Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Hoe maak je een hygiënesluis schoon?

Hoe maak je een hygiënesluis schoon?

Een hygiënesluis zorgt ervoor dat de handen – en in veel gevallen ook de voeten – van werknemers en andere bezoekers van een glastuinbouwbedrijf gereinigd en/of gedesinfecteerd worden. Voor een optimale hygiëne is het echter belangrijk om de hygiënesluis zelf ook regelmatig schoon te maken; je droogt je immers ook niet af met een vuile handdoek. Maar hoe kan je zo’n hygiënesluis dan het beste schoonmaken? In dit artikel zet onze specialist de verschillende stappen op een rij.

Hoe maak je een hygiënesluis schoon?
Vuile hygiënesluis

Voorbereiding hygiënesluis schoonmaken

 • Zorg er voordat je begint met schoonmaken voor dat de hoofdschakelaar uit is, zodat de elektriciteit uitgeschakeld is. Is er geen hoofdschakelaar aanwezig of is deze moeilijk te bereiken, trek dan de stekker van de hygiënesluis uit het stopcontact.
 • Sluit ook de watertoevoer af.

Borstels schoonmaken

 • VeiligheidspositieTil het rooster dat over de borstels zit omhoog, tot deze in de veiligheidspositie staat.
 • Trek de borstels uit de aandrijfas, zodat je ze uit de hygiënesluis kan halen.
 • Leg de borstels gedurende ongeveer 15 minuten in een bad van 2% oplossing mild reinigingsmiddel. Was ze daarna uit met zuiver water onder een maximum druk van 20 bar en een maximum temperatuur van 50°C. Gebruik hiervoor nooit een hogedrukreiniger (>20 bar) of water van meer dan 50°C, want hierdoor kunnen de haren van de borstel loslaten!
 • Zorg er ook voor dat de borstels tijdig vervangen worden. Hoe vaak dit moet gebeuren, is afhankelijk van hoe intensief de hygiënesluis gebruikt wordt. Het gevaar bij versleten borstels is dat de haren korter worden, waardoor ze minder diep kunnen reinigen en dus een minder goed resultaat leveren. Tip: loop nooit over een niet-draaiende borstel, hierdoor slijt de borstel namelijk sneller.

Schakelaars, sensoren en bedieningsscherm schoonmaken

 • Sensoren schoonmakenMaak schakelaars, sensoren en het bedieningsscherm alleen schoon met een zachte doek. Maak hierbij nooit gebruik van reinigingsmiddel; dit kan zorgen voor beschadigingen. Zet ook nooit te veel druk bij het reinigen van de schakelaars, sensoren en het bedieningsscherm.

Desinfectiekamer schoonmaken

 • Desinfectiekamer schoonmakenMaak de reinigings- en/of desinfectiekamer schoon met lauwwarm water. Gebruik hiervoor water van maximaal 35°C. Om het water makkelijk weg te laten lopen, dien je van tevoren de afvoer van de desinfectiekamer open te zetten.

Behuizing schoonmaken

 • Let op: gebruik voor het reinigen van roestvrij staal nooit producten die chloor bevatten; dit kan het staal aantasten.
 • Zeep de hele machine in met een reinigingsmiddel – met uitzondering van de hierboven genoemde schakelaars, sensoren en het bedieningsscherm. Laat dit kort inwerken en was het er daarna af. Lees vooraf altijd de gebruiksaanwijzing van het middel dat je gebruikt.
 • Herhaal dit proces totdat al het vuil en vet verwijderd is.
 • Zorg dat er nooit water terecht komt op de elektronische delen van de hygiënesluis, hierdoor kan kortsluiting ontstaan!
 • Zit er kalkaanslag op de behuizing, verwijder dit dan met een reinigingsproduct dat geschikt is voor het schoonmaken van rvs.
 • Leeg en reinig ook de opvangbak van de hygiënesluis. Hierna kan je de borstels terugplaatsen en het rooster sluiten.

Heb je bovenstaande stappen doorlopen, dan kan je de watertoevoer weer openen en de hoofdschakelaar weer aan zetten
.
Michael en Nanne
Vragen over schoonmaken van een hygiënesluis

Heb je vragen over het schoonmaken van een hygiënesluis, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen
- Hygiënemaatregelen bij binnenkomst op een glastuinbouwbedrijf
- Hoe kies ik het juiste reinigings- of desinfectiemiddel?
- Hoe stel je een hygiëneprotocol voor bezoekers op?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten
Veiligheidspositie