Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Hoe onderhoud je een accu?

Hoe onderhoud je een accu?

Accu'sVoor een goede werking van een accu is het heel belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Onderhoud je een accu namelijk niet goed, dan kan de accu verzuren of uitdrogen, of er kan zuurafzetting in de accu ontstaan. Door onderhoud uit te voeren, voorkom je storingen en verleng je de levensduur van de accu. In dit artikel legt onze specialist uit welk onderhoud een accu nodig heeft. 

Controleren op schade

Controleer de accu regelmatig op scheuren of verdikkingen. Als de behuizing beschadigd is, dan dien je de hele accu te vervangen. Gebruik een beschadigde accu ook niet meer, dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en in het ergste geval zelfs tot een explosie. 

Corrosie

Op de accupolen kan corrosie ontstaan. Dit is te herkennen aan kleine witte korreltjes. Corrosie verwijder je als volgt:
 1. Koppel de accu los.
 2. Verwijder eerst de negatieve klem, deze herken je aan het minteken. 
 3. Verwijder daarna de positieve klem, deze herken je aan het plusteken. Gaat het verwijderen van de klemmen lastig, dan kan je een tang gebruiken. Let hierbij goed op dat je geen kortsluiting veroorzaakt. 
 4. Meng twee eetlepels zuiveringszout met een eetlepel water en roer dit tot een pasta. Breng de pasta met een tandenborstel of een vochtige doek aan op de gecorrodeerde accupolen. Zodra dit in aanraking komt met de corrosie, gaat het schuimen. Let op dat de pasta niet in de accu terecht komt, want dit kan het accuzuur neutraliseren. 
 5. Laat de pasta even inwerken en verwijder daarna de aanslag met een staalborstel. Draag hierbij zuurbestendige handschoenen.
 6. Maak de accupolen schoon en droog met een doek. 
 7. Breng wat vaseline aan op de accupolen om corrosievorming te voorkomen. 
 8. Bevestig daarna de klemmen weer op de accupolen; eerst de positieve klem, daarna de negatieve klem. 

Accu bijvullen

Een accu is gevuld met accuzuur en demiwater (gedemineraliseerd water). Tijdens het gebruik van de accu verdampt het demiwater. Daarom dien je regelmatig (minimaal iedere 3 maanden) het zuurniveau te controleren. Zakt het niveau van het demiwater namelijk onder het minimumniveau, dan kan er een storing optreden. Het bijvullen van het demiwater doe je als volgt:
 1. Open de accu.
 2. Giet het demiwater in de accu. Doe dit voorzichtig, zodat er geen accuzuur opspat.
 3. Vul het demiwater bij tot het aangegeven maximumniveau. Is er geen maximumniveau aangegeven, vul het demiwater dan zo ver bij dat de platen ongeveer 1 centimeter onder water staan.
 4. Sluit de accu daarna weer. 

Let op:
gebruik voor het bijvullen van een accu nooit kraanwater. Dit bevat allerlei zouten, kalk en mineralen, wat schadelijk is voor de accu. 

Veiligheidsmaatregelen bij onderhoud aan een accu

Tref tijdens het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan een accu altijd de juiste veiligheidsmaatregelen. Accuvloeistof is namelijk sterk bijtend. 
 • Voorkom huidcontact door handschoenen te dragen en draag ook altijd een veiligheidsbril. Kom je toch in contact met de accuvloeistof, was de handen dan direct met water en zeep. Komen je ogen in aanraking met de accuvloeistof, spoel de ogen dan gedurende 5 minuten met water en raadpleeg een arts. 
 • Draag tijdens het werken met een accu geen sieraden zoals ringen, armbanden, kettingen en horloges. Een kortsluitstroom kan een sieraad laten smelten, met ernstige brandwonden tot gevolg.
 • Voorkom verder kortsluiting en zorg dat er geen elektrische verbinding tussen de batterijpolen gemaakt wordt. De accukap dient onbeschadigd te zijn. Kale plekken of deuken kunnen voor kortsluiting zorgen!

Overige maatregelen

Naast onderhoud is het ook belangrijk dat je rekening houdt met een aantal andere zaken:
 • Maak een accu nooit open. De stoffen die hierbij vrijkomen zijn schadelijk voor de gezondheid.
 • Bescherm accu’s altijd tegen warmte en zon. Wanneer een accu te heet wordt, kan deze exploderen. 
 • Een (bijna) lege accu bevriest al bij een paar graden onder nul. Bescherm accu’s dus tegen kou. 
 • Zorg dat een accu niet in aanraking komt met vocht. Hierdoor kan kortsluiting ontstaan. 
 • Laad een accu alleen op wanneer dit nodig is. Onnodig opladen kan leiden tot oververhitting van de accu of adapter.
 • Zorg er anderzijds ook voor dat een accu nooit helemaal leeg raakt, want dit kan zorgen voor schade. 
 • Gebruik je een accu lange tijd niet, bijvoorbeeld in de winterperiode, laad de batterij dan 100% op en maak de poolklemmen los voordat je de accu opbergt. Lees hier hoe je een accu winterklaar maakt. 
Michael en Nanne
Vragen over onderhoud aan accu’s
Heb je vragen over het onderhoud aan een accu, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen
- Video's onderhoud accu
- Hoe kies je het juiste model werkhandschoenen?
- Hoe kies je de juiste veiligheidsbril?
- Hoe gebruik je een oogdouche of oogspoelfles?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten