Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Shop Kennisbank Mechanisatie Tips voor klein onderhoud aan de Meto spuitrobot

Tips voor klein onderhoud aan de Meto spuitrobot

Meto spuitrobot

Geschreven door Frank Schoenmakers | Laatste update: 16-04-2021De Meto spuitrobot wordt in de glastuinbouw gebruikt om spuitwerkzaamheden in de kas semiautomatisch, dan wel volautomatisch uit te voeren. Een Meto maakt veel uren in de kas en het goed onderhouden van de spuitrobot komt de levensduur dan ook ten goede. Waar kun jij op letten om de levensduur van jouw Meto te vergroten?


Jaarlijks onderhoud van de Meto spuitrobot

We raden aan om eens per jaar een groot onderhoud uit te voeren aan de Meto spuitrobot. Hierbij worden alle onderdelen van de spuitrobot gecheckt. Onze specialisten helpen uiteraard graag met dit grote onderhoud. Je kunt zelf gedurende het jaar op de kleinere zaken letten. Dit kleine onderhoud is namelijk minstens zo belangrijk als het grote onderhoud.


Klein onderhoud aan de Meto spuitrobot

Je kunt zelf gemakkelijk klein onderhoud uitvoeren aan de Meto spuitrobot. Klein onderhoud draagt namelijk bij aan het vergroten van de levensduur van de Meto. Bij dit kleine onderhoud heb je geen hulp nodig van specialisten. Met behulp van een controleschema check je hoe vaak je deze controles dient uit te voeren.


Controleer de slangen
De slang van de Meto spuitrobot is van essentieel belangrijk. De slang zorgt er immers voor dat de spuitvloeistof via de spuitdoppen over het gewas wordt gespoten. Controleer de slang van de Meto daarom regelmatig op breuken. Zorg er daarnaast voor dat er geen knikken in de slang zitten. Heb je ook een Meto Transportwagen? Dan geldt hier hetzelfde. Check ook hier regelmatig de slang op breuken. 


Houd de buizen vrij van restafval
Zorg er altijd voor dat de buizen zo schoon mogelijk zijn. Door restafval, zoals bladeren en touw, is er een grotere kans dat de wielen van de Meto spuitrobot vastlopen. Touw vergroot de kans dat de wielen sneller slijten. Door de buizen vrij te houden van vuil voorkom je dat er eerder groot onderhoud nodig is.

Bekijk hieronder de video over de Meto spuitrobot.


Maak de filters van de spuitdoppen regelmatig schoon
Een goed spuitbeeld is belangrijk voor het gewas. Om die reden dienen de filters en spuittips van de spuitboom van de Meto regelmatig schoongemaakt te worden. Let hierbij op zowel de hoofdfilters als de persfilters. Deze worden bij het grote onderhoud gecheckt, maar ervaring leert dat het goed is deze gedurende het jaar te onderhouden. Elke spuitdop heeft een zeeffilter, dit is een messing filter achter de spuittip. Maak de filters na elk gebruik schoon met water. Let erop dat bij het gebruik van poeders, deze goed opgelost zijn. Als de poeders niet goed opgelost zijn, kan dit voor aanslag en verstoppingen in de slang zorgen. Spoel de slangen en spuitboom daarom altijd goed door nadat je een gewasbescherming hebt uitgevoerd.   

Producten

Zorg voor een opgeladen accu
Zorg ervoor dat de accu van de Meto spuitrobot goed wordt opgeladen. Middels de accu-indicatiemeter kun je dit in de gaten te houden. Het is niet gezond voor de accu om hem helemaal leeg te laten raken. Het is namelijk moeilijk om de accu weer geheel op te laden vanaf het nulpunt. Laad de accu daarom op voor deze aangeeft compleet leeg te zijn.


Houd de Meto spuitrobot schoon
Voorkom mankementen door de Meto spuitrobot na elk gebruik schoon te maken. Let hierbij op het schoonmaken van de slangen, de spuitboom, de wielen en de filters. Ook de kappen van de Meto dienen schoongemaakt te worden. Vuil geeft immers de meeste slijtage. Gebruik een lichtvochtige doek voor de metalen onderdelen van de Meto. Let op, gebruik nooit een hogedrukspuit voor het reinigen van de spuitrobot.

Vragen over onderhoud van een Meto spuitrobot

Heb je vragen over het onderhoud aan een Meto spuitrobot, of wil je een professionele monteur inschakelen? Neem dan contact op met Frank Schoenmakers via onderstaand formulier. Je ontvangt zo snel mogelijk reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Frank SchoenmakersOver Frank Schoenmakers

Frank Schoenmakers heeft, met ruim 30 jaar op de teller als productspecialist mechanisatie, heel wat ervaring opgedaan binnen de tuinbouwbranche. De afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in spuittechnieken. Hoe hij daar zelf over denkt? “Het leuke aan mijn functie is dat ik met mijn kennis telers kan helpen om hun teelt te verbeteren. De waardering die je daarvoor terug krijgt, is heel waardevol.”


Do not delete this link