor een Alumax spuitpistool
Om nauwkeurig te kunnen berekenen hoeveel spuitvloeistof je verspuit bij het gebruik van een Alumax spuitpistool, dien je op de hoogte te zijn van de afgifte van het spuitpistool in combinatie met verschillende soorten nozzles. Hiervoor maak je gebruik van de spuittabel. 
» Lees meer

▲ Spuittabel voor een Ripa spuitpistool
Om nauwkeurig te kunnen berekenen hoeveel spuitvloeistof je verspuit bij het gebruik van een Ripa spuitpistool, dien je op de hoogte te zijn van de afgifte van het spuitpistool in combinatie met verschillende soorten nozzles. Hiervoor maak je gebruik van de spuittabel. 
» Lees meer

Wat zijn de voor- en nadelen van ruimtebehandeling?
Ruimtebehandeling is een laag volume techniek, waarbij met behulp van een Pulsfog of een Enbar LVM het middel door verneveling wordt verspreid en ziektes en plagen bestreden worden.Toch zijn er verschillende voor- en nadelen ten opzichte van hoog volume technieken (spuiten).
» Lees meer

 Wat is het verschil tussen foggen en LVM?
Bij het uitvoeren van een ruimtebehandeling zijn er twee opties: foggen en LVM. Bij beide technieken vernevel je een gewasbeschermingsmiddel in het gewas. Toch zijn er verschillen tussen deze twee toepassingen, waaronder het werkingsprincipe, de vernevelcapaciteit, mobiliteit en verdeling.
» Lees meer


Tips voor het onderhouden van een Pulsfog
Om met de Pulsfog het beste resultaat te bereiken, is goed onderhoud van het apparaat van belang. Controleer daarom regelmatig de straalpijp, kijk de slangen na, maak de bougie schoon, vul het accuzuur bij en gebruik de juiste benzine.
» Lees meer

Hoe gebruik je een Enbar LVM?
De Enbar LVM (Laag Volume Mist) is een ruimtebehandelingsapparaat voor het vernevelen van gewasbeschermingsmiddelen. Voor het beste resultaat en een veilige werkwijze, is het belangrijk dat je de Enbar LVM op de juiste manier gebruikt.
» Lees meer

Hoe onderhoud je een Enbar LVM?
Voor het beste resultaat en een veilige werkwijze, is het belangrijk dat je de Enbar LVM op de juiste manier onderhoudt. In dit artikel staat beschreven welk onderhoud de verschillende onderdelen van de Enbar LVM nodig heeft. 
» Lees meer

▲ Hoe los je een storing van een Enbar LVM op?
Het kan voorkomen dat een Enbar LVM een storing vertoont, of dat er andere problemen optreden. Onze specialist zet de meest voorkomende storingen en problemen en de daarbij behorende oplossingen op een rij.
» Lees meer

Hoe gebruik je een rugspuit?
Een rugspuit wordt in de tuinbouw vaak gebruikt voor het spuiten van kleinere oppervlakten en moeilijk bereikbare plekken. Het gebruik van de juiste hoeveelheid water en middel zijn van belang voor een optimaal resultaat.
» Lees meer

▲ Hoe kies je de juiste slang?
In een kas worden allerlei soorten slangen gebruikt voor verschillende toepassingen. De keuze voor een bepaalde slang is afhankelijk van verschillende zaken: de benodigde druk (bar), de stof die je via de slang wil vervoeren en de benodigde stevigheid van de slang.
» Lees meer

▲ Wat is een SKL-keuring?
Een SKL-keuring is een keuring van gewasbeschermingsapparatuur, uitgevoerd door hiervoor gecertificeerde bedrijven. Door deze keuring zal de levensduur van apparaten toenemen en zal de kans op storingen kleiner worden. 
» Lees meer

Spuitdoppen

▲ Waar moet je op letten bij het kiezen van een spuitdop?
Een spuitdop zet een vloeistofstraal om in druppels, zodat een gewasbeschermingsmiddel gelijkmatig over een gewas kan worden verdeeld. Het is belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste spuitdop, want dit is van invloed op het effect van de spuitvloeistof. 
» Lees meer

▲ Welke soorten spuitdoppen zijn er?
Er zijn verschillende soorten spuitdoppen, zoals spleetdoppen, werveldoppen en ketsdoppen. Deze zijn ieder geschikt voor een andere toepassing. Het is van belang om de juiste spuitdop te kiezen, zodat je het best mogelijke resultaat behaalt.
» Lees meer

