Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Hoe kies je de juiste Bio Chopper?

Hoe kies je de juiste Bio Chopper?

bio-chopper
Geschreven door: Michael Visser | Laatste update: 10-11-2020

De Bio Chopper is een van de meest gebruikte machines in de glastuinbouw voor het versnipperen van diverse gewassen. Een onmisbare machine tijdens de teeltwisseling om zo efficiënt mogelijk te werken. Er zijn vier varianten verkrijgbaar, maar welke versnipperaar past het beste bij jouw glastuinbouwbedrijf? Dat hangt af van een aantal factoren, waaronder de grootte van het gewas, je budget en de grootte van je bedrijf. Welke Bio Choppers zijn er?

Er zijn verschillende soorten Bio Choppers: 

  • Bio Chopper Compact: De Bio Chopper Compact is, zoals de naam al doet vermoeden, de meest compacte van de drie. Hij is daarmee geschikt voor situaties waarin er niet al te veel ruimte is. Deze Chopper heeft een capaciteit van 2.500 tot 5.000 m2 per uur. De Bio Chopper Compact heeft een relatief lage capaciteit. Hij kan zware gewassen wel aan, maar dit neemt meer tijd in beslag ten opzichte van de krachtigere Bio Choppers. Met behulp van transportmatten, die automatisch door de machine worden opgerold, wordt het gewas naar de machine vervoerd. 

  • Bio Chopper PTO: De Bio Chopper PTO is een goedkoper alternatief voor de Bio Chopper Compact. De Bio Chopper PTO heeft namelijk, in tegenstelling tot de andere Bio Choppers, géén eigen motor, maar wordt aangesloten op een tractor. Met een tractor met 100PK kan er een capaciteit behaald worden van 2.500 – 5.000 m2 per uur. 

  • Super Chopper Compact: De Super Chopper Compact heeft een capaciteit van circa 2.500 tot 6.500 m2 per uur. Daarnaast heeft de Super Chopper 50% meer vermogen dan de Bio Chopper Compact. Dat extra vermogen zorgt ervoor dat de uitruimtijd wordt verlaagd. Net zoals bij de Bio Chopper wordt het gewas naar de versnipperaar vervoerd middels een transportmat. 

  • Mega Bio Chopper: De Mega Bio Chopper versnippert of hakselt tot 13.000 m2 per uur en is daarmee de meest krachtige Chopper. Een groot voordeel ten opzichte van de bovenstaande Bio Choppers is dat je bij de Mega Bio Chopper aan twee kanten tegelijkertijd gewas in kunt laden. Wil je continu door kunnen werken? Dan loont het om twee heftrucks te gebruiken met aan beide een 3800 ltr kantelcontainer. Dit is ook de reden dat veel loonwerkers kiezen voor deze machine. 


De verschillen tussen de Bio Choppers


   Gewas  Capaciteit  Eigen motor  Budget  Continu actief
 Bio Chopper PTO  Alle   2.500 tot 5.000 m2 per uur  Nee  €   Nee
 Bio Chopper Compact  Alle  2.500 tot 5.000 m2 per uur   Ja  €€   Nee 
 Super Chopper Compact  Alle  2.500 tot 6.500 m2 per uur  Ja  €€€   Nee 
 Mega Chopper  Alle  tot 13.000 m2 per uur  Ja  €€€€  Ja 


Factoren bij het kiezen van een Bio Chopper

De juiste keuze voor een Bio Chopper hangt af van een aantal factoren:
  • Capaciteit en vermogen van de machines
Het is belangrijk dat je nadenkt over welke capaciteit de machine moet hebben. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, hebben alle machines een andere capaciteit. Dit komt door de grootte van de motor. De capaciteit zegt vervolgens iets over de snelheid waarin het gewas wordt versnipperd of gehakseld. Is snelheid voor jou een belangrijke factor? Dan zijn zowel de Super Chopper Compact als Mega Chopper een geschikte keuze. 

  • Grootte van het gewas
Ongeacht hoe zwaar het gewas is, elke Bio Chopper kan zware gewassen verwerken. Echter verwerkt een krachtige Chopper dit gewas vele malen sneller, vanwege de hogere capaciteit Daarom is het goed om te kijken hoeveel hectare gewas er geruimd of versnipperd wordt. Om welk type teelt gaat het? Hoe groter en hoe zwaarder het gewas, hoe logischer de keuze is om voor een krachtige Bio Chopper te gaan. 

  • Grootte van het bedrijf 
Ook is het belangrijk om te kijken naar de grootte van het bedrijf (aantal kassen). Het is niet zo dat je bij een groter bedrijf een grotere Chopper nodig hebt. Belangrijker is om te kijken naar hoeveel kassen je hebt waar tegelijkertijd geruimd moet worden. Heb je meerdere kassen waarin je tegelijkertijd wilt ruimen, ga dan voor twee of meerdere Bio Choppers Compact of PTO. Op deze manier ben je een stuk wendbaarder en flexibeler dan één grote Mega Chopper.  

  • Het budget
Budget is een belangrijke factor bij het maken van je keuze. Dit is voor ieder glastuinbedrijf verschillend. De Bio Chopper PTO en de Bio Chopper Compact zijn de meest budgetvriendelijke varianten, waarbij de Bio Chopper PTO, vanwege het ontbreken van een motor, het goedkoopst is. De Super Chopper Compact is daarentegen een duurdere variant, gevolgd door de Mega Bio Chopper.

Gerelateerde producten


Vragen over de Bio Chopper of wil je advies op maat?

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over het kiezen van de juiste Bio Chopper, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Michael Visser, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Michael VisserOver Michael Visser

Michael Visser, productspecialist mechanisatie, is al sinds 2001 werkzaam bij Royal Brinkman. Met zijn ervaring in de tuinbouwsector weet hij als geen ander wat er speelt bij telers als het gaat om techniek. Michael is dan ook veel te vinden bij klanten waar hij telers adviseert over machines, installaties en HD-pompen. “De tuinbouw is een enorm interessante en uitdagende sector die nooit stilstaat. En dat zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is, iets wat mijn werk zo leuk en divers maakt.”


Do not delete this link