Hoe kalibreer je een elektrische weegschaal?

Hoe kalibreer je een elektrische weegschaal?Bij veelvuldig gebruik kan er in de loop der tijd een meetfout ontstaan in een elektrische weegschaal. Dit houdt in dat de weegschaal tijdens het wegen niet het juiste gewicht aangeeft. Deze meetfout kan je vaststellen door je weegschaal te kalibreren. Hierbij vergelijk je het resultaat van de meting tijdens de kalibratie met de (inter)nationaal vastgestelde standaardwaarde. Maar hoe werkt het kalibreren van een elektrische weegschaal eigenlijk? In dit artikel geeft onze specialist uitleg.


Gekeurd of niet gekeurd?

Voordat je de weegschaal gaat kalibreren, dien je te controleren of de weegschaal gekeurd is. Is dit het geval, dan is het niet toegestaan om de weegschaal zelf te kalibreren (dit is overigens ook niet mogelijk; tijdens de keuring van een elektrische weegschaal blokkeert de monteur de kalibratiefunctie). Een gekeurde weegschaal herken je aan de verzegeling. Uiteraard mag een gekeurde weegschaal wel gekalibreerd worden door personen die hiervoor gecertificeerd zijn.

Voorbereiding

Voordat je een elektrische weegschaal gaat kalibreren, dien je de volgende voorbereidingen te treffen:
  • Sluit de weegschaal aan op het lichtnet.
  • Plaats de weegschaal op een stevige ondergrond.
  • Controleer of de weegschaal waterpas staat en niet wankelt.
  • Controleer of het weegplateau recht en juist op de weegschaal geplaatst is.

Elektrische weegschaal kalibreren

De werkwijze voor het kalibreren van een elektrische weegschaal verschilt per model. Klik hieronder op een van de modellen en lees hoe je dit model kan kalibreren.

Verschil tussen kalibreren en ijken

De begrippen kalibreren en ijken worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar dit is niet hetzelfde. Bij kalibreren bepaal je in hoeverre de weegschaal afwijkt van de standaard. Dit doe je zelf en hier zijn geen consequenties aan verbonden: je stelt alleen de nauwkeurigheid van het meetinstrument vast. Een ijking mag alleen uitgevoerd worden door een bevoegd monteur. Hier zijn wel consequenties aan verbonden: wanneer de weegschaal wordt afgekeurd, dan mag deze pas weer in gebruik genomen worden nadat de weegschaal door een monteur bijgesteld is.

Wanneer en waarom keuren?

Wanneer een fabrikant een weegschaal op de markt brengt die gebruikt gaat worden voor handelsdoeleinden, moet deze door de fabrikant eerst worden laten getest door een officiële instantie zoals het NMI (Nederlands Meet Instituut). Indien aan alle voorwaarden is voldaan, wordt een Testcertificaat afgegeven. Dit houdt in dat een weegschaal vanaf dat moment gekeurd kan worden door de fabrikant.

Bepaal vóór aanschaf van een weegschaal of deze gekeurd moet zijn, achteraf keuren brengt extra kosten met zich mee. Een ijkkeuring is verplicht wanneer je de weegschaal gaat gebruiken voor handelsdoeleinden (ga je de weegschaal intern gebruiken voor controledoeleinden, dan is dit niet verplicht). De eigenaar van een weegschaal is zelf verantwoordelijk voor de juiste werking van de weegschaal en voor de keuringsopschriften/-verzegelingen die aanwezig zijn op een gekeurde weegschaal.

Let op: een weegschaal met een kalibratiecertificaat maar zonder keuring mag niet worden gebruikt voor handelsdoeleinden.

Kalibreren op eigen risico

Het kalibreren van een elektrische weegschaal is altijd op eigen risico. Laat je een elektrische weegschaal liever keuren door een gecertificeerde partij, neem dan contact op met de fabrikant van de weegschaal.
Michael en Nanne
Vragen over het kalibreren van een elektrische weegschaal

Heb je vragen over het kalibreren van een elektrische weegschaal, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen
- Hoe kalibreer je een pH-meter?
- Hoe stel ik een controleschema op?
- Onderhoudsvideo's
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten