Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Hoe werkt een Dosatron?

Hoe werkt een Dosatron?

Dosatron doseerpompGewasbeschermingsmiddelen en meststoffen worden via de watergift aan een teelt meegegeven. Het is van belang om deze middelen in de juiste hoeveelheid en concentraat toe te dienen. Door gebruik te maken van een Dosatron doseerpomp kan de juiste hoeveelheid toegediend worden aan het watergeefsysteem. Maar hoe werkt zo’n doseerpomp? Onze specialist geeft in dit artikel uitleg.

Werking

De Dosatron is een proportionele doseerpomp die wordt aangesloten op een waterleidingnet. De werking van de pomp is als volgt:
  1. De waterstroom zorgt ervoor dat de piston van de pomp, oftewel de zuiger, in beweging wordt gezet;
  2. De middelen worden aangezogen door de piston en in het pomplichaam geïnjecteerd;
  3. Vervolgens mengt het water zich met de middelen;
  4. Door de waterdruk wordt de oplossing uit de pomp geduwd;
  5. Gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen worden nu meegegeven met het watergeefsysteem. 
De verhouding van de middelen en het water kan eenvoudig ingesteld worden, waarna de pomp volledig autonoom werkt. De dosering van de middelen is altijd in verhouding tot de hoeveelheid water, ongeacht de doorstromings- en drukverschillen. Onze specialist geeft hier uitleg over hoe je de dosering van een Dosatron kan instellen. 

Toepassingen van de doseerpomp

In de glastuinbouw zijn verschillende toepassingsmogelijkheden mogelijk met een doseerpomp. Ten eerste is – zoals hierboven beschreven – irrigatie mogelijk, waarbij meststoffen, fungiciden en insecticiden worden meegegeven aan het watergeefsysteem. Een andere toepassing is het doseren van reinigings- en ontsmettingsmiddelen.


Vragen over de toepassing van doseerpompen
Heb je vragen over het gebruik van een Dosatron, of wil je een advies op maat? Neem contact op met onze productspecialist Nanne Bentvelzen, of stel jouw vraag via onderstaand formulier. 


Contactformulier

Gerelateerde artikelen
- Hoe stel je een Dosatron in?
- Hoe onderhoud je een Dosatron?
- Hoe los ik een storing op van een Dosatron?