▲ Wat is spuitdop codering?
Spuitdop codering is de informatie die op een spuitdop weergeven wordt. Op een spuitdop staan de eigenschappen van een spuitdop weergeven in de vorm van getallen en letters, te weten het doptype, de tophoek, de dopafgifte, de merknaam, het materiaal en de kleurcodering. 
» Lees meer

▲ Hoe reinig en controleer je spuitdoppen?
Spuitdoppen reinigen en controleren is van belang voor een optimale werking van de spuitdop. Een vervuilde of beschadigde spuitdop kan je namelijk honderden euro's kosten, doordat dit kan leiden tot verspilling van gewasbeschermingsmiddelen. 
» Lees meer

▲ Hoe beperk je slijtage aan spuitdoppen?
Spuitdoppen hebben een beperkte levensduur, doordat er slijtage optreedt. Deze slijtage ontstaat doordat er wrijving plaatsvindt bij het bespuiten. Dit heeft invloed op de vloeistofverdeling en het spuitbeeld. Er zijn een aantal manieren om deze slijtage terug te dringen.
» Lees meer

▲ Hoe kies ik de juiste spuitdop met een doppentabel?
Een doppentabel helpt je bij het selecteren van de juiste spuitdop. In een doppentabel vind je bij diverse rijsnelheden en spuitdrukken de hoeveelheid vloeistof die per hectare verspoten wordt met een bepaald type spuitdop. 
» Lees meer

Whitepaper - 'Spuitdoppen: van kiezen tot controleren'
Het is belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste spuitdop, want dit is van invloed op het effect van de spuitvloeistof. Maar hoe kies je de juiste spuitdop? Welke soorten spuitdoppen zijn er überhaupt? En hoe ga je op de juiste manier om met spuitdoppen? 
» Lees meer

Reinigings- en desinfectieapparatuur

▲ Hoe kies je de juiste hogedrukreiniger?
Op glastuinbouwbedrijven wordt vaak gebruik gemaakt van een hogedrukreiniger voor het schoonmaken van onder andere kasopstanden, gevels, vloeren en goten, maar ook machines. Er zijn verschillende soorten hogedrukreinigers met ieder andere voordelen en andere toepassingsmogelijkheden. 
» Lees meer

▲ Welke nozzles en opzetstukken voor hogedrukreinigers zijn er?
Bij het gebruik van een hogedrukreiniger is het belangrijk dat je de juiste nozzle of het juiste opzetstuk gebruikt. Deze hebben namelijk effect op de reinigingskracht van de machine. Er zijn verschillende soorten nozzles en opzetstukken voor hogedrukreinigers.
» Lees meer

▲ Hoe kies je de juiste schrobzuigmachine?
Voor het reinigen van grote vloeroppervlakken wordt vaak gebruik gemaakt van een schrobzuigmachine. Om een zo goed mogelijk resultaat te behalen, is het belangrijk dat je bij de aanschaf van een schrobzuigmachine rekening houdt met een aantal punten. 
» Lees meer

▲ Welke hygiënemaatregelen moet je treffen bij binnenkomst?
Bij binnenkomst op een glastuinbouwbedrijf zie je vaak een hygiënesluis waarmee je je handen en schoeisel kunt desinfecteren. Vaak wordt gedacht dat desinfecteren genoeg is om de handen bacterievrij te maken en zo besmetting van het gewas te voorkomen, maar dit is niet waar.
» Lees meer

▲ Hoe maak je een hygiënesluis schoon?
Een hygiënesluis zorgt ervoor dat handen en voeten gereinigd en gedesinfecteerd worden. Voor een optimale hygiëne is het echter belangrijk om de hygiënesluis zelf ook regelmatig schoon te maken; je droogt je immers ook niet af met een vuile handdoek.
» Lees meer

▲ Tips voor aanschaf & gebruik van een ontsmettingsmat
Nog voordat je een desinfectiemat aanschaft, is het belangrijk om goed na te denken over het gebruik. Zo voorkom je dat achteraf blijkt dat je het verkeerde type of verkeerde formaat hebt gekozen. Onze specialist geeft 11 tips. 
» Lees meer

▲ Tips voor onderhoud van een ontsmettingsmat
Een ontsmettingsmat is een preventieve hygiëneoplossing bij personen- en transportverkeer om de insleep van micro-organismen tegen te gaan. Maar alleen het plaatsen van desinfectiematten is niet genoeg; deze moeten ook goed onderhouden worden.
» Lees meer

