Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Hoe onderhoud je een Dosatron?

Hoe onderhoud je een Dosatron?

Dosatron doseerpompRegelmatig onderhoud is van groot belang voor de werking van een Dosatron. Dit verlengt de levensduur van de doseerpomp. Opgedroogd vuil en uitgekristalliseerd concentraat kunnen namelijk een negatieve invloed hebben op de werking van een doseerpomp. In dit artikel geeft onze specialist uitleg over het onderhoud van een Dosatron doseerpomp.

Vervangen en montage van onderdelen

Voor een optimale werking van de doseerpomp dienen de onderdelen (zoals de terugslagklep en afdichtingen in het doseerelement en indien nodig de aanzuigslang) minstens één keer per jaar vervangen te worden. Draag tijdens deze werkzaamheden altijd beschermende kleding, veiligheidsbril en handschoenen. Het is belangrijk om daarbij geen gereedschap te gebruiken, zodat de pomp niet beschadigd kan worden. 

Vervangen van afdichtingen in het doseerelement

Wanneer je een afdichting gaat vervangen, zorg dan altijd dat er géén druk op de Dosatron staat. Vervangen van afdichtingen kan als volgt:
  • Knijp met je vinger en duim in de afdichtring, en duw deze naar één kant, of;
  • Verhoog de vervorming van de ring nog meer, totdat deze uitsteekt en uit zijn zitting getrokken kan worden. 
Maak vervolgens de ring schoon, of vervang indien nodig, en plaats de ring met de hand terug. Let erop dat de afdichtring niet gedraaid is, omdat hij anders niet goed afdicht.

Vervangen van de terugslagkleppakking

De pakkingen van een terugslagklep dienen minstens één keer per jaar vervangen te worden. Vervangen van de pakking doe je als volgt:
  1. Draai de watertoevoer uit en laat de druk zakken naar nul;
  2. Maak de aanzuigslang los en verwijder de terugslagklep;
  3. Trek het doseerelement naar beneden;
  4. Vervang de pakkingen, de terugslagklep en de slangwartel.
Plaats vervolgens de onderdelen in omgekeerde volgorde met de hand terug.

Reinigen van onderdelen

Bij het gebruik van oplosbare poeders is het aan te raden het gehele doseerelement periodiek uit elkaar te halen en dit te reinigen. Spoel de onderdelen grondig schoon met water en zet de delen weer in elkaar. Wanneer de zuigbuis moeilijk te monteren is, smeer - indien nodig - de afdichting dan in met een siliconen smeermiddel

Ander onderhoud van een Dosatron

Ervaar je ander problemen, raadpleeg dan jouw dealer of bekijk hoe je een storing van een doseerpomp kan oplossen. 
Michael en Nanne
Vragen over het onderhoud van een Dosatron

Heb je vragen over het onderhoud van doseerpompen, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Gerelateerde artikelen
- Hoe stel je een Dosatron in?
- Hoe los ik een storing op van een Dosatron?