Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Welke nozzles en opzetstukken voor de hogedrukreiniger zijn er?

Welke nozzles en opzetstukken voor de hogedrukreiniger zijn er?

Welke nozzles en opzetstukken voor de hogedrukreiniger zijn er?
Geschreven door René Mondt | Laatste update: 02-02-2017

Om eenvoudig vuil weg te spoelen of los te spuiten, kan je gebruik maken van een hogedrukreiniger. Bij het gebruik van dit reinigingsapparaat is het van belang dat je de juiste nozzle – ook wel spuitkop genoemd – of het juiste opzetstuk gebruikt. De verschillende nozzles en opzetstukken hebben namelijk een ander effect op de reinigingskracht van de machine. Dit komt onder andere door de hoek waaronder het water uit het apparaat komt. Er zijn verschillende soorten nozzles en opzetstukken voor hogedrukreinigers. In dit artikel geeft onze specialist uitleg.

Puntstraalnozzle (of rondstraalnozzle)

Voor een sterke reinigingswerking op een kleine oppervlakte gebruik je een rondstraal- of puntstraalnozzle. Deze nozzle spuit het water met een grote kracht naar buiten in een dun straaltje, waardoor je hardnekkig vuil vrij eenvoudig kan verwijderen. Wanneer je een puntstraalnozzle gebruikt, is het belangrijk dat je niet te snel, maar ook niet te langzaam werkt. Als je te snel gaat, blijf je kringen zien op het schoongemaakte materiaal. Ga je te langzaam, dan kan er door de grote druk schade ontstaan aan het gereinigde oppervlak. Een puntstraalnozzle is sowieso niet geschikt voor het reinigen van ieder materiaal; zo kan hout bijvoorbeeld snel beschadigen door de grote kracht.

Vuilfrees

Een vuilfrees spuit – net als een puntstraalnozzle – het water met een grote kracht naar buiten in een dun straaltje. Het verschil met een puntstraalnozzle is echter dat een vuilfrees een veel groter oppervlak bestrijkt, waardoor het reinigen sneller gaat. Eigenlijk combineert de vuilfrees de kracht van een puntstraalnozzle met de oppervlakteprestatie van een vlakstraalnozzle – al heeft de vuilfrees wel een minder sterke reinigingskracht dan de puntstraalnozzle. Houd er bij gebruik van de vuilfrees ook rekening mee dat je niet te snel of te langzaam gaat en dat je zachtere materialen zou kunnen beschadigen.

Let op: richt een puntstraalnozzle of vuilfrees nooit omhoog wanneer deze onder druk staat. Beide nozzles bevatten namelijk een kogeltje in de lans. Wanneer je de lans omhoog richt tijdens het spuiten, kan dit kogeltje kapot gaan.

Vlakstraalnozzle

Een vlakstraalnozzle spuit het water onder lagere druk naar buiten. Hierdoor is deze nozzle meer geschikt voor het reinigen van kwetsbare materialen. Het vuil wordt als het ware van het oppervlak afgeschraapt, met minder kans op beschadigingen dan bij de puntstraalnozzle en de vuilfrees – mits je de hogedrukreiniger op de juiste manier gebruikt. Houd voor het beste resultaat 30 centimeter afstand van het te reinigen oppervlak. Wanneer je van dichterbij spuit, kan er schade ontstaan; wanneer je van verderaf spuit, verliest de straal zijn kracht en is het resultaat minder. Ook kan je een vlakstraalnozze gebruiken in combinatie met een reinigings- of desinfectiemiddel.


Soorten nozzles voor de hogedrukreiniger
V.l.n.r.: vuilfrees, vlakstraalnozzle en puntstraalnozzle

Vloerreiniger of terrasborstel

Voor het reinigen van grote vloeroppervlakken kan je het beste een vloerreiniger of terrasborstel gebruiken. Hierin zitten twee nozzles, waardoor je een groter oppervlak in één keer reinigt. Ook spat het water bij het gebruik van een vloerreiniger niet. Zorg er wel voor dat je na afloop het vuil van het gereinigde oppervlak verwijdert, zodat het er niet opnieuw in kan trekken. Dit kan je doen met een bezem, maar je kan het oppervlak ook nog een keer na spuiten met een vlakstraalnozzle.

Wasborstel

Wanneer je je bedrijfswagens reinigt, wil je niet dat er krassen ontstaan. In dit geval kan je beter geen nozzle op de hogedrukreiniger monteren. Het is dan aan te raden om gebruik te maken van een wasborstel met zachte haren.

Nozzles en opzetstukkenVragen over n
ozzles en opzetstukken voor de hogedrukreiniger
Heb je vragen over het gebruik van nozzles en opzetstukken voor de hogedrukreiniger, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Rene MondtOver René Mondt

René Mondt, productspecialist meetapparatuur en techniek, is geboren tussen de kassen en al ruim 10 jaar werkzaam in de tuinbouwsector met ervaring in het technische gedeelte van de teelt zelf. Hij begrijpt de klant en de teelt dan ook als geen ander. “Mijn motto is om de klanten te helpen en ondersteunen zoals je het zelf ook zou willen: een snel en op maat gemaakt advies”.


Do not delete this link