Meetapparatuur

▲ Hoe kalibreer je een pH-meter?
De vloeistoffen in de elektrode van een pH-meter verouderen naar mate de meter langer in gebruik is. Hierdoor ontstaat een meetfout in het instrument. Deze meetfout kan je vaststellen door de pH-meter te kalibreren.
» Lees meer

▲ Welk onderhoud heeft de sensor van een pH-meter nodig?
Door een pH-meter goed te onderhouden, verleng je de levensduur en zorg je ervoor dat metingen zo nauwkeurig mogelijk zijn. Met name onderhoud aan de sensor is van groot belang, omdat dit het onderdeel van de pH-meter is dat de daadwerkelijke meting doet.
» Lees meer

▲ Hoe werkt een EC-meter?
EC staat voor electric conductivity, oftewel voor elektrisch geleidingsvermogen. Dit is een maat voor het meten van het zoutgehalte van een oplossing. Er is sprake van elektrische geleiding in een stof wanneer deze zouten bevat. Met behulp van een EC-meter kan je dit meten.
» Lees meer

▲ Hoe kalibreer je een EC-meter?
Naarmate een EC-meter langer in gebruik is, kan er door vervuiling en slijtage aan de elektrode een meetfout in het instrument ontstaan, waardoor de EC-meter foutieve meetwaarden weergeeft. Daarom is het van belang om een EC-meter regelmatig te kalibreren.
» Lees meer

▲ Hoe kalibreer je een elektrische weegschaal?
Bij veelvuldig gebruik kan er in de loop der tijd een meetfout ontstaan in een elektrische weegschaal. Dit houdt in dat de weegschaal tijdens het wegen niet het juiste gewicht aangeeft. Deze meetfout kun je vaststellen door de weegschaal te kalibreren. 
» Lees meer

▲ Hoe los ik een storing van een elektrische weegschaal op?
Het kan voorkomen dat een elektrische weegschaal een storing vertoont, of dat er andere problemen optreden. Onze specialist zet de meest voorkomende storingen en problemen en de daarbij behorende oplossingen op een rij.
» Lees meer

Hoe kalibreer je een CO2-meter?
Naarmate je een CO2-meter langere tijd in gebruik hebt, kan er een meetfout ontstaan in de CO2-meter. Deze meetfout kan je vaststellen door de CO2-meter te kalibreren. Hiervoor maak je gebruik van twee soorten gas: nulgas en kalibratiegas.
» Lees meer

Gaas en steunmateriaal

▲ Welk gaas is geschikt voor welke teelt?
Gaas wordt normaal gesproken gespannen tussen het standaard steunmateriaal om het gewas extra ondersteuning te bieden tijdens de groei. Voor verschillende teelten zijn verschillende types gaas met elk een andere maaswijdte beschikbaar.
» Lees meer

Gewasdraad en toebehoren

▲ Hoe bevestig je gewasdraad?
Gewasdraad wordt horizontaal door de kas gespannen, zodat de hogedraadhaken hieraan bevestigd kunnen worden. Het verkeerd bevestigen en spannen van het gewasdraad kan echter negatieve gevolgen hebben zoals draadbreuk, wat leidt tot schade aan het gewas. 
» Lees meer


▲ Hoe kies je de juiste draadverlagers?
Gewasdraad wordt horizontaal door de kas gespannen. Hierbij is het belangrijk dat de gewasdraden op de juiste manier bevestigd worden en dat ze voldoende steun krijgen. Met draadverlagers creëer je ophangpunten voor het gewasdraad. 
» Lees meer

▲ Hoe bevestig je een lintbeugel?
Bij het signaleren van plagen worden vaak signaalrollen gebruikt, maar het ophangen hiervan blijkt in de praktijk vaak een lastig klusje. Lintbeugels maken het bevestigen van signaalrollen heel eenvoudig en zorgen ervoor dat je de signaalrollen kan meeschuiven met het groeiende gewas. 
» Lees meer

Overige

▲ Tips voor staand werken
Langdurig staand werken zorgt voor een flinke belasting van de benen en de rug, wat kan leiden tot gezondheidsklachten. Daarom is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen, zodat het staand werken de minste belasting oplevert. 
» Lees meer

Hoe kies je de juiste beveiligingscamera?
Met een beveiligingscamera houd je toezicht op het bedrijfspand en –terrein. Daarbij is het belangrijk dat je de juiste camera gebruikt, want niet iedere camera is geschikt voor iedere situatie.
» Lees meer

Michael en Nanne
Vragen over mechanisatie

Heb je vragen over mechanisatie, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier.


Contactformulier
Wanneer je jouw vraag stelt via onderstaand formulier, nemen wij zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Do not delete this link