Hoe onderhoud je de sensor van een pH meter?

Hoe onderhoud je de sensor van een pH meter? Met een pH meter kan je de zuurgraad van een oplossing - bijvoorbeeld een oplossing met daarin meststoffen - meten. Door een pH meter goed te onderhouden, verleng je de levensduur van het meetinstrument en zorg je ervoor dat metingen zo nauwkeurig mogelijk zijn. Met name onderhoud aan de sensor is van groot belang, omdat dit het onderdeel van de pH meter is dat de daadwerkelijke meting doet. De sensor is een zeer kwetsbaar onderdeel waarmee je voorzichtig om dient te gaan.

Wij geven een aantal tips voor onderhoud aan de sensor van een pH meter:
  • Vermijd direct contact met de sensor
  • Spoel de sensor af na gebruik
  • Bewaar de sensor altijd vochtig
  • Maak de sensor schoon wanneer deze vervuild is

Vermijd direct contact

Vermijd direct contact met de sensor. Dit zorgt namelijk voor beschadiging, waardoor de pH meter een grote afwijking krijgt. Is contact onvermijdelijk, gebruik dan zacht papier om de sensor aan te raken (bijvoorbeeld een tissue).

Afspoelen na gebruik

Spoel de sensor van de pH meter na ieder gebruik goed af met gedemineraliseerd water. Vooral wanneer je meet in agressieve stoffen of in oplossingen waarin zich zware metalen of proteïnen bevinden, is dit belangrijk. Op deze manier verwijder je achtergebleven resten van de sensor en daarmee verminder je de kans op beschadigingen.

Vochtig bewaren

Bewaar een sensor vochtig. Zo voorkom je dat verontreinigingen opdrogen en zich aan de sensor hechten. Hiervoor doe je een beetje bewaarvloeistof in de beschermdop. Gebruik nooit leidingwater of gedemineraliseerd water, dit is hier niet geschikt voor.

Sensor van de pH meter schoonmaken

Is er toch sprake van verontreiniging, maak de sensor dan schoon. Het te gebruiken middel is afhankelijk van de soort vervuiling:
  • Algengroei: gebruik een lichte zeepoplossing of alcohol. Dompel de sensor niet volledig onder, maar dip hem drie tot vijf centimeter in het middel en laat dit een kwartier weken.
  • Vet en olie: gebruik een organisch middel dat mengbaar is met water, bijvoorbeeld aceton. Spoel daarna goed na met gedemineraliseerd water.
  • Proteïnen: gebruik een HCL/pepsine oplossing en laat de sensor een aantal uur weken en spoel daarna goed met gedemineraliseerd water.

Kalibreren

Wanneer metingen onstabiel zijn, dan dien je de pH meter te kalibreren. Hierbij leg je de afwijking van de pH meter vast door de waarden te vergelijken met de waarden volgens de (inter)nationale standaard, zodat je weet hoe groot de afwijking van de pH meter is.

Elektrode vervangen

Wanneer het niet mogelijk is om de pH meter te kalibreren, dan moet de sensor vervangen worden. Let er hierbij op dat de connector van de pH meter goed contact maakt en dat de pal op de tester overeenkomt met de gleuf in de sensor. Is dit niet het geval, dan zal de pH meter niet (goed) werken. Na het vervangen van de sensor dien je de meter te kalibreren.
Michael en Nanne
Vragen over onderhoud aan sensor van de pH meter

Heb je vragen over onderhoud aan de sensor van een pH meter, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- pH meter kalibreren
- EC-meter kalibreren
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten