Hoe kies je de juiste hogedrukreiniger?

Hoe kies ik de juiste hogedrukreiniger? Op glastuinbouwbedrijven wordt vaak gebruik gemaakt van een hogedrukreiniger voor het schoonmaken van onder andere kasopstanden, gevels, vloeren en goten, maar ook machines. Met een hogedrukreiniger kan je eenvoudig en snel hardnekkig vuil verwijderen; veel efficiënter dan wanneer je dit met de hand zou doen. Er zijn verschillende soorten hogedrukreinigers met ieder andere voordelen en andere toepassingsmogelijkheden. Maar hoe kies je de juiste hogedrukreiniger? Onze specialist geeft uitleg.

Hogedrukreiniger keuze

Om de keuze voor de juiste hogedrukreiniger makkelijker te maken, dien je rekening te houden met de volgende aandachtspunten:
Op deze manier kies je de juiste hogedrukreiniger.

Werkdruk

De werkdruk van een hogedrukreiniger wordt aangegeven in het aantal bar. Hoe hoger de werkdruk, hoe krachtiger de waterstraal en hoe sterker de reinigingskracht van het apparaat. Bij de meeste hogedrukreinigers is het mogelijk om de werkdruk handmatig in te stellen. De benodigde werkdruk is namelijk afhankelijk van het te reinigen materiaal. In onderstaande tabel zie je welke werkdruk het meest geschikt is voor het reinigen van verschillende soorten materialen.

MateriaalBenodigde werkdruk
Gereedschap100-120 bar
Voertuigen en machines110-120 bar
Goten, leidingen en riool120-140 bar
Kasgevel120-140 bar
Beton en steen110-170 bar*
Metselwerk140-170 bar
* Afhankelijk van de oppervlakte en de mate van vervuiling

Wateropbrengst

De wateropbrengst van de hogedrukreiniger geeft aan hoeveel water de machine per uur verbruikt. Wanneer je de wateropbrengst van verschillende hogedrukreinigers gaat vergelijken, dan geldt: de hogedrukreiniger met de hoogste wateropbrengst bij een gelijke druk is de hogedrukreiniger met het grootste reinigingsvermogen.

Warm water of koud water

Een belangrijke keuze bij het aanschaffen van een hogedrukreiniger is de keuze voor een toepassing met warm water of met koud water. Een koudwaterhogedrukreiniger is vooral geschikt voor het verwijderen van niet-klevend vuil zoals stof, mos en aarde. Klevend vuil kan ook verwijderd worden met een koudwaterhogedrukreiniger, maar dit duurt een stuk langer dan wanneer je een warmwaterhogedrukreiniger gebruikt. Warm water heeft daarnaast ook een bacteriedodende werking (mits je het water genoeg laat verwarmen). Ook hebben oppervlaktes die met warm water zijn gereinigd een kortere droogtijd, waardoor je sneller weer aan de slag kan.

Let op: niet iedere hogedrukreiniger verwarmt het water zelf. In dit geval dien je de hogedrukreiniger aan te sluiten op een warmwateraansluiting. Houd hier dus rekening mee.

Reinigingsmiddel

Niet iedere hogedrukreiniger is geschikt voor het gebruik van reinigings- of desinfectiemiddelen. Wanneer je deze toepassingsmogelijkheid wilt, is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt bij de aanschaf van een hogedrukreiniger.

Nozzles en opzetstukken

Bij het aanschaffen van een hogedrukreiniger is het ook belangrijk dat je de juiste nozzles en eventueel opzetstukken aanschaft. Deze verschillende accessoires zorgen namelijk voor een andere straal en daarmee voor een andere vorm en mate van reiniging.

Slangenhaspel

Hogedrukreinigers voor de tuinbouw zijn over het algemeen uitgerust met een grote hoeveelheid slang, zodat je grote oppervlaktes kan reinigen vanaf één waterpunt. Om het zware trekwerk aan slangen voor een groot gedeelte uit handen te nemen, kan je gebruik maken van een elektrisch slangenhaspel.
Michael en Nanne
Vragen over het kiezen van de juiste hogedrukreiniger
Heb je vragen over het kiezen van de juiste hogedrukreiniger voor jouw situatie, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde productvideo's
Gerelateerde artikelen
- Hoe stel je een controleschema op?
- Waar moet je op letten bij het kiezen van een spuitdop?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten