Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Wat is een manometer?

Wat is een manometer?

Wat is een manometer?
Geschreven door Edwin van der Maarel | Laatste update: 14-08-2019

Een manometer is een meetinstrument waarmee je de druk van een vloeistof of gas meet in een afgesloten ruimte, bijvoorbeeld in een verwarmingsketel. Een manometer geeft de druk aan ten opzichte van de atmosferische druk. De meest gebruikte toepassing is het meten van luchtdruk, maar je kan ook de druk van andere vloeistoffen en gassen meten. Maar hoe werkt een manometer eigenlijk? Hoe kies je de juiste manometer voor jouw situatie? En hoe neem je de meter vervolgens in gebruik? In dit artikel geven onze specialisten uitleg.


Hoe werkt een manometer?

De werking van een manometer is als volgt. De meter bevat een metalen trommeltje. Wanneer je een gas of vloeistof meet, wordt het veerkrachtige metalen trommeltje van de meter ingedrukt. Vervolgens vervormt het trommeltje en wordt dit omgezet in een resultaat van de meter, zodat je de meting kan aflezen.


Hoe kies je een manometer?

De keuze voor een manometer hangt af van diverse factoren:
  • De hoeveelheid druk (Bar) die de manometer moet kunnen meten. Let op: de te meten druk mag niet hoger zijn dan 2/3 van de schaalverdeling van de manometer, zodat de meter eventuele piekdruk kan opvangen.
  • Voor welke soort vloeistof of gas je de druk wilt meten. Niet alle manometers zijn namelijk geschikt voor iedere vloeistof of gas. Dit is afhankelijk van de agressiviteit van stoffen. Een manometer kan bestaan uit fosforbrons, wat niet bestendig is tegen agressieve gassen en vloeistoffen. Wil je wel de druk van agressieve stoffen meten? Kies dan voor bestendig materiaal zoals roestvaststaal (RVS).
  • De omgevingstemperatuur en de temperatuur van de te meten vloeistof of het te meten gas.


Manometer met glycerine

Een manometer kan ook gevuld zijn met een vloeistof – genaamd glycerine. Deze manometers met glycerine zijn bestemd voor meting waar grote drukstoten, trillingen of schokken plaatsvinden. De vloeistof dient ervoor om deze druk in de drukmeter op te vangen. De glycerine voorkomt slijtage door zijn dempende werking.

https://royalbrinkman.nl/technische-projecten/watertechniek/manometers/


Manometer monteren

Om lekkage te voorkomen, dien je een manometer op de juiste manier te monteren. Houd bij het monteren van een manometer rekening met de volgende punten:

  • Plaats de manometer zo dat deze trillingvrij is. Heftig trillen kan ervoor zorgen dat de manometer foutieve waarden weergeeft en dat het meetinstrument eerder kapot gaat
  • Zorg ook dat de manometer niet aan te hoge temperaturen (> 60°C) wordt blootgesteld.
  • Manometers worden in verticale positie gekalibreerd. Plaats de manometer daarom altijd verticaal. Is dit niet mogelijk, laat hem dan in de gewenste positie kalibreren om meetfouten te voorkomen.
  • Draai bij het (de)monteren nooit aan het meterhuis.

Vragen over manometers
Heb je vragen over manometers, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten via onderstaand contactformulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Edwin van der MaarelOver Edwin van der Maarel

Edwin van der Maarel is productspecialist mechanisatie bij Royal Brinkman en is gespecialiseerd in hygiëne producten. Edwin adviseert over de juiste technische hygiëne oplossing passend bij het bedrijf. Hij beantwoordt vragen over technische hygiëneproducten zoals de hygiënesluizen en Flexxomatten. Ook zorgt hij ervoor dat de installatie van hygiëneprojecten uitstekend verloopt.”


Do not delete this link